Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo
Društveno poduzetništvo
Masaža kojom činite dobro sebi, ali i društvenom poduzetništvu
Tea Plenar   
Srijeda, 05 Veljača 2014
Image
Zaposlenici zadruge Relax

Kada odemo na masažu činimo dobro svom tijelu i poprilično uživamo, ali kada umjesto u salon ljepote odemo na masažu u jednu posebnu zadrugu onda pomažemo i društveno poduzetništvo. Na zagrebačkoj adresi Savska 19 u prostranom i ugodnom prostoru na prvom se katu smjestila Relax zadruga osoba s invaliditetom gdje se možete prepustiti u vješte i iskusne ruke slijepih i slabovidnih maserki i masera koji su zanat pekli u dalekoj Kini.

Trenutno imamo oko 300 do 400 stalnih klijenata koji svakim svojim dolaskom potvrđuju da pružamo kvalitetnu uslugu, a mi se trudimo uvijek ponuditi nešto novo za svoje stare i nove klijente, otkriva upravitelj i jedan od sedam osnivača zadruge Mario Barić. On je jedan od 11 stalno  zaposlenih, od kojih je sedam osoba s invaliditetom. Ideju da osnuju zadrugu dobili su od Zadruge osoba s invaliditetom iz Pule koja im je objasnila kako zadruga funkcionira i zašto je bolja opcija nego, primjerice, trgovačko društvo.
 
Strasburška deklaracija: Europa prelazi s riječi na djela
Ante Vekić   
Ponedjeljak, 20 Siječanj 2014
Image
Michel Bariner, Europska komisija

Jake hrvatske snage odazvale su se pozivu Europske komisije i svojim sugestijama sudjelovale u izradi Strasburške strategije. Riječ je o dokumentu koji je predstavljen kao rezultat dvodnevne konferencije Social entrepreneurs: Have Your Say! održane proteklog vikenda u Strasbourgu. Taj će dokument dočekati novi saziv europarlamenta i komisije i biti im putokaz u kojem smjeru treba razvijati socijalno poduzetništvo u narednom razdoblju.

Na konferenciji je sudjelovalo 2000 ljudi iz čitave Europe, a održana je uz jaku podršku čak tri visoka predstavnika EU: Mihchela Barniera (povjerenik za unutarnje tržište i usluge), Laszlo Andora (povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost) i Antonia Tajania (potpredsjednik EK, odgovoran za industriju i poduzetništvo). Na konferenciji je govorio i predsjednik EU parlamenta Martin Shultz, a videoporukom se obratio i Jose Manuel Barroso, što daje dodatnu težinu činjenici da socijalno poduzetništvo počinje uživati sve veću potporu unutar EU institucija. 

Unatoč velikom broju ljudi, izvrsna organizacija dala je konferenciji jak participativan karakter. Glas svih onih koji su imali što reći, vrlo je lako mogao pronaći svoj put do završnog dokumenta.

 
S krajem godine pri kraju i izrada Nacionalne strategije za razvoj DP-a
Tea Plenar   
Utorak, 31 Prosinac 2013
Image
Ilustracija

Krajem prosinca 2012. godine na našem i vašem web portalu Pomakonline objavljen je članak s naslovom ''U 2013. godinu ulazimo bez Nacionalne strategije za razvoj socijalnog poduzetništva''. Srećom, prošlu je godinu, uz mnoge druge pozitivne stvari u području društvenog poduzetništva, obilježio i predani rad na izradi spomenute Strategija čiji je prvi Nacrt predstavljen zadnjeg dana rujna.

Na konferenciji ''Strategija razvoja socijalnog poduzetništva'', koja je u okviru projekta SEFOR2 održana 30. rujna, po prvi je put javno predstavljen nacrt Nacionalne stategije na kojoj se užurbano radilo od svibnja. Podsjetimo, radna skupina za izradu Strategije je osnovana odlukom Vlade Republike Hrvatske 25. travnja, dok su članovi radne skupine imenovani 18. srpnja 2013. godine. Radna skupina se bavila metodologijom izrade strategije, definicijom društvenog poduzetništva i terminologijom, te kriterijima po kojima se prepoznaju društveni poduzetnici. Na dnevnom su redu bili i institucionalni i zakonodavni okvir, pristup financijskom kapitalu, obrazovanje iz područja društvenog poduzetništva i vidljivost, o čemu se raspravljavalo i u radnim grupama na spomenutoj Konferenciji. 

