Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo
Društveno poduzetništvo
Kako je autistični devetogodišnjak postao društveni poduzetnik
Tea Plenar   
Utorak, 27 Kolovoz 2013
Image
Kent s majkom (Izvor: Facebook)

Autistični dječak Kent Melville iz Vermonta u Sjedinjenim Američkim Državama jedan je od najmlađih društvenih poduzetnika na svijetu.  U ljeto 2010. godine, kada je imao samo devet godina, Kent je odlučio pomoći drugoj djeci koja boluju od autizma nakon što je zaradio nešto novca prodajom limunade na štandu ispred svoje kuće. Kent je odlučio osnovati tvrtku za proizvodnju sokova i postati društveni poduzetnik. Otac Aaron, po zanimanju odvjetnik, u početku je bio skeptičan ali je odlučnost devetogodišnjeg sina ubrzo promijenila njegovo mišljenje. Imam sve što mi treba, a mnogo je djece s autizmom koja si ne mogu priuštiti stvari koje im trebaju ili koje žele, rekao je Kent svom ocu. To je bilo dovoljno da Aaron promijeni svoj stav i pomogne sinu da pokrene proizvodnju sokova i tvrtku Kent's Soda.

 
Postoji način kako s osmijehom na licu plaćati račune
Tea Plenar   
Petak, 26 Srpanj 2013
Image
Zaposlenici The Phone Co-op-a (Izvor:Facebook)

Visokim računima za telekomunikacijske usluge u Velikoj Britaniji doskočio je poslovni čovjek Vivian Woodell pokrenuvši telefonsku zadrugu koja je u potpunom vlasništvu njezinih korisnika. Sve je počelo početkom 80-ih godina prošlog stoljeća  kada je Woodell radio u lokalnom zadrugarskom supermarketa u Oxfordu. Bio je oduševljen konceptom zadruge koja se uvelike razlikuje od uobičajenog poslovanja.

Spomenuta zadruga The Phone Co-op u Oxfordu, iako u vlasništvu običnih ljudi, nije slijedila pravu viziju već interese nekolicine uključenih, pa je Woodell s nekoliko istomišljenika ubrzo pokrenuo pozitivne promjene.

Kako kaže u jednom od intervjua, Woodell je želio da se kupci osjećaju drugačije kada uđu u njihovu trgovinu pa su posebno isticali lokalne proizvode i pravednu trgovinu (fairtrade).

 
Zdrave namirnice, zadovoljni zaposlenici i uspješno poduzeće
Tea Plenar   
Ponedjeljak, 08 Srpanj 2013
Image
Zaposlenici kooperative Suma

Za razliku od većine tvrtki u Velikoj Britaniji, Suma svoje poslovanje temelji na demokratskom sistemu upravljanja koji nije ovisan o tradicionalnim postavkama hijerarhije koje često otežavaju napredak i sprečavaju pravednost. Upravni odbor provodi u djelo odluke i poslovne planove koje su donosene na sastanku svih članova kooperative. Ne postoji glavni direktor, izvršni direktor, niti predsjednik tvrtke. O manjim odlukama tijekom radnog dana odlučuje tim radnika koji zbog toga ne uživaju nikakve privilegije ili veću plaću spram drugih kolega. Također, u Sumi se potiče obrazovanje zaposlenika kako bi svaki od njih mogao obavljati više različitih poslova ili preseliti iz jedne kooperative u drugu, ako to poželi. Na taj način svaki radnik vidi ''veliku sliku'' i ima bolje razumijevanje o tome kako čitava tvrtka funkcionira i koliko je za njezino uspješno poslovanje važan njegov rad i zalaganje.

 
Slatki zalogaji riješili gorke probleme
Tea Plenar   
Petak, 21 Lipanj 2013
Image
Slastičari s proizvodima Hedona

Kada su uvidjeli da je na području Križevaca najveći broj nezaposlenih osoba s invaliditetom po struci kuhar ili slastičar, te da Hrvatska uvozi preko 16 tisuća tuna konditorskih proizvoda kako bi se namirila potražnja od ukupno 26 i pol tisuća tona, rodila se sjajna i slatka ideja. Kako bi doskočili ovom problemu u Udruzi invalida Križevci (UIK) su odlučili kako će prva djelatnost trgovačkog društva biti mala manufakturna proizvodnja čokolade i pralina. Projekt ''Chocolateria Cris'', u sklopu većeg projekta socijalnog poduzetništva, imao je za cilj osnovati jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću koje bi registriralo više djelatnosti i zaposlilo što je moguće više osoba s invaliditetom. Tako je u veljači 2013. godine osnovano socijalno poduzeće ''Hedona'' čiji je osnivač i vlasnik Udruga invalida Križevci a osnovna djelatnost proizvodnja čokoladnih tabli, čokoladnih pralina i drugih konditorskih proizvoda.

 
Povrće i voće koje je dobilo drugu priliku
Tea Plenar   
Nedjelja, 02 Lipanj 2013
Image
Socijalna poduzetnica u kuhinji

Kada je saznala da ogromna količina povrća i voća s tržnica završava u smeću samo zato što joj je istekao deklarirani rok trajanja mlada društvena poduzetnica iz Velike Britanije došla je do sjajne poslovne ideje. Proizvodeći džemove i, među Britancima omiljeni, chutney umak dvadesetsedmogodišnja Jenny Dawson 2012. godine osvojila je priznanje za najbolje društveno poduzeće u Europi.

Na stotine kilograma povrća i voća, neko još netaknuto u kutijama u kojima je doputovalo iz udaljenih dijelova svijeta, pred zatvaranje tržnice New Covent Garden Market u Londonu svakodnevno je čekalo da završi na otpadu. Upravo je to potaknulo Jenny Dawson da napusti siguran posao na burzi i krene u poduzetničke vode kako bi učinila nešto s hranom kojoj nikako nije mjesto u smeću. Nevjerojatna činjenica da se samo u Britaniji godišnje baci 16 milijuna tona hrane uz toliko gladnih u svijetu potaknula je Jenny na akciju. Došla na ideju da krene s proizvodnjom džemova i povrtnih umaka koja će otvoriti nova radna mjesta i sačuvati još uvijek dobru i zdravu hranu.

 
U Mondragonu vladaju solidarnost i zajedništvo
Tea Plenar   
Petak, 26 Travanj 2013

Image Zamislite da živite u državi unutar države u kojoj radite, dobro zarađujete, ne marite za politiku, banke i skupo školovanje. Za više od 80 tisuća zaposlenika španjolskog udruženja radničkih zadruga Mondragon to je svakodnevica, a ne san. Od osnutka i prvog proizvoda, parafinske peći, do današnjih 256 različitih tvrtki s područja financija, industrije, trgovine i obrazovanja prošlo je 58 godina.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 31 - 36 od 155
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union