Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost
Društvena odgovornost
''Ne volim jesti sam, ali to je normalno jer nisam u svojoj državi''
Tea Plenar   
Utorak, 24 Veljača 2015
Image
Foto: web stranica Okus doma

Unatoč zajamčenim pravima iz Zakona o azilu koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. srpnja 2004. godine, stranci koji u našoj zemlji zatraže azil često se teško integriraju u zbog restriktivne politike i nevoljkosti političkih institucija. Od 2004. godine azil je u Hrvatskoj zatražilo više od 4400 osoba, od čega je samo njih 133 ostvarilo status izbjeglice, bilo kroz status azila, bilo kroz status supsidijarne zaštite.

Kako bi se izbjeglicama u Hrvatskoj pomoglo da se što brže i bolje integriraju u naše društvo, Fantastično dobra institucija – FADE IN je u suradnji s Centrom za mirovne studije, NESsT-om, CEDRA-om i udrugama Izazov i Iskra prije godinu dana pokrenula projekt ''Kvalitetni koraci ka integraciji izbjeglica'' čiji su rezultati predstavljeni u utorak, 24. veljače 2015. godine u Europskom domu u Zagrebu. 

 
Već 25 godina borbe protiv onečišćivača i zakona koji štete okolišu i ljudima
Tea Plenar   
Subota, 24 Siječanj 2015
Image
Foto: Zelena akcija

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća grupa mladih ljudi iz Hrvatske se aktivirala u ekološkom pokretu SVARUN i drugim inicijativama, da bi ubrzo uvidjeli kako postoji potreba za osnivanjem jedne jake organizacije koja će brinuti o okolišu. Osnovana je Zelena akcija, organizacija koja je u početku uglavnom djelovala lokalno, na zagrebačkom području, iz malog ureda u Radničkoj ulici, ali je ubrzo proširila svoje djelovanje na nacionalnu, a zatim i na globalnu razinu. 

Povodom 25 godina djelovanja, tijekom kojih je organizirano nekoliko stotina akcija i na desetke kampanja, razgovarali smo s predsjednikom Zelene akcije Bernardom Ivčićem.

 
Osnivanjem Mreže udruga Belnet do jačanja civilnog društva u Belišću
Željka Rački-Kristić   
Četvrtak, 18 Prosinac 2014
Image
Inicijator osnivanja Mreže Belnet je Udruga Zvono

Na inicijativu Udruge Zvono iz Belišća osnovana je Mreža udruga Belnet. Uz Zvono osnivači su Ekološka udruga EKO KARAŠICA, Centar mladih Belišće, Belkatalog, Boćarski klub Belišće te Udruga invalida rada Belišće-Valpovo čiji je cilj umrežavanja ojačati kapacitete članica Mreže na način da će se kroz različite edukacije (radionice i okrugli stolovi) omogućiti stvaranje uvjeta i sustavnu podršku razvoju udruga na lokalnoj razini. 

Predsjednik Mreže Belnet je Dinko Župan, a tajnica Nada Velte.

Svrha osnivanja ove Mreže je da udruge zajedničkim djelovanjem jačaju civilno društvo, ostvaruju socijalnu koheziju i bolju komunikaciju s jedinicima lokalne samouprave.

 
Još je jedna iznimna žena ponijela titulu dobrotvorke godine
Tea Plenar   
Četvrtak, 11 Prosinac 2014
Image
Nagrađena Tihana Kunštek

Tihana Kunštek iz Zagreba ovogodišnja je dobitnica nagrade ''Josipa Vancaš - dobrotvorka godine'' koju je po četvrti put zaredom dodijelila Zaklada Zamah.

Ove je godine u konkurenciji za nagradu bilo deset iznimnih žena iz cijele Hrvatske koje su se istakle u pomaganju potrebitima, zbrinjavanju napuštenih životinja, sudjelovanju u prikupljanju pomoći za poplavljena područja, te u drugim hvalevrijednim akcijama. 

Među njima se posebno istaknula Tihana Kunštek koja je potaknuta vlastitim iskustvom odlučila pomoći svima koji se bore s problemom neplodnosti i potpomognutim oplodnjama. U knjizi ''Rekvijem za Lauru'' opisala je bolno iskustvo gubitka djeteta u 39. tjednu trudnoće te je sav prihod od prodaje odlučila dati u humanitarne svrhe.
 
Osim toga, voditeljica je udruge FB Zagrepčani humanitarci koja pomaže potrebitima tijekom cijele godine, osmislila je Malu školu volonterstva koja osnovnoškolce educira o dobrotvorstvu i filantropiji, te brine o napuštenim životinjama. 
 
Titulom dobrotvorke godine do sad su se okitile Renata Marđetko (2011. godine), Mara Čović (2012. godine), te Vesna Zucalo (2013. godine). Ovogodišnja pobjednica se zahvalila kolegama na nominaciji i svima koji su glasali za nju. Istaknula je kako posebno pozdravlja kandidatkinju Željku Vučko iz Udruge Palčići, za koju je i sama glasala.
 
Osim spomenute Željke Vućko, ove su godine bile nominirane i Maša Budimski, Vesna Deronjić, Marijana Ivanić Vuga, Sanja Knežević, Ornela Malogorski, Marina Radočaj, Ksenija Vičić i Ana Vukas.
 
Svečanost dodjele upriličena je u Muzeju Mimara u četvrtak, 11. prosinca 2014. godine.
 
Ekonomski sustav povećava nejednakost ljudskih prava
Tea Plenar   
Srijeda, 10 Prosinac 2014
Image
Korak naprijed, natrag dva

Konferencija koju je GONG organizirao na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 2014 godine u Zagrebu, dotakla se mnogih zanimljivih tema poput izazova koji su pred nama u području zaštite ljudskih prava, posebice zaštite prava manjina, okolišne krize, dobre ekonomije, zagovaračkih akcija i rada u zajednici, te novim oblicima umrežavanja i platformama koje su dostupne.

Posebno vruća tema je bila ekonomska nejednakost koja generira političku nejednakost , s posebnim naglaskom na pitanje da li je društvo toga svjesno.

Zanimljivim i simboličnim nazivom ''Korak naprijed, natrag dva'' konferencija ima za cilj istaknuti činjenicu kako se na zaštiti ljudskih prava treba stalno raditi te da dođu i periodi kada se napravi i pokoji korak unazad, rekla je u uvodnom izlaganju Martina Horvat iz GONG-a.

 
Svladavanjem kulinarskog recepta do osamostaljenja osobe s invaliditetom
Tea Plenar   
Subota, 18 Listopad 2014
Image
Vedran Habel kuha s polaznicima radionice

Kako bi se unaprijedile i promovorile ugostiteljske usluge usmjerene prema osobama s invaliditetom u Zagrebu je nedavno otvoren Centar Ključić oko vrata gdje će se, između ostalog, održavati radionice kuhanja za osobe s invaliditetom i sve brojnije turiste koji požele naučiti spravljati neke tradicionalne hrvatske recepte. 

U Udruzi nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja došli smo na ideju da prezentiramo Zagreb i našu zemlju na poseban način pa smo tako osmisliti radionice kuhanja tradicionalnih hrvatskih jela i po tome postali prvi u svijetu, otkrio nam je Vedran Habel, osnivač i predsjednik udruge UNUO.
 
Osim toga, u Centru Ključić oko vrata održavati će se radionice slikarstva i izrade hrvatskih suvenira, dok je u petak, 17. listopada 2014. godine održana prva probna kuharska radionica na kojoj su sudjelovali korisnici Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 19 - 24 od 172
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union