Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Blog
Blog
Iz školskih klupa u uspješno poduzetništvo
Karolina Krpeljević   
Srijeda, 03 Oľujak 2010
ImageVeć drugu godinu za redom studentska međunarodna udruga AIESEC ogranizira projekt edukacije srednjoškolaca o poduzetništvu pod nazivom „Young Entrepreneurs in Croatia“. Tijekom svoje srednje škole, a još češće tijekom fakulteta najmanje tisuću puta čula sam kako je najbolje završiti fakultet i zaposliti se u državnoj službi, jer je tamo siguran posao do penzije i najbolja zaštita sindikata od otkaza. Mojim roditeljima nije padalo na pamet da me uče o tome kako je dobro biti poduzetnik, imati vlastitu firmu, živjeti od vlastiith rukotvorina. Sveopća kultura i shvaćanje poduzetnika kao malih obrtnika koji nemaju izgleda da prežive zatrla je put poduzetničkom duhu o kojem su nam pričali na televiziji. Nažalost to nije bilo tako davno i veliki dio tog negativnog stava prema poduzetništvu postoji i danas. Kako pobjeći od takvih stavova, poglavito sada kada „uspješni“ manageri pune zatvorske kaznionice?
 
Gdje je hrvatski ekobiznis danas?
Karolina Krpeljević   
Utorak, 02 Veljača 2010

Image
Dobar je primjer Ultramarin iz Velog Lošinja
Već je dosta vremena prošlo od 2000. kada se u Hrvatskoj ozbiljnije počelo govoriti o društvenoj odgovornosti i eko poslovanju. Što je do sada napravljeno, pitanje je koje mnogi postavljaju nakon brojnih diskusija, seminara i konferencija koje su održane tijekom zadnjih 10 godina. Kao prvi pokazatelj razvoja ekološkog poslovanja svakako treba pogledati kako je tekao razvoj ekološke poljoprivrede.

Prespor rast ekološke poljoprivrede za značajniji udio na tržištu

Ponuda domaće ekološke poljoprivredne proizvodnje iz godine u godinu raste. Prema službenim statistikama, 2002. godine u Hrvatskoj su registrirana dva ekološko poljoprivredna proizvodača, 2004. već 189 a u prošloj godini povećao se na 880 (na kraju 2008. registrirano je bilo 632 eko-proizvođača), dok se broj obradivih hektara pod ekološkom poljoprivredom povećao s 10.000 na 12.500 hektara. Ukupne obradive površine Hrvatske su milijun i tristo tisuća hektara, a primjerice za ulazak u EU je potrebno imati 10% udjela ekološkog poljoprivrednog zemljišta, dakle u našem slučaju bi to trebalo biti 130 tisuća hektara. Eko imanja u Hrvatskoj još su toliko mala da ekoloških površina imamo nešto manje od 0,5 %, dok je to u zemljama Europske unije 10 do 20 % od ukupnih obradivih površina. Primjerice susjedna Slovenija ima gotovo 15 %, dok Kina i Amerika imaju preko 20 % ukupnih obradivih površina.

 
Božićnim otpadom do goriva?
Karolina Krpeljević   
Srijeda, 30 Prosinac 2009
Image
Umjesto otpada - u energiju
Božićno obiteljsko slavlje je završilo, a uskoro će i Novogodišnja slavlja. Svake godine iza blagdana količina otpada po osobi se poveća za dva do 3 puta. Još vam je kuća puna papira od raznih darova koje ste dobili, ili Božićnih čestitki, a što će još biti kad počnete sklanjati adventske vijence, bor i ostale ukrase po kući? Količina otpada koja se proizvede za vrijeme blagdana ne samo da ukazuje koliko pretjerano i bez razmišljanja potrošimo u te dane, već i na opasnost od povećanja zagađivanja okoliša. Međutim za sav otpad pa tako i ovaj blagdanski postoji rješenje. Blagdane u ovoj godini obilježile su razne akcije i pozivi svjetskih stručnjaka i lidera da se smanji ili barem reciklira blagdanski otpad.
 
Hrvatska nestaje pod vodom
Karolina Krpeljević   
Ponedjeljak, 28 Prosinac 2009

ImageKraj godine idealan je za rekapitulaciju svih odluka i djela koja smo napravili u posljednje vrijeme, a kako nam se bliži novo desetljeće dobro je sageldati i širu perspektivu. Kraj ove godine obilježila je briga za okoliš i jedna od najvažnijih konferencija na tom području, Klimatska konferencija u Kopenhagenu. Bez obzira što se za vrijeme naše predsjedničke kampanje odvijala ova konferencija, nijedanput nije bilo spomenuto ovo pitanje pa sam provjerila koliko je ova tema zapravo važna za našu zemlju.

Turizam čini 30% našeg BDP-a i iz tog razloga svake godine sa strepnjom ekonomski stručnjaci prate turističke rezultate koji uvelike ovise o klimatskim promjenama. Konferencija u Kopenhagenu je pokazala da je situacija mnogo teža nego smo pretpostavljali. Prognoze koje su dane na toj konferenciji pokazuju ne baš povoljna kretanja za našu obalu pa tako i za naš turizam. Činjenica da se oslanjamo na Sredozemno more upućuje na teške posljedice podizanja mora i poplavljivanja obale.

 
Trošimo i poklanjajmo odgovorno
Karolina Krpeljević   
Petak, 18 Prosinac 2009

ImagePosljednji podaci Hrvatskog zavoda za statistiku pokazuju da je u studenom nezaposlenih 9.671 osoba više nego mjesec prije, odnosno 49.275 osoba (21,1 %) više nego u studenome 2008. godine. Ove godine najljepša Božićna čestitka u Hrvatskoj postala je: „Želim ti siguran posao!“.

Na sinoćnjoj kavi s prijateljicama primjetila sam veliki broj ljudi u shopping centrima i na prvi mah pomislila kako će ipak biti jako puno darova pod Božić ove godine. Prazne ruke tih posjetitelja ipak su me podsjetile na crne brojke koje nam kontinuirano plasiraju iz medija. Svi smo navikli zadnjih godina svakome kome dođemo u kuću za blagdane pokloniti nešto i time obradovati svoje najbliže, ali ove godine strah od još veće krize tjera nas da ruke držimo duboko u džepovima i ne posežemo za svjetlucavim artiklima na policama.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 9 od 86
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union