Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Obrazovani potrošači moraju prisiliti tvrtke da posluju odgovorno
Obrazovani potrošači moraju prisiliti tvrtke da posluju odgovorno
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 15 Prosinac 2008
Kupnjom od odgovornih potičemo ostale na odgovornostČak 81% tvrtki smatra da potrošači u Hrvatskoj nisu dovoljno informirani i senzibilizirani kako bi poduzeće potakli na odgovorno poslovanje svojom odgovornom potrošnjom, ondosno odabirimo proizvoda odgovornih proizvođača. Uzrok tome je, smatra 72% tvrtki, nedovoljno informacija o odgovornim praksama proizvođača u Hrvatskoj koje bi im pomogle u donošenju odluka. Neki su to od zaključaka istraživanja kojeg je u sklopu specijalističkog rada predstavila prošlog tjedna ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić. Iako obavljeno na uzorku od 12 tvrtki članica HRPSOR-a, što je jedno od ograničenja rada, istraživanje je, tvrdi Matešić obavljeno na uzorku nekih od najboljih praksi u Hrvatskoj, pa su i rezultati simptomatični.

Neprofitni sektor mora motivirati tvrtke 

ČETIRI RAZLOGA ZA UVOĐENJE DOP-a
1. Etički - moralni
2. Održivost - ima smisla kad primjena mjera ima ekonomsko opravdanje (smanjenje potrošnje energije ili manje otpada), ali teže je opravdana u drugim slučajevima (npr. transparentnost vs. korupcija)
3. Dozvola za rad - predstavlja suočavanje s pitanjima bitnim za dionike, potiče dijalog s javnošću, zakonodavcem, aktivistima...
4. Reputacija - stvaranje pozitivne percepcije kod kupaca kroz utjecaj na društvene promjene, jačanje vrijednosti i prepoznatljivosti branda, upravljanje rizcima koje jača reputaciju kod financijskih institucija.

Radom su potvrđene hipoteze autorice kojima tvrdi da je integracija DOP-a u marketinške strategije snažna poluga razvoja konkurentnosti, no da iako je u Hrvatskoj prepoznata važnost DOP-a malo je onih koji ga pravilno integriraju u poslovne procese, te da značajniju ulogu u motiviranju tvrtki na primjenu strateškog pristupa DOP-u mora odigrati neprofitni sektor!

Osim toga, mala količina dokaza o isplativosti ulaganja u DOP i primjenjivanje ne-strateškog DOP-a koji osim reputacije ne unapređuje faktore konkurentnosti poduzeća, razlozi su relativno slaboj primjeni DOP-a u poslovanju. Kako bi se stanje promijenilo Mirjana Matešić iznalazi konkrente preporuke različitim sektorima koji imaju moć utjecaja na tvrtke:

 • Državna tijela trebaju snažnije poticati odgovorno poslovanje kroz bolju regulativu, uvjete javne nabave, porezne olakšice i slično.
 • Organizacije civilnog društva trebaju poticati odgovornu potrošnju i nagrađivanje odgovornih poduzeća kako bi se dodatno poticala njihova konkurentnost. Jedan od glavnih načina je selektivna kupnja, gdje se treba preferirati ona tvrtka koja je društveno odogovorna.
 • Poslovna udruženja moraju sustavno obrazovati gospodarstvo o novim modelima odgovornih poslovnih praksi i informirati o praksama.
 • Znanstvene i obrazovne institucije morale bi pružiti više empirijskih dokaza o koristima odgovornog poslovanja i ugraditi DOP u postojeće obrazovne procese.

Ulaganje u društvenu odgovornost je isplativa investicija 

Autorica rada Mirjana MatešićU vremenu kada je sve više dokaza kako društveno odgovorno poslovanje nije uzaludan trošak nego direktna investicija u konkuretnost, kada on prestaje postojati samo na dobrovoljnoj bazi, što zbog pritiska javnosti, što zbog pritiska vlada, kada zalazi na dnevni red uprava poduzeća sve više  prepoznaju da nešto moraju učiniti, ali ne znaju i što. Rad Mirjane Matešić jedan je korak u smjeru prema prepoznavanju nužnosti implementacije DOP-a, ali i upozorenje svima nama da i sami možemo sudjelovati u stvaranju klime koja će pogodovati svim dionicima društva.

OPŠIRNIJE: Ostvarivanje konkurentske prednosti integracijom društveno odgovornog poslovanja u strateški marketing, Mirjana Matešić

Hits: 3737
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union