Prema definiciji društvenog poduzetništva iz Nacionalne strategije moći će se odrediti tko je društveni poduzetnik i koja su poduzeća uistinu i društvena poduzeća. Također, važna je i uspostava financijskih instrumenata za društvene poduzetnike, mjerenje pozitivnog društvenog učinka od socijalnopoduzetničke djelatnosti, proizvoda i usluga.

 
Cliff Southcombe: Društveno poduzetništvo treba pustiti da se razvija i riješava društvene probleme
Tea Plenar   
Utorak, 10 Prosinac 2013
Image
Cliff Southcombe iz Velike Britanije

Brojni sudionici, stručni gosti iz Velike Britanije, zanimljivi i zabavni panelisti, znatiželjni studenti, te opuštena atmosfera prostora Veleučilišta VERN' obilježili su konferenciju ''Društveno poduzetništvo – inovacije i razvoj'' koja se održala u ponedjeljak 9. prosinca 2013. godine u Zagrebu.

Nakon pozdravnog govora Sonje Vuković, predsjednice Udruge za kreativni razvoj Slap i profesorice Gordane Ćorić sa Veleučilišta VERN' okupljenima se obratio Filip Miličević iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji je istaknuo važnost društvenog poduzetništva i Strategije razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj koja je još u izradi.

Gosti predavači iz VB

Profesor Rory Ridley-Duff s britanskog sveučilištu Sheffield Hallam i član uprave u šest socijalnih zadruga i društvenih poduzeća te jedan od kreatora Fair Shares modela razvoja društvenog poduzeća na konferenciji je govorio o tom inovativnom modelu razvoja društvenog poduzetništva. On štiti prava radnika, daje im glas i mogućnost sudjelovanja na sastancima upravnog odbora, te sprečava nerazmjernu raspodjelu zarade, odnosno plaća.

Zanimljivo je kako tijekom 1900-ih investitori nisu mogli uskratiti radnička prava bez da su uskratili svoja, a danas se treba boriti protiv prevelikog nesrazmjera između radničke i menadžerske plaće i prava koja uživaju.

 
Prijavite se i sudjelujte na konferenciji o društvenom poduzetništvu
Tea Plenar   
Petak, 15 Studeni 2013
Image
Konferencija će se održati na VERN'u

U organizaciji Udruge za kreativni razvoj Slap i Veleučilišta VERN’ u ponedjeljak 9. prosinca 2013. godine u Zagrebu održati će se međunarodna konferencija ‘’Društveno poduzetništvo – inovacije i razvoj’’ koja će okupiti dionike razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i međunarodne stručnjake.

Najavljeno je sudjelovanje Katarine Ivanković – Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Gordane Ćorić s Veleučilišta VERN’, Zrinskog Pelajića iz tvrtke Illyricum savjetovanje d.o.o., Rogera Schmidtchena predsjednika njemačke organizacije za društvenu i profesionalnu integraciju, te Cliffa Southcombea i profesora Rorya Ridleya-Duffa iz Velike Britanije.

Rory Ridley-Duff je profesor na britanskom sveučilištu Sheffield Hallam i član uprave u šest socijalnih zadruga i društvenih poduzeća i jedan od kreatora Fair Shares modela razvoja društvenog poduzeća. Cliff Southcombe je predsjednik organizacije Social Entreprise Europe, mreže stručnjaka iz prvih redova razvoja društvenog poduzetništva diljem svijeta.

 
Radnice Kamenskog za novo žensko radništvo
Tea Plenar   
Subota, 28 Rujan 2013
Image
Modna revija udruge Kamensko

Prije točno tri godine marširale smo Zagrebom, spavale na zgužvanom kartonu na temperaturi od samo šest stupnjeva, štrajkale glađu i nismo se predavale, prisjetila se predsjednica Udruge Kamensko Đurđa Grozaj na samom početku manifestacije ''Zagreb za Kamensko'' održane 27. rujna 2013. godine u Kulturno informativnom centru (KIC) u centru Zagreba.

Kako bi se obilježio dan kada je nekadašnji tekstilni div bivše države otišao u stečaj, a radnice ostale bez posla organizirana je revija ''Jednako lijepa'' na kojoj je predstavljena nova kolekcija Udruge Kamensko. Žene svih generacija, neke svima poznate iz javnog života, prošetale su modnom pistom u haljinama, kostimima, suknjama i bluzama koje su kreirale i sašile ponosne radnice, danas članice udruge. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić bio je jednako oduševljen modnom revijom kao i mnogobronji okupljeni.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 25 - 30 od 155
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union