Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Saturday
Apr 19th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Neprofitno poduzetništvo
Neprofitno poduzetništvo
SEFOR predstavljen na Sajmu "Snaga razvoja"
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 26 Oľujak 2012

Image
I predsjednik je pokazao veliki interes za "snage razvoja"
Projekt  SEFOR (Forum socijalnih poduzetnika) predstavljen je na zagrebačkom Cvjetnom trgu; u sklopu predstavljanja projekata financiranih bespovratnim sredstvima kroz pretpristupni program IPA. Sajam „IPA IV – Snaga razvoja“ bio je dobra prigoda za građane željne informacija vezanih uz projekte iz IPA-e; a među njima i SEFOR. Lijepo vrijeme pomoglo je brojnosti okupljenih, mnogi su građani stali i htjeli čuti više o mogućnostima IPA-e, a SEFOR, zbog svojih ciljeva među kojima je i zapošljavanje, izazvao je veliki interes. 

Tim se projektom, naime, stvara poticajno okružje za socijalno zapošljavanje u Hrvatskoj i to, među ostalim, kao model za viši stupanj održivosti neprofitnih organizacija. Povećava se i zaposlenost marginaliziranih skupina stanovništva - isključenih iz tržišta rada, a partnerskim pristupom grade se kapaciteti socijalnih poduzetnika pa postaju konkurentniji na tržištu rada. Cilj je i vratiti dostojanstvo i vrijednost ljudskom radu – istaknula je Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka koja provodi SEFOR u partnerstvu s Centrom tehničke kulture iz Rijeke te udrugom Zdravi grad iz Splita.

 
Siromaštvo u porastu: Socijalno poduzetništvo nudi ljudsku šansu
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 19 Oľujak 2012

Image
Siromaštvo vodi u socijalnu isključenost
Jedino što može ukloniti siromaštvo je pravedno dijeljenje dobara. Riječi su ovo Majke Tereze; a zasigurno duboko odražavaju i vrijednosno usmjerenje socijalno poduzetničkih aktivnosti. Usamljenosti i osjećaj da nisi poželjan najgore je siromaštvo, druga je poznata izjava iste osobe, Majke Tereze, a koja jezgrovito i nepogrešivo opisuje ono što danas zovemo društvenom isključenosti, a koju socijalno poduzetništvo također želi smanjiti.

Koliko je naših građana, slijedeći smisao ovih riječi, u Hrvatskoj siromašno? Kolikom broju siromaštvo prijeti? Prema posljednjim podacima, stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 20,6 posto; podaci su to Državnog zavoda za statistiku. Trećina građana Hrvatske siromašna, riječi su to koje smo mogli čuti i čitati ovog mjeseca počesto. A siromašni nisu više neka "unificirana" kategorija, primjerice, nezaposleni ili umirovljenici. Ne, siromašni imaju fakultetske diplome, znaju i strani jezik, mladi su ljudi. To su - novi siromašni. Siromašni tako da nemaju ni šanse. Potencijali koji nemaju šanse zasigurno su ogroman poraz društvu i put u propas. I socijalno je poduzetništvo vrijedna šansa.

 
Ijuju! i OSH? - dizajnirani brandovi za socijalne poduzetnike
Saša Bajamić   
Ponedjeljak, 19 Oľujak 2012
Image
Priprema za izložbu

Kako izgleda kad tridesetak dizajnera uđe u dvije organizacje koje se bave zapošljavanjem marginaliziranih skupina i njihove kapacitete iskoriste za prozivodnju uzbudljivih proizvoda i sve to u tjedan dana – moglo se vidjeti na izložbi kojom je zatvoren Extra Ordinary Design Osijek – jednotjedna radionica inkluzivnog dizajna održana u osječkoj zadruzi NEOS i belišćanskoj udruzi Zvono.

Izložba je bila kulminacja jednotjednog brainstormanja, a zatim i izrade proizvoda s dizajnerskom dodanom vrijednošću koji bi ovim dvjema organizacijama koje brinu o zapošljavanju marginaliziranih skupina (Zvono skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju, a NEOS zapošljava rehabilitirane ovisnike) omogućili da na tržištu osiguraju prihode za svoje programe i daljnje zapošljavanje svojih štićenika.

 
Dragutin Vincek: "Hrvatska je riznica ideja, ali i arhiva nerealiziranih"
Željka Mandić   
Utorak, 28 Veljača 2012

Image
D.Vincek, nagrađen za ideju o mlijeku
Dragutin Vincek pamtit će početak ove 2012. godine zasigurno i po tome što je primio prvu u Hrvatskoj dodijeljenu nagradu za socijalno-poduzetničku ideju godine. Proteklo je, evo, nešto više od mjesec dana otkatko je ideja naslova „Domaće mlijeko“ d.o.o. upisana u povijest socijalne ekonomije u Hrvatskoj kao prva nagrađena. O ideji koja sve pokreće, daljnjim koracima u razvoju te ideje te o tome kakvu budućnost socijalnog poduzetništva vidi, razgovarali smo s Dragutinom Vincekom.

