Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Kriza ne smeta društveno odgovornim brandovima
Kriza ne smeta društveno odgovornim brandovima
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2008
Kupujmo odgovornoGotovo 7 od 10 potrošača (68%) ostat će i tijekom recesije vrjeno brandu za kojeg znaju da podržava društvenu zajednicu poslujući društveno odgovorno, pokazalo je najnovije globalno istraživanje tvrtke Edelman o stavovima potrošača. Njih 71% navelo je da bi tijekom loših ekonomskih vremena dalo jednako ili više novca u društveno korisne svrhe. Ti nalazi osim što otvaraju oči, ohrabruju činjenicom da crne vijesti nisu negativno utjecale na želju potrošača da vrednuju društveno odgovorno poslovanje. Unatoč silaznoj ekonomiji, diljem globusa ljudska potreba da se pomogne drugima - ali i tvrtkama koje to žele činiti - ostaje na visokoj razini. Istraživanjem koje je provedeno tijekom kolovoza, rujna i listopada obuhvaćeno je 6000 potrošača u 10 različitih zemalja.

Društvena odgovornost tvrtke važnija od dizajna 

Posvuda u svijetu potrošači su jednoglasni u želji da bi marketinški napori njihovih omiljenih brandova trebali biti usmjereni ka društveno odgovornom ponašanju. 42% ispitanih, u dilemi između dva proizvoda slične cijene i kvalitete, puno veću važnost pridaje društvenoj odgovornosti tvrke nego dizajnu, inovativnosti i lojalnosti brandu. Polovica potrošača (52%) bi prije preporučili nekome proizvod kad bi znali da njegovom kupnjom pomažu dobroj svrsi.

"Brandovi koji su okrenuti društvenoj odgovornosti na tržištu mogu postići više od pukog isticanja među konkurencijom", kaže Mitch Markson, predsjednik tvrtke Edelman's Global Consumer Brands i osnivač goodpurposea. "Oni svojim kupcima mogu priskrbiti 'dvostruku vrijednost' - uz proizvod koji žele oni istovremeno pomažu dobroj ideji u koju vjeruju. Kako 58% potrošača diljem svijeta smatra da je u redu da brandovi čine dobro zajednici istovremeno ostvarujući profit, upravo bi se to moglo pokazati kao dobitna strategija u ovim tešim ekonomskim vremenima", dodaje.

Ispred svih po davanju u kriznim vremenima su potrošači iz Kine. Njih čak 58% to čini unatoč silazoj ekonomij. Žene se uglavnom više slažu s izajavom "da bi i tijekom rececije bilo važno za brandove i tvrtke da dio profita usmjeravaju u društveno korisne projekte" i da "ako tvrtka želi smanjiti troškove tijekom recesije to ne bi trebala činiti tako da prestane davati dio profita zajednici."

Dvanje novog smisla marketingu 

O ISTRAŽIVANJU
Istraživanje je provedeno između kolovoza i listopada 2008. Provedeno je 6084 razgovora u 10 zemalja: Indiji, Kini, SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Brazilu, Italiji, Japanu, Kanadi i Francuskoj. Više informacija o istraživanju možete pronaći ovdje.

I dok se u odnosu na prošlu godinu nije promjenio osjećaj velike većine (87%) potrošača koji smatraju da je njihova dužnost doprinositi boljem društvu i okolišu, smanjio se broj onih koji osjećaju da kupnjom dopirnose dobroj svrsi na 25%. Mnogo (63%) ih smatra da tvrtke previše ulažu u marketing u odnosu na ono što ulažu u društveno korisne projekte.

"Danas je važnije no ikada marketingu dati smisao", ističe Markson. "Uvid u ove rezultate omogućava brandovima da se zajedno s potrošačima uključe u 'zajedničku društvenu odgovornost' - stvaranje uzajamnog učinka na stvaranje poziitivne društvene promjene i zajedničku korist. Osim toga moraju shvatiti da je 'povrat na uključenost' novo mjerilo koje u obzir uzima uključenost i sudjelovanje u zajedinici kao prave načine izgradnje vjernosti brandu", dodaje.

Brandovi moraju bolje komunicirati svoju odgovornost 

Unatoč sve večem zanimanju potrošača za takve stvari, istraživanje pokazuje kako bi brandovi trebali malo više poraditi na komuniciranju svojih društveno korisnih investicija. Samo 40% potrošača u svijet je reklo da zna za tvrtku koja je aktivna na tom polju, dok je 33% prepoznalo neki brand kao odgovoran.

Na popisu vrijednosti koje potrošači smatraju važnima i u čijem bi smjeru odgovorno poslovanje trebalo ići nema puno promijena u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Na prvome mjestu, za potrošače, i dalje je okoliš. Slijede ga zdravlje, siromaštvo i obrazovanje.

Hits: 3626
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union