Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Informiranjem medija do boljeg razumijevanja građana o EU fondovima
Informiranjem medija do boljeg razumijevanja građana o EU fondovima
Tea Plenar   
Petak, 19 Srpanj 2013
Image
Radionica Omogućimo to EU fondovima

Kako bi novinari što bolje razumijeli i izvještavali o EU fondovima OGI (Organizacija za građanske inicijative) iz Osijeka je u sklopu projekta ''Omogućimo to putem EU fondova'' održao trodnevnu radionicu za predstavnike medija. Radionica se održavala od 16. do 18. srpnja 2013. godine u Varaždinu. Na spomenutom su projektu kao partneri sudjelovali Gradski radio, Pučko otvoreno učilište Knin, Pučko otvoreno učilište Slatina, Radio Benkovac, Radio Drniš, Slobodna Dalmacija i Zadarski list, a čitav je projekt financirala Europska unija.

Osim uvoda na temu povijesti EU fondova, odnosno pretpristupnih fondova koje smo koristili do 1. srpnja 2013. godine, na radionici je bilo riječi i o svakom pojedinom programu poput , IPARD-a, CARDS, SAPARD-a, Phare-a, ISPA-e, IPA-e i drugih. Praktični dio odnosio se na razvijanje projektnih ideja, financijske kapacitete, probleme i razloga zbog kojih projekti ne prolaze, kohezijsku politiku i druge teme o kojima ćete više moći pročitati u nekom od slijedećih članaka. Također, predstavnicima medija je bio pojašnjen svaki pojedini pretpristupni program EU, tipovi ugovaranja za EU fondove, tko i kako može korisiti bespovratna sredstva iz fondova EU, te tzv. životni ciklus projekta.

Prikazane su i konkretne brojke dodijeljenih sredstava Republici Hrvatskoj u predpristupnim programima prve generacije, ukupno 490 milijuna Eura kroz programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD, te u programu IPA 2007. do 2011., ukupno 750 milijuna Eura kroz komponente: Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih potencijala i ruralni razvoj.

Radionicu su vodili Aleksandra Janjić, razvojna direktorica i Branislav Vorkapić, izvršni direktor OGI-ja, oboje s višegodišnjim iskustvom u pripremi i provedbi EU projekata. Njihov projekt ''Omogućimo to putem EU fondova'' ima za cilj povećati iskoristivost EU fondova širenjem znanja i informacija kako bi se u građanima razvilo pozitivno mišljenje i poticaj da se i sami uključe u inicijative koje iz fondova financira Europska unija.

Hits: 1451
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union