Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica
Radionica
"Socijalno poduzetništvo ipak se razvija"
Željka Mandić   
Četvrtak, 08 Oľujak 2012

Image
Niču i novi načini zarade
Socijalno poduzetništvo je novi vid ekonomije koja nije okrenuta samo profitu već vodi računa o društvenoj dobrobiti. Iako su mnogi sumnjičavi da ono uopće postoji te da se radi samo o marketinškom triku kompanija, socijalno poduzetništvo je stvarno te i u Hrvatskoj imamo nekoliko vrlo uspješnih primjera socijalnih poduzetnika - rekla je Dana Jurman iz Udruge "Mi" koja je u zadarskoj Gradskoj knjižnici ovih dana danas održala radionicu na temu socijalnog poduzetništva.

Socijalno poduzetništvo se u proteklih 10 godina u Hrvatskoj ipak uspjelo razviti, istina teškom mukom i s vrlo malo financijske potpore bilo lokalne zajednice bilo institucija koje su to trebale prepoznati, rekla je Dana Jurman. 

 
SEFOR SEMINAR | Mreža ostaje neformalna, djelokrug i odnose definirat će povelja
Saša Bajamić   
Subota, 17 Prosinac 2011
Image
SEFOR je predstavila Sonja Vuković

"Forum socijalnog poduzetništva kao mreža bi trebao biti platforma, mjesto susreta, okupljanja i javnog zagovaranja, koja će okupljati sve ključne dionike razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj", rekla je predsjednica Udruge Slap Sonja Vuković na seminaru "Perspektive razvoja socijalnog poduzetništva". Seminar je u Zagrebu okupio sve zainteresirane za djelovanje u pravcu stvaranja poticajnog okruženja za socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj.

Jedna od tema rasprave i promišljanja bio je upravo SEFOR i budući modaliteti njegova djelovanja. Zaključeno je kako je najoptimalnije rješenje i dalje nastaviti djelovati u obliku neformalne organizacije koja će služiti kao koordinacijsko i zagovaračko tijelo. Ono na čemu će se narednih mjeseci raditi bit će definiranje članova tog tijela i izrada povelje o suradnji koja će odrediti načine djelovanja i koja će ujedno biti i prezentacija mreže prema zainteresiranoj javnosti.

Mreža aktivna na više kolosjeka 

Iniciran u Osijeku prije dvije godine SEFOR je krenuo s aktivnijim djelovanjem nakon prošlogodišnje konferencije u Lužnici. Od tada mreža je radila na promociji socijalnog poduzetništva (putem web magazina Pomakonline.com), davala doprinos u izradi dviju strategija (UZUVRH MINGORP), raspisala natječaj za marketinške usluge socijalnim poduzetnicima, na koji se javilo više od 25 organizacija što je potvrdilo da postoji veliko zanimanje za te usluge, a dodatnu vidljivost mreža će nastojati postići kroz dodjelu nagrade za socijalnog poduzetnika godine i socijalnopoduzetničku ideju godine. Ta bi nagrada trebala biti dodijeljena 20. siječnja u Zagrebu u suradnji s Minstarstvom gospodarstvaUredom za udruge Vlade RH i British Councilom.

 
SEFOR | Mentori 'izbrusili' vještinu poslovnog planiranja za socijalne poduzetnike
Saša Bajamić   
Srijeda, 14 Prosinac 2011

Image
Bili gazela ili lavica - trčite!
"Svakog se jutra u Africi bude gazela i lavica i počinju trčati. Lavica trči kako bi se dočepala plijena i na taj način preživjela. Gazela trči kako bi umaknula predatoru i na taj način sačuvala vlastiti život. Socijalni poduzetnici koje ćete sutra savjetovati bit će poput ovih životinja. Vaš će posao biti pomoći im da prežive. To ćete moći samo ako razmišljate dovoljno široko, mudro i na umu imate cilj koji želite ostvariti, mjesto na koje želite stići", upozorila je Gordana Ćorić, jedna od stručnjakinja za poslovno planiranje buduće konzultante za socijalno poduzetništvo koji su proteklog vikenda radili na usavršavanju te vještine.

Upoznali su se pritom s primjerima dobre prakse poslovnog planiranja, načinima razvijanja poslovnog poduhvata, razlikama koje dijele uspješna poduzeća od neuspješnih... Kao najčešće propuste početnika u poslovnom planiranju, koje bi konzultanti u svom djelovanju svakako trebali izbjeći, Ćorić navodi:

 • lošu segmentaciju tržišta i odabir ciljne skupine (poduzetnik smatra da su mu ciljana skupina - svi)
 • loše upravljanje međuljudskim odnosima (poslovnim planom je važno predvidjeti stvaranje kolektiva u kojemu će moći djelovati dobro odabrani, obučeni i motivirani ljudi)
 • nepoznavanje konkurencije i njihovog rada (česta je opsesija direktnim konkurentima, dok se ponekad uopće ne obraća pozornost na udaljenije konkurente koji se vrlo brzo mogu približiti ili na nove tehnologije koje se vrlo brzo razvijaju i ono što danas ne vidimo, sutra već može biti uzrok našeg zaostajanja).
 
