Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost arrow Društvena odgovornost
Društvena odgovornost
Prilagodba je nužna, tradicionalnim modelom ekonomije nećemo daleko stići
Tea Plenar   
Petak, 01 Travanj 2016
Image
Christian Hi˛ i Sanja Ostroški u ulozi prevoditeljice

Po dozu pozitive, svježe ideje, zanimljive informacije i nova poznanstva, koja mogu i ne moraju uroditi poslovnom suradnjom, već se treću godinu zaredom dolazi na Konferenciju o dobroj ekonomiji koja je, kao trodnevno događanje, startala u četvrtak, 31. ožujka 2016. godine. Kao i prošle godine, spomenuta se konferencija održava u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Ilici 49 u Zagrebu.

Tijekom tri dana sudionici konferencije imaju priliku čuti primjere dobre prakse iz prve ruke jer su gosti ove godine, kao i protekle dvije, izuzetno zanimljivi. Prvog dana konferencije svoje izlaganje su imali Gunter Pauli, vodeći svjetski inovator održivih projekata i tehnologija, Christian Hiβ, predsjednik uprave poduzeća Regionalwert AG, te Katarina Ivanković Knežević, zamjenica ministrice pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Sonja Vuković, predsjednice Udruge za kreativni razvoj Slap i CEDRA-e – Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj.

 
Nesebičnom pomoći izbjeglicama i stradalima u poplavama do nagrade Josipa Vancaš
Tea Plenar   
Petak, 11 Prosinac 2015
Image
Antonija Spajić s nominiranim kandidatlkinjama

I ove je godine u Muzeju Mimara u organizaciji Zaklade Zamah svečano dodijeljena nagrada za volonterku godine. Upravitelj Zaklade Zamah Drago Vručinić pozdravio je okupljene na svečanosti dodjele koja je upriličena 10. prosinca 2015. godine i rekao kako se na ovaj mali jubilej nagrade ponosno prisjeća početaka kada se tek osmišljavala, osnivala i pokretala nagrada ''Josipa Vancaš – dobrotvorka godine''.

Nadam se da ćemo nagradu dodijeljivati i duže nego što možemo priželjeti, rekao je Vručinić.

Nagrada je dodijeljena peti put zaredom, a ovu godinu je otišla u ruke Antonije Spajić iz Vinkovaca. U konkurenciji je ove godine bilo 11 iznimnih žena koje su svojim trudom i zalaganjem nesebično pomagale i pokrenule niz hvalevrijednih humanitarnih akcija. 


 
Počastite se večerom, podržite rad osoba s invaliditetom i nahranite potrebitog
Tea Plenar   
Četvrtak, 15 Listopad 2015
Image
Habel i suradnici iz udruge UNUO

Razgovarati s čovjekom koji ima sjajne poslovne ideje i pregršt projekata koje tek treba realizirati, a da pritom ne razmišlja o zaradi, nego da pomogne osobama s invaliditetom, je izrazito zanimljivo, ugodno i nadahnjujuće. Vedran Habel, kuhar, predavač, osnivač i predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) ima jedan cilj - poboljšanje obrazovanja osoba s invaliditetom koje im u konačnici donosi samostalnost i život kojem svi težimo. 

Kada sam krenuo raditi sa slijepim i slabovidnim osobama, još tamo 2009. godine, to me jako ispunilo, prisjeća se Habel koji je do 2013. godine isključivo volontirao i na taj učio o stvarnim potrebama osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu. Tada je primijetio kako se zdravi ljudi nerijetko ne znaju ponašati u prisutnosti osobe s invaliditetom i da se na rješavanju tog problemu treba posebno raditi s ljudima koji rade u ugostiteljstvu.
 
 
O doniranju hrane trebamo učiti iz primjera država koje su se odrekle svog dijela kolača
Tea Plenar   
Subota, 20 Lipanj 2015
Image
Sudionici okruglog stola u HOK-u

Francuski parlament je u svibnju 2015. godine jednoglasno izglasao zakon prema kojem veliki supermarketi moraju donirati višak hrane koji su do tad uništavali kemijskim procesima. U Hrvatskoj je u Zakonu o poljoprivredi, koji je na snagu stupio 2015. godine, navedena novina o doniranju hrane na koju se plaća PDV od 25 posto.

O posebnom Pravilniku, koji bi u listopadu trebao stupiti na snagu i na kojem trenutno rade četiri resorna ministarstva, Građanska inicijativa ''Oslobodimo donacije hrane PDV-a'' i HGK, govorilo se na Okruglom stolu ''Europski modeli doniranja hrane - iskustva i perspektive za Hrvatsku'' koji je održan u petak, 19. lipnja 2015. godine u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu. Inicijativa je pokrenuta prošle godine jer se uvidjelo da se mora stati na kraj gladi u Hrvatskoj, rekao je Zoran Grozdanov, koordinator inicijative ''Oslobodimo donacije hrane PDV-a'' te dodao kako država mora misliti na ljude koji su izgubili temeljno ljudsko pravo - pravo na hranu i da se PDV na doniranu hranu mora ukinuti. Istaknuo je kako inicijativa pazi na sve dionike pri procesu doniranja hrane jer su u njemu osjetljivi i donatori i krajnji primatelji.


 
Ima li nade za Udrugu Nada i društveno stigmatizirane?
Tea Plenar   
Ponedjeljak, 25 Svibanj 2015
Image
Hrvoje Rendulić na Cvjetnom trgu

Gospodina Hrvoja Rendulića bi mnogi prepoznali, ali ne kao poznato medijsko lice, već kao aktivista koji već 33. mjesec zaredom po četiri sata dnevno na zagrebačkom Cvjetnom trgu stoji sa transparentnom i ukazuje na problem anoreksije i bulimije u našem društvu. Prije 15 godina sam započeo borbu u ime svih tih oboljelih, stigmatiziranih djevojaka na koje su društvo i institucije zaboravile, rekao je Rendulić čija je kćer Suzana oboljela kada je imala 14 godina.

U Hrvatskoj nema institucionalne pomoći za te sirote, teško bolesne djevojke. Iscrpili smo i ono malo pomoći koju smo dobivali kroz Udrugu Nada. Puno sam razgovarao s ljudima u zdravstvu, socijali i prosvjeti ali nema od njih pomoći kad je opći stav i mišljenje da su se djevojke i žene same dovele do bolesti i da su si, u konačnici, same krive, otvoreno govori Hrvoje Rendulić kojem je želja i cilj otvoriti referencijalni centar u kojem bi bio okupljen specijalizirani tim liječnika za rad s oboljelima od anoreksije i bulimije. 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 11 - 15 od 167

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union