Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Blog arrow Hrvatska nestaje pod vodom
Hrvatska nestaje pod vodom
Karolina Krpeljević   
Ponedjeljak, 28 Prosinac 2009

ImageKraj godine idealan je za rekapitulaciju svih odluka i djela koja smo napravili u posljednje vrijeme, a kako nam se bliži novo desetljeće dobro je sageldati i širu perspektivu. Kraj ove godine obilježila je briga za okoliš i jedna od najvažnijih konferencija na tom području, Klimatska konferencija u Kopenhagenu. Bez obzira što se za vrijeme naše predsjedničke kampanje odvijala ova konferencija, nijedanput nije bilo spomenuto ovo pitanje pa sam provjerila koliko je ova tema zapravo važna za našu zemlju.

Turizam čini 30% našeg BDP-a i iz tog razloga svake godine sa strepnjom ekonomski stručnjaci prate turističke rezultate koji uvelike ovise o klimatskim promjenama. Konferencija u Kopenhagenu je pokazala da je situacija mnogo teža nego smo pretpostavljali. Prognoze koje su dane na toj konferenciji pokazuju ne baš povoljna kretanja za našu obalu pa tako i za naš turizam. Činjenica da se oslanjamo na Sredozemno more upućuje na teške posljedice podizanja mora i poplavljivanja obale.

Hrvatska = zemlja sa X otoka

U dolini Neretve more bi moglo prodrijeti duboko u BiH, dok će veći dijelovi povijesnih jezgri Zadra i Trogira, kao i Dioklecijanovi podrumi u Splitu ostati pod vodom. Poljudski stadion stršit će iz plićaka. Najnovije spoznaje govore da se Sahara polako i nezaustavljivo širi prema sjeveru, pa u tom smislu i Dalmacija bi, nažalost, mogla postati pustinja. Ovo su prognoze Istraživačkog centra za energetiku Makedonske akademije znanosti, koja je sudionica konferencije u Kopenhagenu.
Njihove prognoze govore da je rast mora podcjenjen jer je u zadnjih 15 godina poraslo 15 centimetara, odnosno tri puta više od predviđenog, a najnovije studije predviđaju porast razine od dva metra do kraja stoljeća, što je dvaput više u odnosu na predviđanja dosadašnjih klimatskih modela. Osim toga prosječne temperature mogle bi porasti čak između 4,9 i 6,1 Celzijev stupanj. Takvo globalno zatopljenje uzrokovat će otapanje ledenjaka i velike suše, zbog čega bi mogle nestati brojne današnje biljne vrste.

Svi hrvatski pomorski gradovi pri takvom bi scenariju izgubili rive i luke, nestao bi i Park prirode Vransko jezero, a i veći dio naših malih otoka bio bi potopljen. Već sada moramo smisliti novi slogan za hrvatski turizam, jer „zemlja sa tisuću otoka“ uskoro bi mogao biti netočan podatak. Ako se ostvare ova crna predviđanja, uzrokovat će ogromnu ekonomsku štetu. Prema podacima Slobodne Dalmacije, kod porasta mora od pola metra procjene se kreću od 2,8 do 6,5 milijarda eura, a za 88 centimetara gubici se penju na 3,22 do čak 7,18 milijarda eura u sljedećih 100 godina.

Nakon Kopenhagena bez osmijeha

Sudionici Klimatske konferencije u Kopenhagenu, pogotovo članovi zelenih udruga, nisu mogli skriti razočaranje sa dogovorima postignutim na toj konferenciji. Količine potrošnje koje su dogovorene razvijenim zemljama dopuštaju daljnje zagađivanje, dok je zemljama u razvoju postavljen prag koji im onemogućava daljnji razvoja, pa ne samo da okoliš nije zaštićen već postoji opasnost od još većeg polariziranja svijeta na bogate i siromašne.

Ne samo da taj dogovor dovodi svijet u veliku opasnost od zagađenja i mogućih ratova zbog siromaštva, već uopće nije postignut zajednički dogovor kako je to ponosno objavio Barack Obama. Nakon što je napustio konferenciju, mnoge zemlje uključujući Sudan i Venezuelu istupile su od odgovora što je zakočilo dogovor jer mora biti jednoglasan.

Jedina svijetla točka ove konferencije prema mnogim aktivistima, jeste činjenica da niti jedna slična konferencija do sada nije izazvala toliki interes civilnog društva i akcija organiziranih da se njihov glas čuje na konferenciji. Oko 15 milijuna potpisa za pravedno i dostatno smanjivanje emisija je prikupljeno prije konferencije, a tijekom nje je organizirano oko 5200 evenata u 181 zemlji svijeta.

U Hrvatskoj crne prognoze zanemarene

No gdje je Hrvatska u cijeloj toj priči oko klimatskih promjena? Na našu žalost, pogotovo svih djelatnika u turizmu 09.12.2009. Hrvatska je zajedno sa Kanadom dobila „nagradu" globalnog civilnog društva za najgoru državu na svijetu u klimatskim pregovorima na konferecniji u Kopenhagenu. Riječ je o nagradi „Fossil of the day" (Fosil dana) o kojoj na kraju svakog dana Konferencije glasaju svjetske organizacije civilnog društva prisutne na konferenciji. Hrvatska je ovu nagradu dobila zbog svog inzistiranja na umjetnom povećanju emisija u baznoj godini 1990. godini kako bi uspjela ispuniti preuzete obveze iz Kyoto protokola. Osim toga, razlog za dobivanje ove nagrade je i stav Republike Hrvatske da joj se dopusti povećanje emisija od 6 % do 2020. godine za razliku od većine država svijeta koje su najavile smanjenje od 20 % i više.

Ovakva nagrada zasigurno ne doprinosi imiđu Hrvatske kao očuvane zemlje sa prirodnim ljepotama i šalje sasvim drugačiju poruku svijetu i mogućim stranim turistima. Slike Venecije koaj je za Božićne blagdane bila potpuno poplavljena, sa trgovima i barskim stolicama pod vodom pokazala je svima kako će izgledati naša budućnost i to ne za 50 ili 100 godina, već u narednom desetljeću. Možda ćemo i jednog dana živjeti od nautičkog turizma i turistima prodavati nesvakidašnji ronilački izlet po Dioklecijanovim podrumima. Graditi kuću odmah pored mora ne bi preporučila nikome i sad tek znam koliko sam sretna da je moja na vrh brda, još malo i reklamirat ću je kao idealno mjesto za ljetovanje, bit će 100 metara od plaže.

Ostaje nam da se oslonimo na vlastitu ekološku osvještenost i pokušamo sami utjecati na onečišćenje naše zemlje jačim aktiviranjem u zelenim akcijama, proizvodnjom ekološki prihvatljivih proizvoda te odabirom istih prilikomk kupnje. Dok god sami ne počenom kažanjavati zagađivače u Hrvatskoj nećemo uspjeti  smanjiti zagađenje u vlastitoj okolini.
Nakon ovakve konferencije, što poručiti domaćim i svjetskim liderima? Najbolja poruka je ona koja je objavljena na web stranici UN-a: „Poštovani lideri svijeta, godinama nakon ovog kada pogledate unazad na ovu konferenciju i Vašu ulogu na njoj, hočete li biti ponosni ili obuzeti krivnjom?

 

 

Hits: 2443
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union