Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Apr 24th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Blog arrow Želite i dalje investirati u humanitarne svrhe, ali nemate budžeta?
Želite i dalje investirati u humanitarne svrhe, ali nemate budžeta?
Karolina Krpeljević   
Četvrtak, 03 Prosinac 2009

ImageIako mnogi viču da kompanije koriste filantropiju samo kako bi se što više promovirale, postoje i one kompanije čiji su vlasnici i zaposlenici pokrenuli humanitarne projekte zbog želje da stvarno doprinesu razvitku našeg društva. Mnoge od njih sad se suočavaju sa manjim prihodima i nisu u mogućnosti nastaviti svoju tradiciju doniranja. No, to ne treba biti razloga prestanka ulaganja u društvu. Upravo sada je više nego ikad potrebno vjerovati u boljitak i pronaći način kako pomoći ljudima oko sebe. No pravo pitanje je kako bez budžeta? Evo par ideja koje će involvirati vaše zaposlenike i unijeti veseli Božićni duh u vaš ured.

Volontiranje donosi najveću Božićnu radost

Svi psiholozi kažu da je individua najsretnija kada sama nešto konkretno napravi i učini dobru stvar. Isto je i u korporativnom svjetu. Umjesto nekog poslovnog projekta, vaši zaposlenici ovog Božića mogu napraviti jedan humanitarni projekt. Ulaganje radnog vremena zaposlenika vrijedi kao i novčana donacija, a udruge kojima pomažete dobivaju profesionalnu pomoć. Primjer takvog doniranja je i Kampanja za suzbijanje diskriminacije u kojoj je agencija Bruketa i Žinić OM izradila reklamne plakate i tako na vrlo kreativan način donirala svoj intelektualni kapital i poduprijela ovu akciju. Osim toga vjerujem da se njihovi zaposlenici ovog Božića osjećaju jako ponosni na svoj rad koji je osvanuo na ulicama diljem naše zemlje.

Kasica-prasica nikad nije bila popularnija

Već krajem prošle godine, kada su kompanije osjetile prve znake krize, model sa kasicom – prasicom ponovno je doživio svoj procvat. Radi se zapravo o jednom vrlo jednostavnom modelu prikupljanja novaca za dobrotvorne svrhe. Tako smo u mojoj kompaniji tijekom prosinca na recepciju kompanije postavili ukrasnu kasicu-prasicu i postavili mali letak koji je pozivao sve zaposlenike, ali i goste da doniraju koliko žele za odabranu udrugu. Vrlo je važno naglasiti da su udrugu za koju je bila namjenjena donacija birali sami zaposlenici. Njima je nedugo prije početka akcije poslano na mail da odaberu udrugu za koju bi željeli donirati i kratak opis programa te udruge da znaju za što se točno donira taj novac. Na taj način, zaposlenici su bili motiviraniji u svojim nastojanjima da donacija uspije, ali i bolje upoznati sa ovim humanitarnim projektom kompanije.

Humanitarna tombola

Za sve kompanije koje su uspjele sačuvati dio budžeta za korporativne Božićne domjenke mogu upravo tu prigodu iskoristiti za sakupljanje donacije, ali i da promoviraju svoj humanitarni rad svojim klijentima. Organizacija je vrlo jednostavna, na ulazu za domjenak postavite ponovno ukrasnu lutiju ili kasicu u koju gosti mogu ubaciti donaciju u iznosu koji oni žele, a zauzvrat sudjeluju u nagradnoj tomboli. Što se nagrada tiče, tu možete biti inovativni, od jedne masaže do vaših proizvoda koje želite promovirati ili popusta na vaše usluge i slično. Ovisno o tome koliko imate gostiju, možete osmisliti i broj nagrada. Primjerice na naših 25 gostiju mi smo organziirali 5 nagrada (svaki peti dobiva €).

Štedimo u ime humanitarnosti

Ovo je jedan od rijetkih modela doniranja i više se koristi kao poticaj za štednju pogotovo kod ekoloških inicijativa u kompaniji. Primjerice, primjetili ste da na papir i tonere mjesečno u kompaniji trošite preko 2.000,00 kn i htjeli biste smanjiti taj trošak ne samo za ovaj mjesec već i ubuduće? Organizirajte humaniranu akciju štednje, na način da ovaj Prosinac prozovete mjesecom štednje za bolje sutra i pozovete zaposlenike da cijeli mjesec što manje printaju ili ne printaju uopće, a sav ušteđeni novac biti će zato doniran za neki humanitarni projekt. Svaki tjedan možete zaposlenicima slati objave kako ide štednja papira i koliki je mogući iznos donacije. Isto možete napraviti i sa telefonskim razgovorima, ili nekim drugim oblikom štednje, a što je najbolje jednom kada dokažete da je manja potrošnja moguća, možete to implementirati kao kompanijsku ekološku strategiju.

Humanitarna rasprodaja

Rasprodaje su ove godine jako popularne, a vi joj možete još dodati i humanitarni pečat. Za sve kompanije ovo je jako dobar model rješavanja nekih viškova sa skladišta, a najčešće se organizira među zaposlenicima ili čak u vlastitim prodajnim mjestima. Dakle cijena se postavlja na način da kad odbijete PDV i trošak proizvoda, višak od 1kn-15kn namjenite u dobrotvorne svrhe. Pazite samo da onda u takvim rasprodajama koristite račune (pa makar one u blokićima, ako je to rasprodaja za zaposlenike) kako bi mogli pravdati prodaju i donaciju.

Nadam se da Vam je ovih par ideja dobro došlo da uljepšate ovogodišnje blagdane, a ako imate još primjera ili ideja iz vlastitih kompanija rado bi da ih ovdje podjelite sa nama.

Hits: 2186
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union