Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Slapova konferencija postavila temelje razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj
Slapova konferencija postavila temelje razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj
Ante Vekić   
Nedjelja, 19 Prosinac 2010

Image
Socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj još nije dobilo pravu priliku. Pojedinačni pokušaji postoje, neki od njih vrlo su uspješne priče, ali za pravi zamah i značajnije rezultate potrebna je sustavna podrška svih društvenih struktura, edukacija i povezivanje, čulo se na konferenciji pod nazivom Socijalno poduzetništvo – perspektive razvoja održanoj u Marijin dvoru u Lužnici u organizaciji Udruge Slap iz Osijeka.

«Socijalno poduzetništvo bilo je određeno kao jedna od tema u Strategiji za stvaranje poticijanog okruženja za razvoj civilnoga društva, ali malo je onoga što je učinjeno sukladno zacrtanim ciljevima. Razlozi su različiti, ali jedan do njih je i taj što je određeno mnogo nositelja razvoja, ali svi su oni imali u najmanju ruku upitnu moć odlučivanja. Kako nam se bliži novo strateško planiranje i stvaranje novog dokumenta, nadamo se da ćemo uspjeti redefinirati mjere i njihove nositelje, te u narednom razdoblju biti u mogućnosti učiniti mnogo više na razvoju socijalnog poduzetništva. Ono na što treba staviti naglasak svakako je analiza postojećeg zakonodavstva, uspostavljanje centara podrške, promociju i edukaciju», rekla je Slađana Novota iz Savjeta za razvoj civilnoga društva.

UZUVRH: Nužna je definicija pojma i statističko praćenje 

«Pojam socijalnog poduzetništva u Hrvatsku je uveden kao izlazna strategija stranih donatora koji su htjeli osnažiti udruge i osigurati njihovu održivost, pripremiti ih za razdoblje nakon što napuste Hrvatsku. No osim njih i organizacija na terenu nitko tko bi trebao nije prepoznao važnost i mogućnosti socijalnog poduzetništva. U vladi ne postoji tijelo koje se bavi tim pitanjima, a što je iznimno važno za budućnost i razvoj. Čini mi se da bi to tijelo trebalo biti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ali nužno je daljnje promišljanje o tome. Za početak je važno definirati što to socijalno poduzetništvo obuhvaća, a zatim vidjeti koje bi se državno tijelo trebalo baviti njime», rekao je Igor Vidačak iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i iznio zanimljivu statisku «Znamo da je 2009. u neprofitnom sektoru u Hrvatskoj bila zaposleno 19.228 osoba. Kada se tome doda broj zaposlenih u zadrugama, koje su po svom određenju nešto što bi moglo ući u društveno poduzetništvo onda se dobije brojka od 22.230 zaposlenih u tom sektoru. To je 1,5% ukupno zaposlenih u Hrvatskoj i ta je brojka znatno manja od, primjerice, Nizozemske, gdje govorimo o 10%, ali je još uvijek veća nego u Sloveniji, gdje iznosi 0,5%».

NZRCD: Nužan je zaokret u djelovanju 

«Iako je bio u pripremi fond čije je osnivanje inicirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a koji bi trebao pomoći socijalnopoduzetničkim inicijativama zbog gospodarske situacije i smanjenja sredstava trenutno je na čekanju. No, u pripremi je novi model koji će pokušati vratiti društveni kapital, povjerenje koje smo izgubili i okrenuti se čovjeku. Jer kada pogledamo unatrag, možemo se upitati jesmo li sve protekle godine išli u krivome smjeru. Uz pokretanje tog novog modela podrške Zaklada radi i na pokretanju agregacijskog portala civilnodrustvo.hr, internetske televizije i radija», rekla je Cvjetana Plavša-Matić iz Nacionalne Zaklade za razvoj civlinoga društva.

Socijalni fond socijalnom poduzetništvu donosi 350 milijuna eura 

«Puno se priča o tome kako nazvati socijalno poduzetništvo, treba li ga zvati društvenim poduzetništvom, poduzetništvom temeljenom na vrijednostima i slično... Treba li ga zakonski definirati ili ne... Moje osobno mišljenje je da se ne treba ograničavati nazivima, nego ostaviti nedefinirano i otvoreno za sve kreativne ideje. No, najvažnije je omogućiti svima onima koji se njime žele baviti da znaju gdje mogu dobiti točnu i pravovremenu informaciju ukoliko je trebaju», rekla je Katarina Ivanković Knežević iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Upravo će kroz njeno ministarstvo Hrvatskoj iz programa IPA biti dostupno 150 milijuna kuna kroz 9 novih grant shema koje će biti ugovorene do kraja iduće godine. No, ogromne mogućnosti za socijalno poduzetništvo otvorit će socijalni fond EU koji će staviti na raspolaganje 350 milijuna Eura kro 20 grant shema. «Zato sam se i priključila radu ove konferencije, kako bi vidjela koje su potrebe na terenu i kako bi mogli što bolje programirati buduće natječaje, te omogućiti svim onim organizacijama koje mogu, znaju i žele, priliku da sudjeluju u povlačenju tog novca», dodala je.