SEFOR | Tri socijalna biznisa kao izazov budućim konzultantima
Saša Bajamić   
Ponedjeljak, 28 Studeni 2011

Image
Detaljna analiza ideje
Ako ne ostvaruje profit - koja mu je svrha? Pitanje je koje bi klasični poslovni konzultant postavio svom klijentu. No, konzultant za socijalno poduzetništvo mora razmišljati na drugačiji način - poput onih koje nastoji savjetovati - socijalnih poduzetnika. A kakav je to način pokušali su saznati budući mentori socijalnog poduzetništva na radionici održanoj u Opatiji. Nakon što su 'razmontirali' tri društvena poduzeća, temeljito pretresli njihove ciljeve, resurse, potrebe, dionike i način funkcioniranja dobili su uvid u konkretna pitanja koja svakodnevno iskaču pred one koji se socijalnim poduzetništvom žele baviti u Hrvatskoj. I ne samo to. Dobivši uvid u tri različita slučaja: ideju koja se iz udruge razvija prema socijalnom poduzetništvu, socijalno zadrugarstvo koje čini svoje prve korake, te tvrtku koja iza sebe ima godinu dana poslovanja, budući su se mentori mogli upoznati s problemima koji očekuju socijalne poduzetnike u različitim razvojnim stadijima.

"Vodili smo se idejom da bi najbolji način učenja našim mentorima bio jednostavno ih 'baciti u vatru', što smo ovim treningom i učinili. Ne samo da su na taj način upoznali specifičnosti situacija s kojima se susreće socijalni poduzetnik, nego su i trima dobrim idejama svojim savjetima dali smjernice za daljnji razvoj. Time smo postigli win-win situaciju, te dodatno pojačali sinergijski učinak", rekla je Sonja Vuković, predsjednica Udruge Slap iz Osijeka u sklopu čijeg se projekta SEFOR, financiranog od strane Europske unije kroz program IPA IV - Razvoj ljudskih potencijala, ovi treninzi i provode. 

 
SEFOR: Napredni tečaj izrade poslovnog plana društvenog poduzeća
Željka Mandić   
Utorak, 08 Studeni 2011

Polaznici naprednog tečaja učili su kako izraditi poslovni plan
Poduzetničkoj ideji treba poslovni plan
Bez poduzetničke ideje nema ni poduzetničke aktivnosti. Pa kako od ideje sve počinje, tom je temom započeta i današnja radionica, kojom se, zapravo, nastavlja provedba edukacijskog programa za jačanje kapaciteta udruga u okviru projekta SEFOR. Ovoga puta radi se o naprednom tečaju, jer, podsjećamo, već je održan početni tečaj za one koji se i po prvi puta susreću s temom i idejom socijalnog poduzetništva. Bio je to tečaj pod nazivom „Socijalnim poduzetništvom do održivosti“, a danas započeti naslovljen je „Izrada poslovnog plana društvenih poduzeća“. Trener Teo Petričević iz udruge ACT, Čakovec, konkretnim primjerima, modelima, radom u grupama educirao je polaznike o izradi poslovnog plana društvenog poduzeća. 

 
Industrijskoj Rijeci i Kvarneru dati i "zelenu" šansu
Helena Anušić   
Nedjelja, 30 Listopad 2011

Image
Gradovi vape za obnovljivom energijom
Rijeka je industrijski grad i stoga, na neki način, pravo mjesto da se progovori o „zelenom poduzetništvu“ i izvorima energije koji ovaj primorski grad neće toliko onečišćavati. Naime, u Rijeci je ovih dana održana radionica na temu „uloga udruga u budućim razvojnim projektima obnovljivih izvora energije“ i  to u organizaciji  Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)  i Eko Liburnie. Iako je radionica  bila namijenjena predstavnicima civilnog i privatnog sektora (i svim zainteresiranima, naravno), pozivnice su upućene i predstavnicima gradske i županijske vlasti. No nikoga od pozvanih na skupu nismo vidjeli. A cilj radionice bio je  jačanje kapaciteta udruga u praćenju i javnom zagovaranju održive energetske politike, prvenstveno na lokalnoj i regionalnoj razini.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 25 - 30 od 69
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union