Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost
Društvena odgovornost
Banke vremena - u njima je vrijeme uistinu novac
Tea Plenar   
Utorak, 08 Travanj 2014
Image
Ilustracija

U vremenu u kojem je novac postao mjerilo uspjeha, moći i privlačnosti izgubljene su sve one prave ljudske vrednote. Pružiti drugome pomoć ili dati savjet bez očekivanja naknade prakticira se još jedino u obiteljskim i prijateljskim krugovima. Zajedništvo i zajednica u kojoj živimo, bilo da je riječ o selu, gradskom naselju ili neboderu, nestaju prepuštajući svoje mjesto potrošački orijentiranom društvu.

Kao odgovor na tržišnu ekonomiju još tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama javljaju se socijalni pokreti i prve Banke vremena. Naviknuti da sve što napravimo ili netko napravi za nas moramo platiti Banka vremena se postavila kao čista suprotnost uvriježenom stajalištu mnogih. Banka vremena svoju inspiraciju crpi iz primjera nove ekonomije koja se bazira na socijalnom i ljudskom kapitalu, a ne materijalnom. Ona gradi krugove primanja i davanja usluga koji jačaju dostojanstvo i poštovanje, te samu ljudsku zajednicu. 

 
U Osijeku osnovan SOS-NET, neformalna mreža pružatelja socijalnih usluga
Željka Rački-Kristić   
Četvrtak, 03 Travanj 2014
Image
Cilj je Mreže SOS-NET unaprijediti civilno društvo

Podizanje standarda socijalnih usluga, umrežavanje i suradnja s europskim mrežama te podrška organizacijama pružateljima socijalnih usluga, osiguravanje veće dostupnosti istih te promoviranje socijalnog poduzetništva, ciljevi su oformljene neformalne Mreže pružatelja socijalnih usluga SOS-NET. Riječ je, naime, o mreži koju su inicirale (i posljednjeg dana u mjesecu ožujku realizirale u prostorijama Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije). organizacije civilnoga društva iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije: udruga Zvono iz Belišća, udruga Breza iz Osijeka, udruga Jaglac iz Orahovice, ženska udruga Izvor iz Tenje, Oaza iz Belog Manastira te udruga Upit iz Osijeka.

 
Crkva i crkvene organizacije su aktivni dionici socijalnog poduzetništva
Davorka Vidović   
Ponedjeljak, 31 Oľujak 2014
Image
Crkva tradicionalno potiče socijalno poduzetništvo

Seminar na temu Socijalno poduzetništvo održan je prošloga tjedna u Sisku u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka crkve sisačke biskupije i Hanns Seidel Stiftunga. Seminar je bio otvoren široj javnosti, ali prvenstveno namijenjen raznim dionicima unutar lokalne zajednice, poput predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga i škola. Tijekom cjelodnevnog programa održano je nekoliko izlaganja - o aktivnoj politici zapošljavanja i predviđenim mjerama za poticanje samozapošljavanja, o kojima je govorio Joso Bjelić, rukovoditelj Odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Sisak, potom o mogućnostima financiranja socijalnog poduzetništva iz fondova EU, o kojima je pričao Tomislav Pinter, konzultant HAMAG Investa, te o razvoju, procesima i akterima socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, o čemu je govorila dr. sc. Davorka Vidović s Fakulteta političkih znanosti.

 
Dobrom ekonomijom do naše bolje zajedničke budućnosti
Tea Plenar   
Nedjelja, 23 Oľujak 2014
Image
Brojni i aktivni sudionici konferencije

Zahvaljujući Zelenoj mreži aktivističkih grupa (ZMAG) u Zagrebu je 21. i 22. ožujka 2014. godine u prostoru Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža održana zanimljiva konferencija o dobroj ekonomiji. Ekonomiji koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici, stvara prilike i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, koja pravedno koristi i dijeli resurse, prihvaća odgovornost, i njeguje solidarnost, te poštuje održivost ekosustava. Velika posjećenost konferencije još je jednom pokazala kako ima ljudi, posebice mladih, kojima je stalo do moralnih i drugih vrijednosti, a ne samo do profita.

 
Osnovna škola koja želi biti drugačija i ekološki osviještena
Tea Plenar   
Četvrtak, 30 Siječanj 2014
Image
Crtež učenika iz Kaštel Lukšića

Kako bi se prikupila sredstva koja će omogućiti da jedna osnovna škola postane prva potpuno energetski neovisna škola u Hrvatskoj održane su mnoge manifestacije i pokrenut je crowdfunding (grupno financiranje).

Prikupljenim sredstvima Osnovna Škola Ostrog iz Kaštel Lukšića planira instalirati solarne kolektore na krov škole te na taj način sama proizvoditi električnu energiju. Kampanju su podržale kolege iz UNDP-a Hrvatska i Energetske zadruge Kaštela kojom se prikupljaju sredstva za projekt Energetski neovisne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću. 

Škola je već ranije sudjelovala u UNDP-ovu projektu Solarni suncokreti, a sada je kao članica i suosnivačica kroz Energetsku zadrugu Kaštela dobila i tehničku pomoć UNDP-a u smislu energetskog pregleda i podrške kroz kampanju grupnog prikupljanja sredstava (crowdfunding). 

 
Mlada majka iz Dubrovnika osvojila nagradu za dobrotvorku godine
Tea Plenar   
Petak, 20 Prosinac 2013
Image
Vesna Zucalo - dobrotvorka 2013. godine

Treća po redu svečana dodjela nagrada ''Josipa Vancaš – dobrotvorka godine'' koja je organizirana 19. prosinca 2013. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu okupila je, uz nominirane dobrotvorke, i  na desetke pojedinaca koji podupiru Zakladu Zamah, dobrotvorni rad i volonterstvo.  Ove godine nagradu za dobrotvorku godine kući je odnijela Vesna Zucalo iz Dubrovnika koja dobrotvornim radom putem Facebook stranice ''Pomoć za Dubrovčane'' pomaže svojim sugrađanima.

Vesna animira, prikuplja pomoć, razvozi i organizira, neumorno i s golemim i zaraznim entuzijazmom. Mislim da je ova mlada majka zasluzila nominaciju za dobrotvorku godine. Njezine su akcije hvalevrijedne, njezin doprinos velik, a njezino dobročinstvo zaslužuje pohvalu i podršku, pisalo je u objašnjenju nominacije Vesne Zucalo, majke dvoje djece, od kojih je jedno dijete s posebnim potrebama.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 43 - 48 od 172
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union