Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo arrow Kako su dvije djevojke iz Zadra pokrenule prvu hrvatsku zadružnu pivovaru
Kako su dvije djevojke iz Zadra pokrenule prvu hrvatsku zadružnu pivovaru
Tea Plenar   
Petak, 08 Travanj 2016
Image
Ana i Maja iz Brloga

Kažu da nikada zapravo nećeš raditi ako hobi pretvoriš u posao. Ljubav prema pivu, njegovoj proizvodnji, želja da pokrenu posao i omoguće si zaposlenje potaknule su dvije djevojke iz Zadra da otvore Brlog - prvu zadružnu pivovaru u Hrvatskoj.

Anu Teskeru, koja je s prijateljicom Majom pokrenula vlastitu proizvodnju piva, ulovili smo tijekom pauze na trećem danu Konferencije o dobroj ekonomiji kako bi kratko porazgovarali o njihovoj dobroj priči.

Zašto baš zadruga?, pitali smo Anu. Moja obitelj je u zadruzi, a i naš jedan član je također u jednoj zelenoj zadruzi pa nam taj pojam nije stran, objašnjava Ana, te dodaje kako im se koncept zadrugarstva sviđa jer je njih trinaestero jednako uključeno u svaki segment proizvodnje, promocije i svega što se zbiva u njihovom Brlogu.
 
Bila nam je želja pokrenuti proizvodnju točenog piva jer je ekološki osviještenije, ali s bocama će biti puno jednostavnije, ponajviše ugostiteljima. Već surađujemo s nekoliko kafića, a zahvaljujući novcu skupljenom putem fundraising-a na platformi Indiegogo planiramo kupiti bačve, boce i etikete, otkriva Ana koja s kolegama zadrugarima trenutno uređuje prostor pivovare, te se nadaju kako će u svibnju započeti s kuhanjem piva kako bi u lipnju i srpnju imali spremno oko tri tisuće litara piva.
 
Plavuša u boci
 
Pivo je jako kompleksna stvar, ima na tisuće vrsta hmelja i ječma, mnogo vrsta kvasaca, a mi želimo razviti svoj recept po kojem ćemo biti prepoznatljivi.
 
Image
Izvor: Facebook Brloga
Za sada imamo samo jednu vrstu piva, Plavušu, za koju smo sami razvili recept po uzoru na American Blonde Ale i ljudima se sviđa, otkriva Ana, te dodaje kako im je želja ostati mala kraft pivovara prepoznatljiva na tržištu. Ono što razlikuje male pivovare od tvornica su ljudi, smatra Ana Tenzera jer se tako točno zna tko što radi i možemo se međusobno bolje povezati.
 
Mi smo prva zadružna pivovara u Hrvatskoj i želja nam je udružiti se s drugima, otkriva Ana koja sebe i svoje prijatelje iz zadruge smatra društvenim poduzetnicima jer se prepoznaju u tom svjetonazoru. Osim zadružne pivovare djevojkama je bila želja probuditi zimi uspavani grad Zadar pa su pokrenule i ''Banak u dvorištu'' koji se održava svake zadnje subotu u mjesecu. Riječ je uličnom događanju gdje se Zadrani i gosti mogu družiti, nešto pojesti i popiti, podržati lokalne proizvođače i zajednicu. 

Hits: 1355
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union