Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Apr 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Neprofitno poduzetništvo
Neprofitno poduzetništvo
Švedska "škola" socijalnog poduzetništva na baranjskoj "Panoni"
Blanka Turza   
Četvrtak, 27 Rujan 2012

Image
Šveđani se učlanjuju u knjižnicu odjeće
Da inteligentna rješenja dolaze iz Švedske i kada je socijalno poduzetništvo u pitanju, bilo je prilike uvjeriti se na Panona festu. Dokazao je to veseli i dinamičan dvojac, Hannah Ohm i August Nilsson i to prezentacijom nekoliko socijalnih inovacija i trendova socijalnog poduzetništva u Švedskoj.

Interes publike nije izostao. Ovi su mladi socijalni poduzetnici ujedno i suradnici visokog učilišta Glokala u Mälmou, obrazovnoj instituciji čije je ime složenica riječi globalno i lokalno, a koje nudi brojne programe obrazovanja i osposobljavanja za socijalne poduzetnike. Surađujući sa sveučilištem, Hannah i August su u svojoj kratkoj, ali sadržajnoj karijeri sudjelovali  u pokretanju brojnih projekta i iniciranju socijalnih poduhvata.

 
PANONA fest: Slapovi mogućnosti socijalnog poduzetništva u ekoturizmu, modi...
Željka Mandić   
Nedjelja, 23 Rujan 2012

Image
"Panone", promotorice socijalnog poduzetništva i u modi
Uspješno je početak jeseni, a koja nudi bogatstvo plodova prirode, obogatio i Panona fest što ga je organizirala Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka. Slapovi mogućnosti koje nudi socijalno poduzetništvo "otvarali" su se i kroz raspravu na održanom Panona forumu u Dalju, u Kulturno - znanstvenom centru Milutina Milankovića.

Ekoturizam samo je jedan od od prostora gdje se može razvijati i socijalno - poduzetnički model poslovanja; i kao takav prisutan je u zemljama gdje je socijalno poduzetništvo već puno ranije postavilo čvrste temelje, a danas je itekako prihvaćen model poslovanja i življenja.

Velika Britanija zemlja je koja nudi puno kvalitetnih primjera, a iz kojih su učili i socijalni poduzetnici i ljudi iz udruga koje ga stvaraju i promoviraju, što je početkom ove godine omogućio British Council. 

 
PANONA fest: Prikazivanje plodova rada socijalnog poduzetništva
Željka Mandić   
Četvrtak, 20 Rujan 2012

Image
I kanuima do Erduta promovirati socijalno poduzetništvo
Prikazati potencijale, ostvarene doprinose i motivirati za promišljanje budućih perspektiva socijalnog poduzetništva, ideja je i cilj s kojim se organizira Panona fest 2012; od 21. do 22. rujna. Udruga za kreativni razvoj Slap organizirala je Panona fest kroz dvodnevni sadržaj.

Ovoga petka, s početkom u deset sati, Panona fest otvara se temom "Socijalno poduzetništvo u ekoturizmu", mjesto događanja je Kuća Milutina Milankovića u Dalju; rodna je to kuća znanstvenika kojega NASA svrstava među deset najznačajnijih na svijetu, a koji je najpoznatiji po doprinosima u klimatologiji.

Revija novih Panona odjevnih kolekcija na vidikovcu Erdutskih vinograda 

Program se istoga dana nastavlja u 19 sati i to revijom novih Panona odjevnih kolekcija. Doživljaj će upotpuniti i mjesto događanja; vidikovac Erdutskih vinograda u Erdutu; a zasigurno i glazba; nastupit će mladi jazzist Daniel Čačija. 

Bit će to zasigurno sjajaj događaj, modni, glazbeni i vizualni koji će atmosferom, pretpostavljamo, mnoge motivirati na razmišljanje o socijalno-poduzetničkim idejama i novim prostorima kreativnosti, mogućnostima stvaranja novih poslova....ideje mogu postati stvarnost, posvjedočit će to i odjevna kolekcija "Panona".

