Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društvena odgovornost
Društvena odgovornost
Potrebna je dobra ideja, malo novca i vremena da se pomogne mnogima
Tea Plenar   
Četvrtak, 14 Studeni 2013
Image
Dovoljna je i jedna šnita kruha

U vremenu u kojem svakodnevno slušamo o prevelikom broju nezaposlenih, o primateljima socijalne pomoći i umirovljenicima koji po cijele dane hodaju ulicom u potrazi za plastičnim bocama često se pitamo kako im možemo pomoći. Osim što prosjaku možete dati pokoju kunu ili ostaviti opranu plastičnu bocu pokraj kontejnera za smeće od nedavno u mnogim gradovima u Hrvatskoj možete kupiti i ''kruh za poslije''. 

Kruh za poslije je prekrasna, humana akcija koju je pokrenula splitska pekarna ''Marin''. Zanimljivo je kako su upravo u Splitu ranije pokrenute slične akcije ''sendvič za poslije'' i ''kava za poslije''. Koncept je krajnje jednostavan i funkcionira. Kupite kruh, sendvič ili kavu, naglasite da je on ''za poslije'' i učinili ste dobro djelo. Kupljen proizvod čekati će prvu osoba koja uđe u dućan ili kafić te zatraži kruh ili kavu za poslije jer nema novca.

 
Važnost ženskog doprinosa zajednici i pozitivnim društvenim promjena
Tea Plenar   
Srijeda, 23 Listopad 2013
Image
Ovogodišnje kandidatkinje

Nagrada ''Josipa Vancaš'' za dobrotvorku godine ove će se godine dodijeliti treći put zaredom. Vođena idejom da žene u filantropiji zaslužuju više pažnje Zaklada Zamah je 2011. godine pokrenula inicijativu i dodjelu nagradu kako bi se naglasila uloga žena u promicanju dobrotvorstva i pozitivnih promjena u našem društvu. Prijave ovogodišnjih kandidatkinja za spomenutu nagradu traju do 15. studenog 2013. godine.

Da biste prijavili svoju kandidatkinju, skupite još četiri osobe koje se slažu s vašim prijedlogom, ispunite Obrazac za prijavu, priložite (najmanje) jednu kvalitetnu fotografiju kandidatkinje i pošaljite na Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

Za sada su na natječaj za dobrotvorku godinu pristigle četiri kandidature i to za Nanu Schaps iz Facebook grupe Zagrebački humanitarci, Boženu Bukal iz udruge Srce iz Sv. Ivana Zeline, volonterku Ivu Kvakić i Đurđu Grozaj, predsjednicu udruge Kamensko.

Za kandidatkinje, kojih će zasigurno biti još mnogo, moći će se glasovati nakon isteka roka za prijavu, odnosno nakon 15. studenog ove godine.

 
Sve veći broj beskućnika na ulicama diljem svijeta
Tea Plenar   
Četvrtak, 10 Listopad 2013
Image
Beskućnici spavaju gdje stignu

Svake godine 10. listopada obilježava se Svjetski dan beskućnika kojih, procjenjuje se, u Hrvatskoj ima oko šest tisuća, dok ih je u svijetu gotovo milijarda. Prema definiciji u Zakonu o socijalnoj skrbi Republike Hrvatske beskućnik je osoba koja nema gdje stanovati, boravi na javnom ili nekom drugom mjestu koje nije namijenjeno za stanovanje i nema sredstava za podmirivanje troškova stanovanja. Imati dom znači imati sigurnost, toplinu i krov nad glavom, koji su posebno značajni tijekom zimskih mjeseci koji su pred nama.

U Hrvatskoj je broj beskućnika sve veći i 11 prihvatilišta nikako ne može zadovoljiti njihove potrebe za krevetom, tušem i obrokom. Beskućnici  u prosjeku žive 25 godine kraće zbog neadekvatnih uvjeta života i često puta ne mogu postati korisnici nikakve socijalne pomoći jer ne posjeduju valjane dokumente. U svijetu im se na sve moguće načine pokušava pomoći pa je tako južnokorejski grad Pusan beskućnicima podijelio zaplijenjenu falsificiranu odjeću, dok se u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, izdaje i prodaje časopis o siromaštvu i beskućništvu čiji prihod od prodaje ide direktno beskućnicima. U Hrvatskoj je to časopis ''Ulične svjetiljke'' koji više puta godišnje izlazi od 2008. godine i član je Međunarodnog udruženja uličnih novina.

