Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo arrow Sinergija investicijskog kapitala i društvenog poduzetnika na korak do uspjeha na svjetskom tržištu
Sinergija investicijskog kapitala i društvenog poduzetnika na korak do uspjeha na svjetskom tržištu
Ante Vekić   
Ponedjeljak, 24 Studeni 2014
Nenad Bakić i Miroslav Vrankić
Nenad Bakić i Miroslav Vrankić

Ako se ne računaju krediti koje su članovi pojedinih hrvatskih udruga podizali kako bi finanicirali provedbu projekata koji imaju za cilj razvoj društvenog poduzetništva, Hrvatska je upravo dobila najveću privatnu investiciju u jedno društveno poduzeće. Naime, početkom prošlog tjedna poduzetnik i investitor Nenad Bakić uložio je u visoko-tehnološku tvrtku E-Glas koja proizvodi napredne sustave za glasovnu upravlja domom, namijenjeno prvenstveno osobama s teškim tjelesnim invaliditetom.

Kombinacija zarade i društveno korisne misije 

"Tvrkta E-Glas sa svojim naprednim, proizvodom Serwantess me privukla prvenstveno zbog vjere u međunarodnu konkurentnost proizvoda te povjerenja u osnivače tvrtke. S radom tvrtke sam se upoznao donirajući njihove uređaje raznim korisnicima u Hrvatskoj. Iako je primarni cilj svakog ulaganja zarada, ovdje su mi jednako važne i sinergije s mojim projektom Croatian Makers – opremanja škola i centara za rad s mladima opremom za automatiku i robotiku – jer je to primjer kako se danas dostupnom tehnologijom i uz nevelika kapitalna ulaganja može napraviti međunarodno konkurentan proizvod", rekao je Nenad Bakić. 

ŠTO JE SERWANTESS?
E-Glas je tvrtka osnovana od grupe znanstvenika pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci s vizijom korištenja moderne tehnologije u svrhu pomaganja osobama s invaliditetom. Proizvod tvrtke je elektronički sustav Serwantess koji osobama s invaliditetom omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravljaju svojim domom: kontroliraju svjetlo, TV, telefon, radio, klima uređaj, otvaraju vrata, pa čak i surfaju internetom. Trenutno Serwantess podržava šest jezika te je s obzirom na konkurentne proizvode u svijetu tehnički napredniji te u isto vrijeme cijenovno povoljniji. Na razvoju i trajnom unaprijeđenju proizvoda radi se već pet godina, a financijsku podršku projektu pružili su Zaklada FIPRO i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Brojna međunarodna priznanja za Serwantess 

Projekt je nagrađen na Balkan Venture Forumu 2012. te je 2013. pobijedio u Amsterdamu na jednom od najvažnijih europskih skupova impact investitora - PYMWYMIC Impact Days. Pored toga, E-Glas tim bio je pozvan prezentirati Serwantess i na CEE Impact Day u Beču, SOCAP13 konferenciji u San Franciscu, European Venture and Philanthropy Association konferenciji u Ženevi te Doing Good and Doing Well konferenciji u Barceloni.

Ulaganje je zbog praktičnosti izvedeno konvertibilnim kreditom koji će se uskoro pretvoriti u vlasnički udjel.

"Svrha ovog ulaganja je 'mezzanin' financiranje kako bi se iskoristio pozitivan moment za komercijalni plasman proizvoda na međunardnom tržištu i premostilo vrijeme do idućeg kruga ulaganja od strane stranih VC fondova s kojima pregovaramo", izjavio je Miroslav Vrankić. 

Hits: 2076
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union