Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Društvenom odgovornošću jačamo društvo i vlastiti brand
Društvenom odgovornošću jačamo društvo i vlastiti brand
Narcisa Bošnjak   
Utorak, 16 Lipanj 2009

ImageVećina zdravstvenih stručnjaka obećava da ćemo bolje izgledati, bolje se osjećati, bolje raditi, dulje živjeti pod uvjetom da se redovito bavimo tjelesnima aktivnostima. Mnogo je onih koji kažu kako sudjelovanje u korporativnim društvenim inicijativama može pružiti slične koristi. Takvo sudjelovanje izgleda dobro u očima potencijalnih potrošača, investitora, financijskih analitičara i poslovnih partnera, kao i u godišnjim izvješćima, u sredstvima informiranja, a možda čak i u Saboru ili u sudnici.

Zapaženo je da ono djeluje dobro na zaposlenike, postojeće klijente, dioničare i članove upravnih odbora, a sve više je dokaza i da čini dobro – kako društvu, tako i brendu, što sa svoje strane utječe i na krajnji rezultat. Postoji i mišljenje kako korporacije koje uživaju veliki ugled zbog svoje društvene odgovornosti zapravo dulje traju.

Širok raspon koristi

Dokazi o sudjelovanju korporacije u društvenim inicijativama može utjecati na najvažnije čimbenike uspješnosti, koji sa svoje strane idu u prilog ovakvim trvrdnjama.

Business for Social Responsibility jedna je od vodećih neprofitnih organizacija u svijetu, pruža tvrtkama informacije, instrumente, trening i savjetodavne usluge u svezi s povezivanjem korporativne društvene odgovornosti i relevantnog poslovanja i strategija. Na temelju njihovog istraživanja i iskustva može se zaključiti kako su tvrtke (preuzimajući tu odgovornost) ostvarile čitav niz najrazličitijih koristi, kao što su, između ostalih:

 • Povećanje prodaje i udjela u tržištu – istraživanja pružaju čvrste dokaze da tvrtke mogu imati značajne koristi od vezivanja za neki društveni cilj. Utvrđeno je da su marketinške aktivnosti povezane s nekim društvenim ciljem imale najjači utjecaj na ljude s višim stupnjem obrazovanja i višim prihodima. 
 • Jačanje pozicije brenda – davanja koja povezuju tvrtku ili brend s nekom dobrotvornom akcijom ili društvenim ciljem mogu pridonijeti „duhu brenda“. Potrošači osim „praktičnih pitanja“ koja se odnose na funkcionalnost i racionalnu korist od proizvoda, sve više pozornosti poklanjaju psihološkim i emocionalnim aspektima fizionomije i imidža brenda. Potrošači sve više teže samoostvarivanju. Ono što danas traže i što ih privlači jest rad u korist dobra. Ako potrošač zna kako bredn funkcionira, kako „razmišlja“ i što „osjeća“, javlja se novo pitanje na koje treba odgovoriti – U što brend vjeruje? 
 • Jačanje korporativnog imidža i utjecaja – tvrtke koje pokažu da posluju tako da ne samo što zadovoljavaju propisane zahtjeve, nego čine i više od toga, uživaju veću slobodu i manje podliježu kontroli od strane državnih i lokalnih organa vlasti. Pozitivan imidž korporacije može utjecati i na donositelje političkih odluka. 
 • Jačanje sposobnosti za privlačenje, motiviranje i zadržavanje zaposlenika – sudjelovanje neke tvrtke u društvenim inicijativama može pozitivno utjecati na zaposlenike, tj. na one koji će se tek zaposliti, ali i na građane općenito, kao i na rukovoditelje. Prema istraživanju iz 2001., 38% je više zaposlenika u tvrtkama u kojima postoje marketinški programi povezani s društvenim ciljevima, nego u tvrtkama u kojima ne postoje ovakvi programi. 
 • Smanjenje troškova poslovanja – u nekoliko područja poslovanja smanjenje operativnih troškova i povećanje prihoda od bespovratne pomoći i olakšica može se pripisati provođenju korporativnih društvenih inicijativa. To se prije svega odnosi na tvrtke koje usvajaju ekološke inicijative čiji je cilj smanjenje otpada, ponovna uporaba materijala, reciklaža i štednja vode i električne energije. Drugo područje za potencijalno smanjenje troškova predstavljaju rashodi za reklamu, posebice zahvaljujući  povećanoj besplatnoj reklami. S obzirom da se tvrtka ne mora reklamirati, to za sve zainteresirane predstavlja čisti dobitak u pogledu troškova i koristi, ne računajući učinjeno dobro.
 • Povećanje privlačnosti za investitore i financijske analitičare – neki tvrde da uključivanje u korporativne društvene inicijative može povećati vrijednost dionica. Oni ukazuju na sposobnost privlačenja novih investitora i smanjenje izloženosti riziku u slučaju krize korporacije ili menadžmenta.
Hits: 4022
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union