Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Monday
Feb 19th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica
Čitaonica
Motivirani pojedinac graditelj je snažne grupe za društvene promjene
Željka Mandić   
Petak, 13 Travanj 2012

Image
D.Bornstein; zagovornik socijalnog poduzetnišva
David Bornstein, Susan Davis: Social Enterpreneurship: What everyone needs to know. Naslov je to ovotjedne preporuke u "Pomakovoj" čitaonici i uistinu je dobar. Ono što autorski dvojac donosi o temi socijalnog poduzetništva svatko bi trebao znati. Bio on socijalni poduzetnik ili građanin. Knjiga koja je iznimno pragmatična, puna konkretnih informacija, istodobno je i vrlo nadahnjujuća. I to od prvih stranica gdje se može čitati o definiranju socijalnog poduzetništva. Zašto je nadahnjujuća?

Zato jer ni jednog trenutka ovo štivo ne isključuje pojedinca u procesu kreiranja boljeg, humanijeg gospodarskog okruženja za čovjeka. Iako je pojedinac nedovoljno snažan za društvene promjene, ne zanemaruje se ideja - ali i višestruko kroz primjere dokazana činjenica - da su nerijetko visokomotivirani pojedinci onaj "leptirov efekt" koji stvara grupu koja će iznjedriti promjene.

 
Raskrinkajte ekonomiju!
Željka Mandić   
Utorak, 28 Veljača 2012

Max-Neef već godinama
Max-Neef,jedan od autora knjige
Philip B. Smith, Manfred Max-Neef: Raskrinkana ekonomija. Život, ljubav i sreća neupitne su vrijednosti. Ekonomija treba biti humanija, a ljudski rad mora biti dostojanstven. Ukoliko i osobno „potpisujete“ ove rečenice, svakako posegnite i za knjigom „Raskrinkana ekonomija“, koju potpisuju vrhunski autori, Philip B. Smith i Manfred Max-Neef.

Nakladnička kuća „Izvori, u bibilioteci „Izvori sutrašnjice“ predstavlja još jedan iznimno vrijedan naslov i nastavlja svoju nakladničku praksu izdavanja naslova koji nude odgovore i uvide na izazovne i najaktualnije svjetske teme, a koje se, opet, tiču i svakog pojedinca u njegovoj osobnoj životnoj razini.

Stoga, želite li „raskrinkati ekonomiju“, jer vam se ionako već dugo čini „da tu nešto jako ne štima“, krenite to činiti uz ovu knjigu. Uvjerljiva je teo kritika neoliberalnog ekonomskog razmišljanja za koje vrijednost jedino postoji u materijalnim dobrima. Kriza je proizvod ljudske pohlepe. A ova knjiga je priča o moći i o nepravdi. Teško da ima pojedinca koji bi svoje životno iskustvo, bez obzira na trajanje, opisao bez doživljaja nepravde.

 
Siromaštvo i isključenost skraćuju život
Željka Mandić   
Utorak, 21 Veljača 2012

Siromaštvo, isključenost, manjak kontrole...skraćuju život
Sir Michael Marmot
Michael Marmot: Sindrom statusa: Kako društveni položaj utječe na naše zdravlje i dugovječnost. Svatko kome ovaj naslov zagolica znatiželju svakako treba pročitati ovu knjigu jer nudi neumoljivo jasne odgovore na koje je teško pronaći bilo kakvo "ali". Jer, nema dvojbe: isključenost, siromaštvo, izolacija, nedostupnost resursa skraćuju ljudski živo. Knjiga britanskog profesora Sir Michaela Marmota (nagrađenog, dodajmo, Ordenom viteza za izniman doprinos epidemiologiji i razumijevanju zdravstvene nejednakosti) razrađuje posve jednostavnu ali i vrlo kontroverznu temu: zašto su ljudi višeg društvenog statusa boljeg zdravlja od onih nižeg statusa i što točno znači “kvaliteta života”?

