Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow ENGAGE – krilatica društvene odgovornosti
ENGAGE – krilatica društvene odgovornosti
Karolina Krpeljević   
Ponedjeljak, 02 Siječanj 2012
Image
Male uštede za velike doprinose

Pojavom već i previše spominjane svjetske krize i nedostatkom ulaganja u društveno odgovorne aktivnosti jedno od najvažnijih pitanja u 2009. bilo je može li DOP opstati ili ćemo odbaciti sve što smo do sada naučili i pokrenuli u nedostatku donacija i drugih oblika financiranja takvih aktivnosti?

Oni snalažljiviji i s jakom vizijom u bolju budućnost nisu odustali, samo su promjenili metode rada i umjesto novčane pomoći osmislili su model kako kompanije i dalje mogu sudjelovati u zajednici bez obzira na njihove financijske rezultate, osim toga građani i njihov pojedini doprinos postao je još značajniji za opstanak društvenih inicijativa.

ENGAGE je riječ koja se u posljednje vrijeme svugdje spominje, a upućuje na to da svaki pojedinac može značajno doprinijeti pogotovo kada se ti pojedinci organiziraju na razini kompanija ili grada odnosno kada više pojedinačnih odluka i akcija počne činiti jednu veliku i snažnu pokretačku silu. 2 svjetska projekta nose naziv ENGAGE od čega je jedan aktivan i u Hrvatskoj i to u Ivanić Gradu.

Ivanić grad se uključio, a vi?

ENGAGE je sveeuropska komunikacijska inicijativa čiji je cilj uključiti građane i dionike u sudjelovanje u izgradnji održive energetske budućnosti na lokalnoj razini. Kroz projekt se provodi promotivna kampanja podizanja svijesti o potrebi štednje energije i korištenja obnovljivih izvora energije. Kampanja kao komunikacijski alat koristi postere koji će biti izloženi na javnim mjestima. Grad Ivanić Grad potpisao je sporazum da će kao jedinica lokalne samouprave sudjelovati u kampanji koja promiče energetske i ekološke uštede.

Cilj kampanje je uključiti pojedince, organizacije i udruge u svakodnevne male uštede koje će na europskoj razini postati velike. Projekt financira Europska unija iz programa Inteligentna energija Europe. Grad Ivanić Grad uključen je u ovu kampanju uz još jedanaest velikih europskih gradova te jedan od pilot gradova za ovaj projekt. U sklopu ovog projekta Ivanić Grad se obvezao smanjiti emisiju C02 za 20% do 2020., povećati energetsku učinkovitost za 20% do 2020. Cilj je također podijeliti 20% udjela na obnovljive izvore energije, te poduzeti ambicioznu lokalnu energetsku akciju.

Pridruživanjem Europskoj ENGAGE kampanji lokalna samouprava obvezuje se: 

 • Širiti ciljeve određene Sporazumom gradonačelnika i promicati energetske i klimatske ciljeve na lokalnoj razini:
   ▪ Potaknuti sudjelovanje građana u ENGAGE kampanji.
   ▪ Izlaganje kreativnih ENGAGE postera na javnim mjestima.
   ▪ Predstaviti ENGAGE kampanju na lokalnim događanjima
   ▪ Uključiti državne službenike, građane, lokalno stanovništvo. 
 • Pratiti potrošnju energije nekih sudionika, s ciljem dokazivanja da sudjelovanje u kampanji dovodi do stvarne uštede energije i mjerljivih rezultata.

Uz znanje da postoji bolja laternativa sve je moguće

Najuspješniji ENGAGE mjesec u Ivanić-Gradu 2011. je bio lipanj. U  samo jednom danu 11. 06. 2011., na Obrtničkom sajmu  prikupljeno je oko 80 izjava. U Ivanić-Gradu djeluje preko 70 udruga iz područja kulture, sporta, mode, zaštite baštine, prava životinja, humanitarnih i drugih udruga. Ove Udruge promoviraju Ivanić-Grad diljem Europe te su i dio ovog projekta.
Obvezali su se čak i aeromodelari. Svoje avione rade u privatnim garažama u svim vremenskim uvjetima i odrekli su se korištenja klima uređaja. Dosad najmlađi štediše energije su djeca iz Udruge Mali princ. Nisu se oduševili idejom da smanje gledanje crtića. U zamjenu su ponudili da će spavanjem štedjeti energiju tijela, ali nakon razmjene argumenata zaključeno je da uz kraće gledanje televizije, ostaje više vremena za igranje s prijateljima na otvorenom.
Volonteri i stručni suradnici obvezali su se da će educirati članove Udruge o potrošnji energije i svakodnevnim uštedama.

Kompanije i dalje sudjeluju, ali na drukčiji način

Ovaj projekt u lokalnoj zajednici može pokrenuti lokalna samouprava, ali drugi ENGAGE projekt pod nazivom ENGAGE Key Cities može pokrenuti i pojedinačna kompanija ili čak udruga. ENGAGE Key Cities  projekti pružaju mogućnost suradnje za poslovne i društvene partnere kako bi pozitivno utjecati na određeni grad. Trenutno se odvija 20 projekata u 26 gradova u svijetu, od Pekinga do Valencije.

Projekt  omogućuje zajedničku akciju, veće učenje, razmjenu alata i jačanje zajednice kroz angažman zaposlenika koji kroz volontiranje zajedno širepozitivan utjecaj u zajednici. Svaki projekt je dizajniran i financiran lokalno kako bi djelovao na ključna društvena pitanja lokalne zajednice. Skupine 5-15 tvrtki, često mješavina multinacionalnih i lokalnih kompanija, rade zajedno, radi udruživanja raspoloživih resursa i povećanja učinka.

ENGAGE Key Cities  je pokrenuo i novi online Priručnik za pomoć kompanijama u razvoju njihovog programa volontiranja lokalno i van nacionalnih granica. Projekt  je izrađen u 2002. od strane IBLF-a i BITC-a koji su ga proširili diljem svijeta. Njihov online alat za organizaciju ovakvog projekta preporuča nekoliko ključnih koraka kako bi projekt bio uspješno proveden:

 1. Postavi ciljeve koje želiš postići ovim programom: postotak zaposlenih u programu, na koji način želiš doprinijeti zajednici, što želite doprnijeti korisnicima projektima, da li je ovo alat za razvoj zaposlenika...
 2. Provedi istraživanje među zaposlenicima kako bi provjerili zainteresiranost, koje probleme u zajednici oni smatraju gorućima i u kojima kompanija najviše može pomoći. Na taj način se šalje pozitivna slika prema zaposlenicima da ih se pita na čemu bi htjeli raditi, stvara se interesna skupina za program i uključujete zaposlenike u kreiranje samog programa
 3. Pomoću istraživanja odaberi problem u zajednici na kojem želite raditi i skupine društva koje ovim želite poduprijeti te napravi listu modela kako im možete pomoći
 4. Regrutirajte koordinatore koji će vam pomoći u organizaciji i s kojima ćete raditi na provedbi projekta
 5. Odaberi partnera u zajednici/udrugu/ustanovu s kojom ćete još detaljnije isplanirati projekt
 6. Pažljivo isplanirajte internu komunikaciju kako ne bi ostali bez potpore iz vlastite organizacije
 7. Osmislite i provedite plan priznanja i nagrađivanja, pri tome imajte na umu da je važnije to kako i što nagrađujete nego sama nagrada

Ukoliko Vas ovakav projekt zanima više informacija zajedno sa on-line alatom možete pronaći na stranicama organizacije BITC.

Hits: 2516
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union