Krenimo od ideje, ideje su pokretači. A ova je, evo, okrunjena i nagradom i to kroz projekt SEFOR. Prisjetite se, kako je do ideje uopće došlo?

Najkraći odgovor bi bio - zadnja slamka spasa za naša mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom mlijeka. Zpravo, Varaždinska županija već duži niz godina svojim projektima i mjerama „gasi“ požare u poljoprivrednim djelatnostima.

Kako su proizvođači mlijeka dovedeni (a i još uvijek su u toj poziciji) pred zid; otkazom otkupa mlijeka od bivših poslodavaca, ovo je krajnja mjera za njihov spas! U traženju najboljih rješenja za njih, primijenili smo pozitivna iskustva iz Austrije i Slovenije te ih prilagodili našim uvjetima. U početku smo pokušali proizvođače organizirati u zadrugu, međutim zbog nedostatka bilo kakvog kapitala od njihove strane, preuzeli smo organizaciju tvrtke Domaće mlijeko d.o.o. na sebe i sve popratno vezano uz to.Pa je tako i tvrtka osnovana od strane Županije, gradova Ivanec i Lepoglava, te općina Bednje i Klenovnika. 

 
Teo Petričević: "Nagrada je potvrda za tisuću neprospavanih noći... Vrijedilo je!"
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 06 Veljača 2012
Image
Socijalno poduzetništvo kao stil života

Teo Petričević, izvršni direktor ACT-a Čakovec primio je prvu nagradu za socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj u siječnju ove godine. Ovog mjeseca će nagradu koju je dodijelila "Modra nit", društveno poduzeće koje je osnovao "Slap" će i  potrošiti. I to na - zapošljavanje. I tako nastaviti graditi socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj. Donosimo razgovor s prvim dobitnikom takve nagrade u Hrvatskoj.

Iako govorimo o poduzetništvu, započnimo razgovor s – osjećajima. Kakav  je bio primiti nagradu za socijalno poduzetništvo godine? I to prvu!

Sam projekt dodjele nagrada, u našem slučaju i dobivanje jedne od njih, za nas ima višestruku poruku. Kao prvo, to što je sam projekt zaživio krajem prošle, odnosno početkom ove godine, koja je ujedno i Međunarodna godina zadrugarstva, potvrđuje da je nastupio trenutak kada u Hrvatskoj započinje novo razdobolje poimanja, razumijevanja i razvoja drugačije ekonomije, održivije ekonomije, humanije ekonomije. Više od 40 prijava za nagrade dovoljan je dokaz tome. Jednako tako, ovaj projekt pokazuje i kako su relevantni dionici također prepoznali trenutak, te takav smjer razvoja društva vide ispravnim i jedinim mogućim. Kao drugo, 12 nominiranih finalista pokazuje kako u Hrvatskoj postoje kapaciteti i resursi za razvoj te vrste poduzetničkog djelovanja. 

 
POMAKOV SERIJAL | Socijalnim zadrugarstvom do radnih mjesta (3.dio)
Željka Mandić   
Srijeda, 25 Siječanj 2012

Image
Zadruge: složnost i jasna pravila
Čini se kako bi objedinjavanje korporacija i kooperacija u jaku integraciju mogla bi biti pretpostavka budućoj efikasnosti funkcioniranja nacionalne ekonomije.Na tragu tih zaključaka je godine 2009. kao plod desetgodišnjeg truda osnivan konzorcij socijalnih zadruga INTESA. Zajednica je to više zadruga ujedinjenih na promociji zajednički prepoznatih ciljeva a to je između ostalog grupiranje radi lakšeg suočavanja sa tržištem, te za racionalizaciju resursa i instrumenata djelovanja. 

Osnovni principi pri osnivanju konzorcija 

Osnovne odredbe, principi, za osnivanje konzorcija mogu se ovako definirati:
 • Socijalno poduzetnička aktivnost i službe javno socijalnog sektora su nerazdvojni! Između njih ne smije biti podjela.
 • Zadruga je subjekt koji poštuje tržišne vrijednosti s jedne strane, ali i radi u pravcu ukidanja profita i privilegija.
 • Kvaliteta i značenje inicijativa rada mora biti vrednovana u operativnom smislu, a ne samo u deklarativnom.
 • Funkcija zadruge će biti vrednovana prema snazi iskazane demokratičnosti u načinu zastupanja ( tu slijedi pomno razrađen princip  upravljanja zadrugom putem predstavnika. Osnovno je pravilo koje se ne smije zaobilaziti, jedna osoba, jedan glas  kako bi se izbjegle zamke oko uvođenja menadžera, kao što je slučaj sa kapitalističkim korporacijama). 
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 25 - 30 od 132
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union