Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica
Radionica
Volontiranjem do radnog iskustva
Karolina Krpeljević   
Srijeda, 10 Kolovoz 2011

Image
Od volontera do zaposlenika
Analiza stanja na trištu rada zasigurno depresivno djeluje na sve mlade ljude, a broj mjeseci potrebnih da se dobije prvi posao još dodatno smanjuje nade u bolje sutra. No trenutnu situaciju na tržištu rada teško da možemo sami promjeniti, ali trebamo li stoga i očajavati u fotelji svoje sobe? Možemo li poboljšati svoje izglede za zaposlenje i istovremeno stjecati nova iskustva te zadovoljiti svoje osnovne potrebe za samoostvarenjem, pomoći sami sebi i istovremeno drugima? Je li to još jedna utopistička ideja o idealnom društvu?

Iz osobnog iskustva znam da je to izvedivo, a imam sreće da poznajem još ljudi koji su imali ista pozitivna iskustva. Svi smo svoje prvo iskustvo stekli u nevladinim udrugama volontirajući na raznim projektima i programima, preuzimali smo raznovrsne funkcije čisto iz želje i znatiželje da saznamo kako se nešto radi i kako bi nadišli granice svog znanja. Iako je sve izgledalo kao hobi i idealistička želja da se poboljša društvo u kojem živimo i trebali su mjeseci i godine da vidimo pozitivne rezultate svog rada, dobili smo i više nego što smo tražili. 

 
SEFOR | U Zagrebu počela edukacija o socijalnom poduzetništvu
Eleonora Dukovac   
Petak, 01 Srpanj 2011

Image
Radionicu je vodio Teo Petričević
Forum socijalnog poduzetništva pokrenuo je u okviru projekta SEFOR, edukacijski program kojemu je cilj ojačati kapacitete socijalnih poduzetnika, ali i potaknuti zainteresirane na socijalno-poduzetničku inicijativu. Edukacija će se održavati u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Prvi početni tečaj održan je u srijedu u Zagrebu i okupio je 20 sudionika, mahom iz Zagreba i šire okolice, koji su stjecali temeljna znanja i informacije o konceptu socijalnog poduzetništva.

Voditelj radionice, Teo Petričević, izvršni direktor Autonomnog centra - ACT Čakovec, organizacije koja je i sama primjer dobre prakse socijalnog poduzetništva, upoznavao je sudionike sa kontekstom društvene ekonomije i društvenog poduzetništva, odnosno definirale su se razlike i sličnosti socijalne i realne ekonomije. Uz to sudionici su imali prigodu mapirati i analizirati poslovne ideje i nastojali ih transformirati u fiktivni poduzetnički poduhvat.

 
JIM/JAP | Konferencija za jače socijalno uključivanje održana u Zagrebu
Eleonora Dukovac   
Utorak, 24 Svibanj 2011

Image
Na štandovima su predstavljeni IPA projekti
Hrvatski dionici dosad su aktivno sudjelovali u aktivnostima provedbe Zajedničkog memoranduma o prioritetima politike zapošljavanja RH (JAP) i Zajedničkog memoranduma o socijalnom uključivanju RH (JIM). Kako bi se utvrdilo koliko je dosad učinjeno i kako što kvalitetnije nastaviti aktivnosti, u Zagrebu je 16. i 17. svibnja održana JIM/JAP konferencija, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Europske komisije, Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje.

Definirani planovi

Uz pregled dosad učinjenog po pitanju JIM/JAP-a te Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), raspravljalo se o područjima u kojima je zabilježen napredak, odnosno identificirala su se područja na kojima još treba poraditi. Tako su se i definirali planovi i aktivnosti za ovu i iduću godinu. Među ostalim, dan je pregled razvoja politike socijalnog uključivanja i socijalne zaštite u nas s naglaskom na preporuke JIM-a. Bilo je govora i o položaju romske i srpske nacionalne manjine na tržištu rada, uključenosti socijalnih partnera u procese JIM-a i JAP-a. Raspravljalo se i o pitanjima mirovinske reforme, zdravstvene zaštite, te o ulozi organizacija civilnog društva u smanjenju siromaštva koja je ocijenjena vrlo bitnom. Konferencija je bila prigoda i za raspravu o inovacijama u stambenoj politici kao čimbeniku socijalne uključenosti. Govorilo se i o najnovijem razvoju Europske strategije cjeloživotnog učenja, te o hrvatskom kvalifikacijskom okviru kao instrumentu za provedbu načela cjeloživotnog učenja. 

