Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Friday
Apr 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost arrow Društvena odgovornost
Društvena odgovornost
Sve veći broj beskućnika na ulicama diljem svijeta
Tea Plenar   
Četvrtak, 10 Listopad 2013
Image
Beskućnici spavaju gdje stignu

Svake godine 10. listopada obilježava se Svjetski dan beskućnika kojih, procjenjuje se, u Hrvatskoj ima oko šest tisuća, dok ih je u svijetu gotovo milijarda. Prema definiciji u Zakonu o socijalnoj skrbi Republike Hrvatske beskućnik je osoba koja nema gdje stanovati, boravi na javnom ili nekom drugom mjestu koje nije namijenjeno za stanovanje i nema sredstava za podmirivanje troškova stanovanja. Imati dom znači imati sigurnost, toplinu i krov nad glavom, koji su posebno značajni tijekom zimskih mjeseci koji su pred nama.

U Hrvatskoj je broj beskućnika sve veći i 11 prihvatilišta nikako ne može zadovoljiti njihove potrebe za krevetom, tušem i obrokom. Beskućnici  u prosjeku žive 25 godine kraće zbog neadekvatnih uvjeta života i često puta ne mogu postati korisnici nikakve socijalne pomoći jer ne posjeduju valjane dokumente. U svijetu im se na sve moguće načine pokušava pomoći pa je tako južnokorejski grad Pusan beskućnicima podijelio zaplijenjenu falsificiranu odjeću, dok se u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, izdaje i prodaje časopis o siromaštvu i beskućništvu čiji prihod od prodaje ide direktno beskućnicima. U Hrvatskoj je to časopis ''Ulične svjetiljke'' koji više puta godišnje izlazi od 2008. godine i član je Međunarodnog udruženja uličnih novina.

Nogomet i beskućnici

U 2001. godini održan je prvi Svjetski kup beskućnika u Cape Townu kojeg su pokrenuli Mel Young iz Škotske i Harald Schmied iz Austrije kako bi ih kroz nogomet uključili u društvo i promijenili im živote. Ovogodišnji nogometni kup beskućnika održao se od 1. do 18. kolovoza 2013. godine u Poznanu u Poljskoj. I beskućnici iz Hrvatske imaju svoj tim od 30 igrača u dobi do 50 godina koji je pokrenula Udruga Most iz Splita. Hrvatski nogometni tim prvi put je natjecanju sudjelovao 2009. godine u Italiji.

Ako se pitate kako možete pomoći beskućnicima uvijek možete volontirati u prihvatilištima i pučkim kuhinjama ili im jednostavno direktno pomoći kupnjom časopisa ''Ulične svjetiljke'' na ulicama većih hrvatskih gradova. Sjetimo se beskućnika i pomozimo im i onda kada nije 10. listopad.

 
Kada radnici uzmu stvar u svoje ruke
Tea Plenar   
Srijeda, 22 Svibanj 2013

Image
Radnik u tvornici
Privatizacija je pojam koji, nažalost, prečesto povezujemo s gospodarskim kriminalom u novijoj hrvatskoj povijesti zbog kojeg je došlo do masovnog uništavanja nekad velikih i uspješnih tvornica, grubih kršenja radnih prava i gubitka na tisuće radnih mjesta. Pa ipak, svijetli i inspirativni primjer da se i za takve, naizgled bezizlazne situacije može pronaći rješenje je slučaj tvornice ITAS iz Ivanca. ITAS – Prvomajska osnovan je kao zanatska radionica za pomoć u održavanju žičara kojima se prevozio ugljen u Ladanju, Ivancu i Brodarevcu. Još davne 1961. godine izgrađeni su prvi pogoni u kojima se tvornica nalazi i danas, te se krenulo sa zapošljavanjem prvih metalaca. ITAS je bila jedna od podružnica Prvomajske iz Zagreba koja je u ono vrijeme bila šesti proizvođač alatnih strojeva u svijetu.

Krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća ITAS je bio na vrhuncu sa čak 900 zaposlenih. Pretvorba ovom poduzeću nije donijela obećavani napredak već je, naprotiv, time započela dugotrajna pljačka tvornice i borba radnika za očuvanje radnih mjesta. Tako se broj zaposlenih ubrzo smanjio na 500, da bi 1991. godine, s početkom rata, još 200 ljudi ostalo bez posla jer su strani i domaći partneri počeli otkazivati poslove. Prvomajska iz Zagreba se raspala, ITAS je postao dioničko društvo, a radnicima je dodijeljeno 51 posto dionica koje mnogi nisu mogli otplaćivati pa na koncu nisu niti mogli ostvariti prava na njih.

 
Rustica brine za sjeme naših starih sorti
Tea Plenar   
Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013

Image
Razmjena sjemena na Cvjetnom
Razmjena sjemena, organiziranje vrtnih radionica i širenje mreže uzgajivača starih sorti samo su neke od aktivnosti kojima se bavi Udruga Rustica – Udruga za očuvanje i razvoj biološke raznolikosti i ruralne baštine iz Zagreba. Imali smo priliku ponešto saznati u razgovoru s tajnicom udruge gospođom Božicom Papeš-Mokos koja je još od začetka udruge, tamo negdje 1996. godine, dio ove lijepe priče.

 
A gdje biste vi željeli živjeti? Možda na području od posebne državne skrbi? Hmm...razmislimo!
Željka Mandić, Blanka Turza   
Četvrtak, 20 Prosinac 2012

Image
Koje mjesto može biti dom?
Gdje bi željeli živjeti? Ovo ste pitanje zasigurno puno puta postavili i sebi, vjerojatno i drugima. I skoro da bismo se usudili reći da vam nitko nije odgovorio "u ruralnoj sredini na području od posebne državne skrbi". Da, nije teško pogoditi zašto. Posao i život idu ruku pod ruku. A do posla na takvim se prostorima teško dolazi. Potrebno je takva mjesta, naprosto, revitalizirati.

Održana je baš ovih dana konferencija naslovljena "Mogućnosti za revitalizaciju ruralnih zajednica u Područjima od posebne državne skrbi", organizacija Udruge Mi iz Splita. Ta je konferencija, zapravo, završno događanje programa "Izgradnja održivih zajednica u područjima od posebne državne skrbi". 

 
Nominirajte za nagradu "Volonterski Oskar"
Željka Mandić   
Petak, 14 Prosinac 2012
Image
Volonterstvo je dar od srca
Niste filmska zvijezda. Ispod vaših se cipela ne prostire debeli crveni tepih. Nego sada već razgaženi snijeg na gradskom asfaltu. Odjeveni ste i izgledate, zapravo, vrlo slično kao i vaši sugrađani dok zajedno čekate autobus ili tramvaj. Pa, ipak - untatoč tome - možete osvojiti Oskara. Istina, ne filmskog. Nego volonterskog. Oskara koji ostavlja trag u srcima. Nije loše, zar ne?
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 11 - 15 od 127

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union