Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Ulagački fondovi tragaju za društvenopoduzetničkim idejama koje bi financirali
Ulagački fondovi tragaju za društvenopoduzetničkim idejama koje bi financirali
Tea Plenar   
Četvrtak, 13 Lipanj 2013
Image
Franci Čeč o zapošljavanju nezaposlenih u Sloveniji

O društvenom poduzetništvu treba razgovarati, razmijenjivati iskustva i ideje kako bi se ono dodatno osnažilo, složili su se panelisti, studenti i predstavnici udruga okupljeni za okruglim stolom pod nazivom ''Socijalno poduzetništvo i inovacije'' kojega su u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2013 organizirali Udruga za kreativni razvoj Slap, Veleučilište VERN' i CEDRA.HR u prostorijama VERN-a. Osim okruglog stola, predstavljeni su proizvodi i usluge društvenih poduzetnika, kao i studentski prijedlozi kako poboljšati već postojeće društvenopoduzetničke ideje i proizvode u Hrvatskoj.

Okruglom stolu su prisustvovali su Filip Miličević iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ranko Milić iz Cedre.hr, Franci Čeč iz Razvojne agencije Gornje Zastavje iz Slovenije, Gregor Sakovič iz Dobre borze, također iz Slovenije, te Miroslav Vrankić iz E-Glasa. U ulozi moderatora našla se Sonja Vuković iz Udruge Slap koja je na početku pozdravila okupljene, posebno studente treće godine koji su za izborni kolegij izabrali upravo Socijalno poduzetništvo i društvene inovacije.

U Sloveniji slično kao i u Hrvatskoj

Kolega iz Slovenije, Franci Čeč tijekom okruglog je stola predstavio modele unutarnjeg društvenog poduzetništva koji su ljudima nakon gubitka radnog mjesta omogućavali da umjesto na burzi rada završe na Fondu rada koji im pruža dodatnu edukaciju ili prekvalifikaciju kako bi što prije pronašli novi posao.  Čeč je također istaknuo kako je nužno da menadžeri razviju društvenu odgovornost i dobre ideje koje će firmu sačuvati ako nastupi vrijeme financijske krize. Gregor Sakovič je predstavio prvi privatni fond za društvene investicije ''Sklad 05'' kroz koji donatori mijenjaju način financiranja kako bi se pokrenula i ojačala društvena korisnost. Sakovič je napomenuo kako se u Sloveniji, baš kao i u Hrvatskoj, ne prepoznaje snaga malih poduzeća koja na tržištu mogu biti itekako konkurentna, te kako se uz pravu ideju mora naći i pravi investitior koji će prepoznati potencijal i dati potrebnu financijsku podršku.

Servus mijenja živote

Miroslav Vrankić iz E-glasa predstavio je ''Servus'', elektronički sustav koji korisniku omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom, bilo da je riječ o otvaranju vrata, upravljaju televizorom, telefonom, sustavom grijanja/hlađenja ili surfanja internetom. Ovaj je sustav pomogao mnogima koji su zbog bolesti ili starosti jedva pokretni i prikovani za krevet, omogućio im je samostalnost, naglasio je Vrankić čiji je ''Servus'' na nedavno održanom skupu 'Impact investitors' u Amsterdamu proglašen najboljim od ukupno 250 prijavljenih projekata. Ako imate priču koja je održiva i koja ima utjecaj na društvo doći će i investitori, zaključio je Vrankić čiji ''Servus'' govori šest jezika i uskoro kreće u osvajanje inozemnog tržišta.

Svježe ideje studenata treće godine

Nakon kratke pauze tijekom koje se moglo porazgovarati s društvenim poduzetnicima iz, primjerice, Socijalne zadruge Humana Nova, Udruge Zvono, Udruge Kamensko i drugih, te razgledati njihove proizvode uslijedio je dio na kojem su studenti VERN-a predstavili svoje ideje jačanja postojećih društevnih poduzeća u Hrvatskoj. Predstavljene su Udruga Zvono iz Belišća, Udruga Gloria Maris, zadruga Neos i eko turistička zajednica Zlatna greda iz Osijeka, te Udruga Kamensko i Udruga Roda iz Zagreba. Studenti su predstavili navedena društvena poduzeća, istaknuli njihove dobra osobine u poslovanju te naveli neke zanimljive ideje koje bi dodatno ojačale njihovu trenutnu poziciju na tržištu. Primjerice, Udruzi Roda je predloženo da u platnene pelene umetnu jednokratni uložak koji bi se bacio zajedno sa sadržajem iskorištene pelene, Udruzi Zvono su predložili brandiranje njihovih eko proizvoda i edukacija lokalnog stanovništva kako bi se smanjila diskriminacija i stigmatizacija osoba s invaliditetom, a Zlatnoj gredi savjetuju izgradnju smještajnih kapaciteta kako bi se gosti zadržali barem dva ili više dana.

Nakon ovako uspješne organizicije Dana otvorenih vrata udruga planira se daljnja suradnja Udruge Slap i visokoškolske obrazovne institucije VERN u području socijalnog poduzetništvom i rada sa socijalnim poduzetnicima.

Sve u svemu, Dane otvorenih vrata udruga 2013. godine možemo proglasiti uspješnima jer se saznalo i predstavilo mnogo toga novog, razvile su se svježe ideje i upoznali novi ljudi. Samo na taj način možemo osnaživati društveno poduzetništvo koje donosi pozitivne promjene u društvu i ljudima.

Image
Umrežavanje je ključ uspjeha u socijalnom poduzetnštvu, moglo se čuti na okruglom stolu

Image
Socijalno poduzetništvo i inovacije zainteresirale su šezdesetak okupljenih na VERNu

Image
Sudionicima okruglog stola predstavili su se socijalni poduzetnici sa svojim proizvodima

Hits: 1747
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union