Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Blog arrow Iz školskih klupa u uspješno poduzetništvo
Iz školskih klupa u uspješno poduzetništvo
Karolina Krpeljević   
Srijeda, 03 Oľujak 2010
ImageVeć drugu godinu za redom studentska međunarodna udruga AIESEC ogranizira projekt edukacije srednjoškolaca o poduzetništvu pod nazivom „Young Entrepreneurs in Croatia“. Tijekom svoje srednje škole, a još češće tijekom fakulteta najmanje tisuću puta čula sam kako je najbolje završiti fakultet i zaposliti se u državnoj službi, jer je tamo siguran posao do penzije i najbolja zaštita sindikata od otkaza. Mojim roditeljima nije padalo na pamet da me uče o tome kako je dobro biti poduzetnik, imati vlastitu firmu, živjeti od vlastiith rukotvorina. Sveopća kultura i shvaćanje poduzetnika kao malih obrtnika koji nemaju izgleda da prežive zatrla je put poduzetničkom duhu o kojem su nam pričali na televiziji. Nažalost to nije bilo tako davno i veliki dio tog negativnog stava prema poduzetništvu postoji i danas. Kako pobjeći od takvih stavova, poglavito sada kada „uspješni“ manageri pune zatvorske kaznionice?

Mladi za mlade

AIESEC je međunarodna studentska udruga, čiji je osnovni cilj razviti potencijal i liderske sposobnosti svojih članova te kroz projekte ostvariti pozitivan utjecaj na društvo. „YEC“ je zasigurno jedan od najprepoznatljivijih takvih projekata, koji utjecanjem na pojedince pomaže razvijanju njihovih potencijala, otkrivanju želja i ambicija, te vlastitom razvoju i usavršavanju, a poznato je da se veliki ciljevi ostvaruju malim koracima.
Projekt namijenjen srednjoškolcima, prvenstveno gimnazijalcima i učenicima ekonomskih škola, trećih i četvrtih razreda, kako bi im se pružila mogućnost razvoja osnovnih poduzetničkih vještina te kako bi se što prije pripremili za konkurentno globalno tržište. 

Visok potencijal projekta

Kvalitetu projekta prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a škole koje su prošle godine sudjelovale, i ove godine su s oduševljem prihvatile ponudu su: Prva gimnazija, Četvrta gimnazija, Gornjogradska te Gimnazija Lucijana Vranjanina. Cilj je omogućiti što većem broju učenika priliku sudjelovanja, te su ove godine uključene i neke druge srednje škole. Kako ne bi sve ostalo samo u granicama Zagreba, ove godine projekt provode svi lokalni odbori AIESEC-a u Hrvatskoj: Split, Rijeka, Osijek i Varaždin. 

Edukacija je osmišljena na način da su tjedni tematski podijeljeni tako da se učenici najprije upoznaju s timskim radom, poduzetništvom i liderstvom, tehnikama pregovaranja i prezentacijskih vještina, te naposljetku upravljanjem projektima i vlastitom karijerom. U posljednjem tjednu polaznici se bave planiranjem svog poduzetničkog puta poput odabira fakultetskog usmjerenja i dugoročnog planiranja karijere. 


Globalizacijski duh i iskustvo stranih zemalja


Posebnost projekta je što radionice drže studenti iz stranih zemalja, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Brazil itd., te se održavaju na engleskom jeziku. Osim upoznavanja sa svijetom poduzetništva i usavršavanjem engleskog jezika, učenici se upoznaju sa različitim kulturama te uče kroz smijeh i zabavu, što im pruža jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Ove godine na projektu sudjeluju praktikanti iz Brazila, Rusije te Meksika (Fernanda Kroll Rabelo, Catarina Mariotto Cardoso, Liubov Smirnova,  Diego Salvador Lopez Granados) sa kojima se prije odlaska u škole radilo na njihovom osposobljavanju, tj.educiranju u radu s srednjoškolcima i upoznavanju sa hrvatskom kulturom.
Za mlade je važno izaći iz okvira ustaljenog mišljenja pa se nadam da su upravo praktikanti iz stranih zemalja ti koji će im pomoći boriti se protiv nametnute malaksalosti i poduzetničke depresije.

Hits: 3150
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union