 
Kad je čovjek smisao, dobro se zarađuje i kvalitetno živi
Željka Mandić   
Srijeda, 20 Lipanj 2012

Image
Socijalno poduzetništvo: je li na pomolu globalna promjena ekonomije iz neoliberalne u humaniju?
Rasprava, okrugli stol, bilo kakvo okupljanje oko teme socijalnog poduzetništva uglavnom ne prođe da se ne izgovori jedna riječ: Mondragon. Španjolska je to i iznimno uspješna kompanija koja zapošljava osamdesetak tisuća radnika i to na principima socijalne ekonomije. Zapravo, kada se govori o socijalnoj ekonomiji, Mondragon je, naprosto – blizu. Gotovo paradigma.
 
Unatoč veličini i značaju te kompanije, jedna je vijest vezana uz korporaciju Mondragon, koja svoje poslovanje veže uz krilaticu „humanity at work“, u medijima prošla gotovo neprimjećeno. Naime, španjolska radnička korporacija Mondragon i moćni metalski sindikat Amerike i Kanade USW (United steel workers, koji ima više od  800 tisuća članova) objavili su nedavno u Pittsburgu osnivanje radničkih kooperativa po modelu Union Co-op, sindikalne radničke kooperative, u kojima radnici drže čak  99 posto vlasništva. Ovom se anti neoliberalnom poduhvatu pridružio se i Ohio Employee Ownership Center, neprofitni centar  državnog sveučilišta Kent.  Mijenja li se i kontinent „domaćin“ liberalne, tržišne ekonomije?

 
Drveni panj kao inspiracija i mogućnost zarade
Dana Jurman   
Utorak, 05 Lipanj 2012

Image
Sve, pa i panj, može biti inspiracija
Kako spojiti ekologiju, ljubav prema prirodi, umjetničke izričaje, originalni hrvatski proizvod, psihoterapijsku pomoć i edukaciju mladih za rad sa drvetom? Iako izgleda teško, braniteljska Zadruga "Sjeme-Panj-Umjetnost-Život" uspjela je upravo sve to. Panj kao inspiracija!

Osnovna djelatnost Zadruge je sakupljanje panjeva po cijeloj Hrvatskoj te njihova obrada do finalnog proizvoda. Panj je idealan "medij" za poticanje svih mogućih kreativnih izražavanja u drvu. Uz korištenje prirodnih oblika drva, panjeva i korijenja nastaju jedinstveni komadi ekološkog namještaja od punog drveta, što je ujedno i početak stvaranja potpuno novog hrvatskog izvoznog proizvoda s jedinstvenim dizajnom, uvjereni su u to članovi Zadruge i njihov upravitelj Andrej Macko koji nam je predstavio samu Zadrugu. I otkrio nam puno zanimljivosti...ovo je njihova priča.

 
Kodeks poslovanja za socijalne poduzetnike "na škotski" način
Željka Mandić   
Utorak, 17 Travanj 2012
Image

Iako nije mudro "kopirati" različite modele "izvana", zasigurno je mudro dobro ih proučiti i vidjeti što je u njima korisno i primjenjivo na "domaćem terenu". Stoga jedna inozemna novost. "The Code" - Kodeks poslovanja za socijalne poduzetnike, po prvi puta na jednom mjestu predstavlja zajedničke vrijednosti i karakteristikesocijalnih poduzeća u Škotskoj te u potpunosti ograničava podjelu dobiti dioničarima. Jedan takav Kodeks bit će korisna i dobra mjera, "okvir" za poslovanje socijalnih poduzetnika koji će, na taj način, i samo socijalno poduzetništvo staviti u posve jasan format djelovanja i poslovanja.

Kodeks razvijen u suradnji, dozvoljava se isplata dividendi

Kodeks ponašanja razvijen je u suradnji s nekoliko organizacija u Škotskoj:  Senscot, Social Enterprise Scotland i Community Enterprise Scotland. Predstavlja alternativu Social Enterprise Mark-u koji se koristi kao identifikator socijalnih poduzeća u Velikoj Britaniji.

U spomenutom modelu dozvoljava se isplata profita do 50% dioničarima i vlasnicima u obliku dividendi, što je Kodeksom ponašanja isključeno. zvršni direktor  Senscota Aidan Pia, kaže kako bi svako socijalno poduzeće trebalo poslovati na način da cijelu dobit od poslovanja koristi isključivo za nove programe socijalnog poduzeća ili da se isti egenerira u organizaciju koja ga je osnovala. Uz Kodeksu se naglašava uloga socijalnih poduzeća te naglašava kako su ona dobar poslodavac i savjetuje  da  omjer plaće između najviše i najniže bude 5:1.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 19 - 24 od 132
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union