Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow GREEN PROPHET | „Zeleni prorok“ pouzdani je glasnik ekoloških vijesti s Bliskog istok
GREEN PROPHET | „Zeleni prorok“ pouzdani je glasnik ekoloških vijesti s Bliskog istok
Ivona Grubišić   
Subota, 07 Siječanj 2012
Image
Stolić načinjen od starih vrata

„Zeleni prorok“ (Green Prophet) je provjeren glasnik zelenih vijesti s Bliskog istoka. Regija s temeljitim promjenama i ogromnim mogućnostima za održiva ulaganja i rast, pokriva ogroman i neistraženi teritorij od Maroka do Irana. Bliski istok i sjeverna Afrika imaju više od pola milijarde ljudi. Kontroliraju oko 60 posto svjetskih zaliha nafte i 45 posto rezervi prirodnoga plina. Uz općenito slabu ekološku svijest i sve manje rezervi vode, posljedice aktivnosti u toj regiji enormne su klimatske promjene, ljudske migracije i budućnost našeg planeta.

S obzirom da pokriva tu vrlo jedinstvenu 'nišu' impresivnih raznolikosti krajolika i ljudi, „zelenog proroka“ pomno prate promjenjivi industrijski igrači, investitori, mediji, te vođe neprofitnih ekoloških organizacija. Priče „zelenog proroka“ povezane su s najutjecajnijim svjetskim medijima, uključujući Al Jazeeru, Time MagazineNY Times i desetcima drgih, povezujući nas na terenu s autentičnim zelenim vijestima s Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Prate bliskoistočne zelene teme koje utječu na politiku, tehnološka ulaganja, obrazovanje o ekologiji i pravo. Njihovi nagrađivani novinari pokrivaju pojavu zelene tehnologije i ulaganja u solarnu i obnovljivu energiju, zeleni dizajn, održivu arhitekturu, modu, kulturu i religiju, politiku i vijesti koje utječe na Bliski istok - Ujedinjene Arapske Emirate, Izrael, Katar, Egipat, Libanon, Siriju, Jordan i Saudijsku Arabiju.

Reciklirani namještaj - izraelska dizajnerica Naama Futerman odbačenim predmetima daje novi život 

Ako bi svi proizvodi koje smo ikada koristili imali samo „prvo poglavlje“, naša bi odlagališta bila prepuna. Zahvaljujući ljudima poput dizajnerice iz Tel Aviva, Naami Futerman, koja odbačenim predmetima daje „drugo poglavlje“ – drugu šansu. Pretražujući po ulicama Tel Aviva „otpad“, Futerman upotrebljava stare sagove i drvena vrata za zanimljive komade namještaja.

Njezina naizgled starinska kraljevska fotelja načinjena je od ostataka tepiha koji je netko bacio zbog novog i modernijeg.
Za svoj posao kaže da je u početku samo istraživala svoju okolinu i tražila raspoložive predmete za svoj rad. Lutala je po gradu, gradilištima i zavirivala u kontejnere.

“Na toj ekspediciji sam otkrila da ljudi bacaju stvari samo zato što su pokidane ili oštećene, ali  i zbog želje da osvježe svoj radni ili životni prostor. To je bio izvrstan materijal za rad”, kaže dizajnerica, u čijim kreativnim rukama bijela vrata u savršeno očuvanom stanju (ili „u prvom poglavlju“) postaju prelijepi mali stolić.

Može li na Bliskom istoku proći most od reciklirane plastike?

Image
Most od reciklirane plastike dovoljno je jak da izdrži automobil ili kamion
 

Most od reciklirane plastike dovoljno snažan da izdrži težinu automobila ili čak kamiona? Zvuči nemoguće. No nakon recikliranih čarapa, stolica od recikliranih novina, pa čak i božićnog drvca od recikliranih plastičnih boca piva, ova se ideja ne čini preambiciozna. Na CNN-u je nedavno objavljena priča o 30-metarskom mostu preko rijeke Tweed u Škotskoj. Most, najduži takve vrste na svijetu, izgrađen je na privatnom imanju pa ne mora poštivati postojeće prometne propise, jer još uvijek nisu odobreni mostovi od takvih materijala za javne ceste.

Inženjer koji je izgradio most tvrdi da materijal - u cijelosti izgrađen od reciklirane plastike - može podnijeti težinu do 44 tone. To bi značilo da je siguran za bilo koje vozilo, osim možda jako teških kamiona. Vertech Composites, britanska tvrtka koja stoji iza projekta, kaže da je most prototip koji ima potencijala zadovoljiti buduće ekološke zahtjeve za ceste i mostove.

William Mainwaring tvrdi da je mješavina plastičnih materijala održivija alternativa za postojeće materijale za mostove i manja je vjerojatnost da će propasti poput čelika, drveta ili betona. 

Ako je ovaj materijal dobar za male mostove u Škotskoj, zašto ne bi bio dobar za slične mostove preko malih potoka i rijeka na Bliskom istoku, posebice u zemljama poput Libanona i Izraela gdje doslovce tone plastičnog materijala raznosi vjetar na odlagalištima ili završe u moru? „Zeleni prorok“ izvijestio je da Libanon mnogo smeća baca ravno u more, što uključuje i tone plastičnog materijala.

Vjerojatno će proći mnogo vremena prije nego na Bliskom istoku zažive mostovi i druge slične konstrukcije od reciklirane plastike, no ideja zvuči obećavajuće.

Hits: 2255
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union