Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Poštenom trgovinom protiv siromaštva
Poštenom trgovinom protiv siromaštva
Željka Mandić   
Srijeda, 28 Prosinac 2011

Mnogi rade i za manje od 2 USD na sat. Fair Trade pomaže dokidati siromaštvo plaćanjem poštene cijene
Kava je jedan od najčešćih FT proizvoda
Jeste li spremni za neki proizvod svjesno platiti i više jer ćete tako proizvođaču omogućiti bolji i pouzdaniji prihod, a on vama ponuditi proizvod visokih socijalnih i ekoloških standarda? Ako je vaš odgovor pozitivan, ili ste barem znatiželjni otkriti o kakvim se to proizvodima radi da biste se vi odrekli koje kune više iz novčanika, na tragu ste doznati i više o pravednoj trgovini. O Fair trade-u. Radi se, naime, o takvom obliku društveno odgovornog trgovanja koji je nastao kroz pokret nazvan Fair trade. Pokret, naime, zagovara plaćanje pravedne, „fair“ cijene, kao i poštivanje socijalnih i ekoloških standarda u samoj proizvodnji. 

Fair Trade pokret usmjerio se i vjerojatno inicirao kroz potrebe ljudi, odnosno proizvođača zemalja u razvoju, a koje izvoze u ekonomski razvijene zemlje. Uglavnom se radi o poljoprivrednim proizvodima, ali i proizvodima tradicijskih obrta i industrije. Pravedna je trgovina sve prisutnija i u turizmu; a što se samih proizvoda tiče, oznaka FT proizvoda najčešće se može vidjeti na rukotvorinama, kavi, kakau,šećeru,čaju, medu, bananama, pamuku, čokoladi...Gdje pronaći takve proizvode? Kod nas u dućanima zdrave hrane, specijaliziranih fair – trade trgovina nema. I pojedini veliki dućani i supermarketi znaju na svojim policama nuditi uglavnom kavu i čokolade fair trade-a. 

Ako izberete takav proizvod, a većinom je to proizvod visoke kakvoće, sudjelujete u dugoročnom cilju pomoći proizvođačima i zemljoradnicima za postizanje veće gospodarske samodostatnosti i stabilnosti. 

Ciljevi Fair Trade-a

 • Poboljšati životne uvjete i položaj proizvođača kod pristupa tržištu, jačanje proizvođačkih organizacija, pružajući fer cijene za proizvode i osigurati kontinuitet poslovnih odnosa
 • Poboljšati životne uvjete za ugrožene proizvođače, posebice žene i starosjedilačko stanovništvo i zaštitu djece od izrabljivanja kod proizvodnje.
 • Podizanje svijesti potrošača o negativnim učincima međunarodne trgovine na proizvođače
 • Poslovno partnerstvo kroz uzajamni dijalog, poštovanje i transparentnost
 • Zaštitita ljudskih prava kroz promicanje socijalne pravde, razvoj, ekološki prihvatljivog ponašanja i ekonomske sigurnosti

 Konačni cilj FT-a, reći će zanesenjaci ideje, jest ukidanje siromaštva. Što zvuči utopijski, ali vrijedno davanja osobnog doprinosa!

Udruga za FT želi "dovesti" više takvih proizvoda u Hrvatsku

Udruženi osobni doprinos pokušavaju dati i članovi Udruge Fair Trade Hrvatska. Bave se promicanjem FT-a, informiranjem građana o važnosti takvog trgovinskog partnerstva koje je utemeljeno na društveno odgovornom poslovanju u kojemu se plaćanjem poštene cijene uglavnom marginaliziranim proizvođačima osigurava isplativost, održivost i konkurentnost. Što se tiče Hrvatske, ističu u ovoj Udruzi, želja je i aktivnost na naše tržište dovesti one FT proizvode koji se kod nas ne mogu proizvoditi. Primjerice, kavu, banane, kakao, pamuk....ali i stvoriti uvjete za certificiranje domaćih proizvoda FT oznakom. Također i što više informirati potrošače o samoj svrsi FT-a.

A ona je promišljena suradnja na svim razinama, dakle od proizvodnje sirovina do prodaje proizvoda, kako bi se osiromašenim proizvođačima omogućila ravnopravnost i održivost u međunarodnoj trgovini. Kako taj proces funkcionira?  Proizvođači koji su u FT sustavu s veletrgovcima, dakle, pregovaraju o otkupnoj cijeni. Na taj način osiguravaju poštenu naplatu rada i proizvoda, a time i održivost na tržištu. Veletrgovac se obavezuje uz poštenu cijenu platiti i FT premiju, iz koje se financiraju nerijetko infrastrukturni radovi prema izboru same zajednice.

Na taj su način u ekonomski siromašnim zemljama već izgrađeni vodovodi, škole, ceste, dječja igrališta. Na pitanje zbog čega bi neki trgovac na taj način poslovao, odgovor bi se trebao nalaziti opet u inicijativi potrošača. Odnosno, što više potrošača bude tražilo FT proizvode,to će i trgovci biti zainteresiraniji za FT poslovanje. A postoji i matematika. Odnosno, i u ovom ekonomski kriznom razdoblju i recesiji, FT grana trgovine bilježi porast prometa. 

Mogu li hrvatski proizvođači steći FT certifikat? 

Članovi Udruge drže kako i u Hrvatskoj ima proizvoda i proizvođača koji bi u dogledno vrijeme mogli steći pravo na FT certificiranje. A posebno je, drže, važno odgajati za pravednu trgovinu. Stoga su izradili Plan i program odgoja i obrazovanja za FT, a neke su škole započele i s jednogodišnjim pilot – projektom. Tako je i nastavni proces dobio jednu novu, drže, itekako potrebnu dimenziju. Ova Udruga izrasla je, ističu članovi, iz gotovo slučajnog odabira teme jednog magistarskog rada. Tako su doznali više o FT-u i sada imaju ambiciozan cilj: dovesti Fair Trade u Hrvatsku. Do tada, možda iz znatiželje ili osviještene namjere, potražite proizvode s oznakom FT-a. 

Hits: 2224
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union