 
Civilnom sektoru više američke potpore i dolara
Eleonora Dukovac   
Petak, 25 Veljača 2011

Image
SAD o razvoju civilnog društva u Hrvatskoj
Govor američke državne tajnice Hillary Clinton o važnosti uloge organizacija civilnog društva i njihova razvoja diljem svijeta, prezentiran je nedavno i u Zagrebu, kao uvod u potonju raspravu o stanju civilnog društva u nas. U American Corneru, organizirala ga je ambasada SAD-a u RH, a tribine istoga sadržaja američke su ambasade upriličile u čak 50 zemalja.

U fokusu ljudska prava, pogotovo ženska

Razlog se dao iščitati upravo iz govora Hillary Clinton koja je s ekrana poslala snažnu poruku o bitnoj ulozi civilnog društva u međunarodnim odnosima, posebno ukoliko je riječ o državama gdje je demokracija tek u izgradnji pa je i najavila pojačanu potporu SAD-a civilnom sektoru diljem svijeta. Prvenstveno kad su u pitanju organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, s naglaskom na prava žena i njihovo osnaživanje, ali i organizacije koje promiču demokratski dijalog. U fokusu interesa im je i potpora projektima poljoprivrede, održivoga razvoja, religijskih sloboda, te medijacije s vladama. U govoru je podvučeno kako je neophodan dijalog vlada sa organizacijama civilnoga društva koje su kontrolori njihova rada, te da je njihova uloga od neizmjerne vrijednosti pogotovo u turbulentnim vremenima i događanjima poput onih u Egiptu, Tunisu, Libiji...

 
Kroz CROST II stvoreni temelji suradnje za buduće IPA projekte razvoja pograničnog turizma
Ante Vekić   
Ponedjeljak, 27 Rujan 2010
Image
Predstavljanje Krovnog plana turizma za pogranično područje Hrvatske i Mađarske bila je tema radionice organizirane u prostorijama Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje u sklopu projekta CROST II. Razvojna turistička strategija koja nosi naziv Krovni plan turizma za prekogranično područje Mađarska Hrvatska bit će temelj projektima koji će se na fond IPA CBC koji se otvara dogodine. "Krovnim su planom definirani strateški turistički proizvodi čiji će razvitak biti moguće potpomoći sredstvima iz tog IPA fonda", rekla je Nada Kožul iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje koja u svojstvu partnerske organizacije s još šest organizacija s hrvatske i mađarske strane sudjeluje u stvaranju tog strateškog dokumenta. 

Regija Mura-Drava-Dunav bogata turističkim kapacitetima

Odlučeno je tako u do sada završenom dijelu Krovnog plana da će buduća regija Mura-Drava-Dunav biti primarno okrenuta ruralnom turizmu, proizvodima baziranima na prirodi (lov, ribolov, gledanje ptica i životinja, planinarenje, biciklizam, sportovi na vodi, jahanje i ekoturizam), proizvodima baziranim na kulturi (kulturni turizam), te ostalim turističkim proizvodima (zdravlje i wellness, vinski turizam, riječna krstarenja i poslovni turizam). Uz viziju buduće turističke regije kao destinacije koja će turistima tijekom čitave godine nuditi raznolike i kvalitetne sadržaje temeljene na autentičnosti i održivosti i navedene proizvode otvara se čitav niz mogućih projektnih rješenja i prijedloga kojima će ta vizija u stvarnosti i zaživjeti. Kako bi uskladili kapacitete i mogućnosti u budućim projektima na radionci koju je organizirala Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje u okviru projekta CROST II sastali su se turistički dionici s obje strane granice.

 
Marka regionalnog proizvoda kao rješenje za male poljoprivredne proizvođače
Ante Vekić   
Utorak, 06 Srpanj 2010
Luk Collet iz organizacije Straffe Streek
Luk Collet iz organizacija Straffe Streek
Prvo se udružilo desetak malih poljoprivrednih proizvođača. Napravili su popis proizvoda i količina koje su u stanju proizvesti. Počeli su obilaziti manje prodavaonice i turističke info centre i dogovarati uvjete prodaje. S vremenom su se maloj skupini pridružili i proizvođači s kapacitetima za distribuciju, ali i novi proizvođači. Broj proizvoda je narastao i postajao je sve dostupniji tržištu. Osmišljena je marka regionalnih proizvoda i danas pod tom markom svoje proizvode prodaje, distribuira ili nudi više o 100 malih proizvođača, na preko 40 prodajnih mjesta. I od toga svi u lancu pristojno zarađuju. Priča je to o nastanku regionalne marke prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda pod nazivom Straffe Streek iz Flamanskog Brabanta, pokrajine u središnjoj Belgiji. Predstavio ju je sudionicima Ekoforuma Udruge za kreativni razvoj Slap u sklopu projekta EcoCompetitive, tajnik organizacije Straffe Streek, Luk Collet.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 31 - 36 od 69
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union