Na tragu njenih razmišljanja bila je i Stela Fišer iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, gdje također već rade na pripremama za dolazak sredstava iz socijalnog fonda, koji će omogućiti udrugama i zadrugama prijavljivanje za natječaje kojima će cilj biti olakšavanje pristupa socijalno ugroženim skupinama tržištu rada, te daljnji razvoj svih aktivnosti koje doprinose zapošljavanju socijalno isključenih kategorija.

Na konferenciji je predstavljen i projekt izobrazbe trenera za socijalno poduzetništvo kojega Nacionalna zaklada provodi u suradnji s British Councilom, primjeri dobre prakse socijalnog poduzetništva, aktivnosti HZZ- a na području zapošljavanja socijalno isključenih kategorija. Raspravljalo se i o smjeru daljnjeg razvoja Foruma socijalnih poduzetnika, neformalne nacionalne mreže inicirane i pokrenute od strane organizacija civilnog društva prije godinu dana na konferenciji u Osijeku. Najavljeno je osnivanje regionalnih centara potpore socijalnim poduzetnicima u Splitu, Rijeci, Osijeku, moguće u Čakovcu, Dubrovniku (ili gdje postoji potreba i kapaciteti) te centralni koordinacijski ured u Zagrebu. Isto tako u sklopu projekta SEFOR kojega provode Slap, CTK Rijeka i Zdravi grad Split pokreće se edukacija za socijalno poduzetništvo, ali i za stručne trenere/konzultante u pojedinim suportivnim centrima.

Edukacija, zagovaranje, umrežavanje i potpora kroz Forum socijalnog poduzetništva 

Drugi dan konferencije donio je rad u grupama i iznalaženje konkretnih koraka u daljnjim aktivnostima Foruma, kojemu je zbog boljeg shvaćanja djelokruga aktivnosti i potencijalnih članova izmijenjen naziv u Forum socijalnog poduzetništva.

Skupina kojoj je tema bila rasprava o zakonodavnom okviru zaključila je da je potrebno raditi na zakonskoj definiciji pojma i koristima koje bi organizacije koje djeluju na području socijalnog poduzetništva trebale imati. Jačanje kapaciteta i osnivanje suportivnih centara bila je tema druge skupine sudionika konferencije. Navedeno je dvadesetak mjera koje su naglašavale važnost edukacije i mogućih aktivnosti u smjeru daljnjeg jačanja ljudskih kapaciteta unutar Foruma. Treća je skupina prepoznala važnost osnivanja Savjeta za socijalno poduzetništvo kao tijela čije bi osnivanje, na inicijativu organizacija civilnog društva, trebao pokrenuti Ured za udruge Vlade RH, a koje bi uključivalo eminentna imena iz javnog života, visokopozicionirane donositelje oduka, osobe iz medija i znanstvene zajednice, a koje bi djelovalo kao podrška razvoju socijalnog poduzetništva. Posljednja skupina raspravljala je o daljnjem djelovanju Foruma i zaključila je kako je formalizacija nužna, makar i kroz tijelo koje će operativno provoditi odluke Foruma.

Image

Image
 

Hits: 4309
Komentari (2)Add Comment
...
napisao Lidija Pavić-Rogošić, Prosinac 20, 2010
U Lužnici smo nastavili razgovarati u većem krugu o socijalnom poduzetništvu te smo došli i do nekih novih ideja o jačanju ideje, promoviranju i prepoznavanju socijalnog (ili društvenog) poduzetništva u Hrvatskoj. Donijeli smo neke dobre zaključke/preporuke za dalje, treba na tome nastaviti raditi i uključiti relevantne dionike.
Pozdrav svima i sretno u 2011.
Lidija
ODRAZ-Održivi razvoj zajednice
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Forum50 , Prosinac 20, 2010
Zahvaljujemo što ste nam omogućili uključivanje u ovo područje i naše sudjelovanje. Forum50 je započeo Programe ovog područja novim zapošljavanjem na poslovima Operatera socijalnih usluga. Mi smo specifičnih programa u ovom području i preporučamo se na zasebne konzultacije u Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo socijalne skrbe.Bit ćemo slobodni zatražiti Vašu pomoć a i stojimo na raspolaganju za aktivnosti na provedbi zaključaka ove važne konferencije.
Zahvaljujemo Slapu na organiziranju konferencije.
Želimo svima Sretnu 2011.godinu.
Predsjednik Foruma50
Ivan Svetopetrić
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union