 
Slaba država - izvor siromaštva?
Željka Mandić   
Utorak, 10 Siječanj 2012

Mišljenje F. Fukuyame ne zaobilaze misleći političari, gospodarstvenici. Nemojte ni Vi!
Francis Fukuyama
Francis Fukuyama: Izgradnja države - vlade i svjetski poredak u 21. stoljeću. Francis Fukuyama, po čestoj ocjeni čitateljske i stručne javnosti kontraverzan američki politički filozof japanskog porijekla, autor je knjige Izgradnja države – vlade i svjetski poredak u 21. stoljeću. Kojeg to angažiranog građanina ne bi zanimala potragaga za znanjem o svjetskom poretku ovog stoljeća, posebice jer se velikoj većini čini „svijetom za koji nitko nije spreman“, kako je ovo naše stoljeće znao najkraće opisati i britanski pisac A. Huxley.

Autor u ovoj svojoj najnovijoj knjizi analizira sve očitiju poteškoću u međunarodnoj politici. Slabe ili neuspjele države izvor su, uvjerenja je Fukuyama,  mnogih svjetskih ozbiljnih i nesavladivih problema, poput siromaštva, korupcije, bolesti, droge, terorizma. Fukuyama nudi put ka rješenju: izgradnja države. Može to biti pomoć i alat za gore navedene probleme, pa i gospodarske na koje je u potragu smjelo krenulo i socijalno poduzetništvo. 

Nema recepta - svaka zemlja mora naći svoj put

Dakako, to je složen postupak i nema općeg naputka već se mora osmisliti za svaku zemlju posebno. Autor istražuje i kakve mogu biti posljedice slabe države za svjetski poredak i po kojim načelima se može legitimno intervenirati da se spriječi moguća šteta. To je vrlo osjetljivo pitanje i zadire u samu bit odnosa unutar međunarodne zajednice suverenih država

 
Socijalni kapital za dugovječnost
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 19 Prosinac 2011

Image
Dr. Wayne Baker

Wayne Baker: Socijalnim kapitalom do uspjeha

Ovo je štivo, zapravo, priručnik i pragmatični vodič koji otkriva kako realizirati poslovne projekte uz korištenje socijalnog kapitala. Čitatelj može doznati više o samom pojmu socijalnog kapitala te ga staviti u funkciju stvaranja većeg dohotka, bržeg promaknuća na poslu ili boljeg radnog mjesta. Socijalni kapital pomaže u stvaranju novih poslovnih prilika, a, tvrdi autor, gradi na taj način i osobnu sreću. Osobna je sreća i put do dugovječnosti pa se čini da je socijalni kapital zbilja tema koju nikako ne treba "preskočiti" u izboru literature za čitanje. 

 
Održivi protiv ljudskog razvoja
Željka Mandić   
Četvrtak, 01 Prosinac 2011

Dražen Šimleša | Ekološki otisak: Kako je razvoj zgazio održivost

Ekološki otisak daje i odgovor kakav to svijet ostavljamo budućim generacijama. A ova knjiga propitkuje i postoje li društveni akteri koji su stvarno spremni na promjene i za održivi razvoj
Koliki je vaš ekološki otisak?
Održivost, održivi razvoj....da, održivi razvoj postao je jedan od prisutnijih pojmova, kako u znanosti, tako i u civilnom sektoru,medijima, svakodnevnom životu. Pa opet, još je uvijek velika nepoznanica, posebice kada se postavi pitanje kako taj održivi razvoj primjeniti u stvarnosti. Baš na tragu realnih i praktičnih znanja i alata, modela i tehnologija knjiga je dr. sc. Dražena Šimleše, Ekološki otisak: Kako je razvoj zgazio održivost. Dražen Šimleša piše iz dubokog osobnog uvjerenja i ozbiljno „potkovan“ znanjem, i to čitatelj uistinu može osjetiti. I puno toga naučiti.

Primjerice, pomoću indikatora održivog razvoja,ekološkog otiska i indeksa ljudskog razvoja tražiti odgovore o svijetu u kojemu živimo i kojeg ostavljamo budućim generacijama. Pitamo se postoje li društveni akteri koji su spremni, koji imaju sposobnosti i odlučnosti, poslužiti kao eventualni model održivog razvoja? Ako postoje, s kojim to političkim strategijama, primjenjivim znanjima i praktičnim vještinama ostvaruju održivi razvoj?

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 10 od 31

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union