Nogomet i beskućnici

U 2001. godini održan je prvi Svjetski kup beskućnika u Cape Townu kojeg su pokrenuli Mel Young iz Škotske i Harald Schmied iz Austrije kako bi ih kroz nogomet uključili u društvo i promijenili im živote. Ovogodišnji nogometni kup beskućnika održao se od 1. do 18. kolovoza 2013. godine u Poznanu u Poljskoj. I beskućnici iz Hrvatske imaju svoj tim od 30 igrača u dobi do 50 godina koji je pokrenula Udruga Most iz Splita. Hrvatski nogometni tim prvi put je natjecanju sudjelovao 2009. godine u Italiji.

Ako se pitate kako možete pomoći beskućnicima uvijek možete volontirati u prihvatilištima i pučkim kuhinjama ili im jednostavno direktno pomoći kupnjom časopisa ''Ulične svjetiljke'' na ulicama većih hrvatskih gradova. Sjetimo se beskućnika i pomozimo im i onda kada nije 10. listopad.

 
Kada radnici uzmu stvar u svoje ruke
Tea Plenar   
Srijeda, 22 Svibanj 2013

Image
Radnik u tvornici
Privatizacija je pojam koji, nažalost, prečesto povezujemo s gospodarskim kriminalom u novijoj hrvatskoj povijesti zbog kojeg je došlo do masovnog uništavanja nekad velikih i uspješnih tvornica, grubih kršenja radnih prava i gubitka na tisuće radnih mjesta. Pa ipak, svijetli i inspirativni primjer da se i za takve, naizgled bezizlazne situacije može pronaći rješenje je slučaj tvornice ITAS iz Ivanca. ITAS – Prvomajska osnovan je kao zanatska radionica za pomoć u održavanju žičara kojima se prevozio ugljen u Ladanju, Ivancu i Brodarevcu. Još davne 1961. godine izgrađeni su prvi pogoni u kojima se tvornica nalazi i danas, te se krenulo sa zapošljavanjem prvih metalaca. ITAS je bila jedna od podružnica Prvomajske iz Zagreba koja je u ono vrijeme bila šesti proizvođač alatnih strojeva u svijetu.

Krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća ITAS je bio na vrhuncu sa čak 900 zaposlenih. Pretvorba ovom poduzeću nije donijela obećavani napredak već je, naprotiv, time započela dugotrajna pljačka tvornice i borba radnika za očuvanje radnih mjesta. Tako se broj zaposlenih ubrzo smanjio na 500, da bi 1991. godine, s početkom rata, još 200 ljudi ostalo bez posla jer su strani i domaći partneri počeli otkazivati poslove. Prvomajska iz Zagreba se raspala, ITAS je postao dioničko društvo, a radnicima je dodijeljeno 51 posto dionica koje mnogi nisu mogli otplaćivati pa na koncu nisu niti mogli ostvariti prava na njih.

 
Rustica brine za sjeme naših starih sorti
Tea Plenar   
Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013

Image
Razmjena sjemena na Cvjetnom
Razmjena sjemena, organiziranje vrtnih radionica i širenje mreže uzgajivača starih sorti samo su neke od aktivnosti kojima se bavi Udruga Rustica – Udruga za očuvanje i razvoj biološke raznolikosti i ruralne baštine iz Zagreba. Imali smo priliku ponešto saznati u razgovoru s tajnicom udruge gospođom Božicom Papeš-Mokos koja je još od začetka udruge, tamo negdje 1996. godine, dio ove lijepe priče.

 
A gdje biste vi željeli živjeti? Možda na području od posebne državne skrbi? Hmm...razmislimo!
Željka Mandić, Blanka Turza   
Četvrtak, 20 Prosinac 2012

Image
Koje mjesto može biti dom?
Gdje bi željeli živjeti? Ovo ste pitanje zasigurno puno puta postavili i sebi, vjerojatno i drugima. I skoro da bismo se usudili reći da vam nitko nije odgovorio "u ruralnoj sredini na području od posebne državne skrbi". Da, nije teško pogoditi zašto. Posao i život idu ruku pod ruku. A do posla na takvim se prostorima teško dolazi. Potrebno je takva mjesta, naprosto, revitalizirati.

Održana je baš ovih dana konferencija naslovljena "Mogućnosti za revitalizaciju ruralnih zajednica u Područjima od posebne državne skrbi", organizacija Udruge Mi iz Splita. Ta je konferencija, zapravo, završno događanje programa "Izgradnja održivih zajednica u područjima od posebne državne skrbi". 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 49 - 54 od 172
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union