Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica
Radionica
Socijalno poduzetništvo diže organsku poljoprivredu
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 12 Listopad 2009

Image
Organski uzgoj socijalne zadruge
Prosječan belgijski poljoprivrednik član je zadružne burze u koju dovozi kompletnu proizvodnju. Dok on isporučuje robu koja se skladišti u optimalnim uvjetima, burza organizira aukciju na kojoj sudjeluje više od 400 kupaca, koji se nadmeću za kupnju voća i povrća standardizirane kvalitete. Najbolja ponuda računalno se šalje vozaču utovarnog vozila, koji zatim kupljenu količinu pretovara u kamion kupca parkiran na jednom od 120 utovarnih vrata skladišta burze. Svježe voće i povrće isti je, ili sljedeći dan već na policama prodavaonica. Jednu takvu burzu i njeno skladište na 6 hektara posjetili su u sklopu studijskog posjeta Belgiji slavonski ekoproizvođači koji sudjeluju u projektu EcoCompetitive kojega provodi Udruga Slap, s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje te belgijskim Eurappel VZW.

Konkretno, riječ je o burzi REO Veiling, smještenoj u Reselareu, srcu Belgijskog povrćarskog kraja. Burza je ustvari zadruga čiji su članovi više od 3000 proizvođača voća i povrća, koji zajedno proizvode i prodaju više od 60 različitih vrsta voća i povrća, te na taj način ostvare godišnji promet od 150 milijuna eura, a više od polovice tog iznosa u izvozu. Ta je burza samo jedna od 10 koliko ih funkcionira u Belgiji. "Uspješno funkcioniranje takvog sustava svjedoči o tome da poljoprivrednik može uspješno živjeti od vlastitog rada i imati siguran plasman vlastitog proizvoda. Pitanje je zašto tako nešto u Hrvatskoj još ne postoji, kada su u svijetu shvatili i uživaju u blagodatima takvog načina prodaje poljoprivrednih proizvoda?", komentar je Slavka Bertosija, pčelara i vinara iz Kutjeva, jednog od korisnika Slapovog projekta.

 
Postavljeni temelji projektima za predpristupne fondove EU
Željka Mandić   
Srijeda, 30 Rujan 2009
Image
Seminar je održan u Milankovićevoj kući
Skoro polovica hrvatskog stanovništva živi u ruralnim područjima. Pad stope prirodnog prirasta, niska razina obrazovanja, visoka stopa nezaposlenost i loš pristup temeljnoj infrastrukturi samo su neki od problema s kojima se to stanovništvo susreće. Upravo su zato važne inicijative koje potiču ruralni razvoj, a koje stižu s terena i nastoje uključiti sve dionike uključene u život zajednice. Jedna takva inicijativa okupila je pod zajedničkim krovom pedesetak predstavnika što civilnog, što javnog, a što poslovnog sektora. Riječ je o seminaru Udruge za kreativni razvoj Slap pod nazivom „Praksa socijalnog poduzetništva“, na kojemu se u obnovljenoj kući Milutina Milankovića u Dalju, u srcu ruralnog istoka Hrvatske, pokušalo doći do prijedloga novih razvojnih projekata temeljenih na stvarnim potrebama.
 
Talijanska iskustva za slavonsko socijalno poduzetništvo
Željka Mandić   
Utorak, 22 Rujan 2009
Image
Panoramske fotografije - hit suvenir Ferrare
U talijanskim je razmjerima Ferrara tek gradić. Taj renesansni biser u blizini Bologne veličine je Osijeka i kao takav odlična referenca za usporedbu mogućnosti i iskustva na tržištu rukotvorina, umjetnina i suvenira. Kakva je situacija ondje prošlog je tjedna istražila dvadeseteročlana osječka skupina sačinjena od predstavnika udruga i obrta koji se bave izradom suvenira, predstavnika Grada Osijeka, razvojne agencije i osječke turističke zajednice. Društvo je u Ferrari ugostila talijanska tvrtka ECIPAR, partner na projektu Ethno-brand kojega provodi Udruga za kreativni razvoj Slap, a koji za cilj ima stvaranje jedinstvene robne marke rukotvorina panonskog područja i plasman na tržište. U tri sadržajna dana studijskim je posjetom  obuhvaćeno nekoliko zanimljivih predavanja, predstavljanje načina funkcioniranja talijanske zajednice obrtnika, upoznavanje s iskustvima samih obrtnika, te obilazak sajma organiziranog na glavnom trgu Ferrare.
 
Zlatovez za spas narodnih nošnji
Administrator   
Utorak, 15 Rujan 2009
ImageIako osnovana tek prije godinu dana, Udruga žena Tovarnik vrlo je aktivna pa je u tijeku već treća radionica ručnog rada. Članice Udruge, na čelu s voditeljicom Marijanom Kovačić, poznate su po zlatovezu, no ovaj su se put polaznice radionica učiti - necati. Tovarnička Udruga žena broji stotinjak članica, svih dobnih skupina. Kada su prije godinu dana krenule u osnivanje Udruge, cilj im je bio očuvati bogatu tradicijsku baštinu i običaje Tovarnika, Srijema i Hrvatske i to kroz radionice na kojima bi zainteresirane polaznice i polaznike učile izradi raznih tehnika ručnog rada koje su pomalo zaboravljene i na gotovo izumrle.
 
Bez partnerstva s civilnim društvom nema zapošljavanja mladih
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 14 Rujan 2009

Image
"Nedavni podaci pokazuju pad BDP-a za prvi kvartal ove godine u odnosu na isti kvartal prošle godine za 6,7%, a najnoviji podaci za drugi kvartal ove godine od 6,3%. Naravno, to povlači i posljedice na ukupnu stopu nezaposlenosti, a posebno na stopu nezaposlenosti kod mladih jer se radi o jednoj specifičnoj skupini na tržištu radne snage", istaknuo je Slobodan Stojanović iz PRONI Centra za socijalno podučavanje.

Kako stati na kraj tom trendu aktivnijim uključivanjem svih društvenih dionika raspravljalo se na konferenciji koju je u Hotelu Osijek organizirao PRONI Centar za socijalno podučavanje u sklopu projekta YES - Youth Employoment Support Project kojega zajedno s Udrugom Slap provodi na području istočne Hrvatske.

 
Kako zaposliti mlade u istočnoj Hrvatskoj
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 07 Rujan 2009
Image
Žele li mladi posao?
Na području istočne Hrvatske živi gotovo 180.000 mladih u dobi između 15 i 29 godina, od kojih se dio školuje i priprema za tržište rada, a dio već aktivno sudjeluje na njemu. S obzirom da statistički podatci o razvitku RH ukazuju na ekonomsko zaostajanje njenog istočnog dijela, a stopa nezaposlenosti mladih na području istočne Hrvatske varira između 25% i 35%, PRONI Centar za socijalno podučavanje organizira jednodnevnu konferenciju pod nazivom „Mogućnosti zapošljavanja mladih u istočnoj Hrvatskoj“, koja će biti održana 9. rujna, s početkom u 09 sati u Hotelu Osijek u Osijeku. Konferencija će služiti kao platforma za raspravu o mogućnostima zapošljavanja mladih u istočnoj Hrvatskoj, povezivanje relevantnih dionika koji se bave ovom tematikom u svom djelokrugu rada, te donošenje preporuka za umrežavanje i daljnji rad na ovoj problematici.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 43 - 48 od 69
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union