Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo
Društveno poduzetništvo
HUMANA NOVA: Recikliranjem stare odjeće do novih radnih mjesta
Tea Plenar   
Srijeda, 03 Travanj 2013
Image
Od starog do novog kroz šivaonicu

Jeste li se ikada zapitali gdje će završiti vaša premala, prevelika, odjednom dosadna ili demode odjeća koju ste odbacili? Stanovnici Čakovca znaju odgovor na to pitanje. Oni svoju staru odjeću i drugi tekstilni 'otpad' prikupljaju nekoliko puta godišnje i šalju je u Socijalnu zadrugu Humana Nova gdje se ona pere, suši, pegla, prekraja, šiva i kao potpuno novi proizvod izlazi na tržište.

Ništa se ne baca

''Svi imamo odjeću koju ne nosimo. Odjeću koja stoji na tavanu, ispod kreveta, iza ormara, komade za koje mislimo da ćemo nositi kada smršavimo'' - našalio se Ivan Božić, upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova koji je naglasio kako ljudi u Međimurju vole donirati svoju robu i kako imaju razvijenu svijest o zaštiti okoliša te dugi niz godina sortiraju otpad. Staru odjeću i obuću tako već neko vrijeme odlažu u kontejnere za tekstil postavljene u mjestima Mursko Sredšće, Nedelišće, Prelog, Sveti Martin na Muri i Strahoninec ili donose u prostorije Humana Nove u Čakovcu na adresi Dr. Ivana Novaka 38.   

 
Platnene pelene Udruge Roda najbolji su socijalnopoduzetnički pothvat 2012. godine
Tea Plenar   
Četvrtak, 21 Oľujak 2013
Image
20.000 kuna najboljem socijalnom poduzetništvu

Na svečanosti dodjele nagrada za najbolje socijalno poduzetništvo proglašeni su pobjednici u ukupno tri kategorije. Udruga Roda, koja je ove godine pokrenula i vlastitu tvrtku Rodin let d.o.o., pobijedila je u kategoriji najboljeg socijalnopoduzetničkog pohvata i osvojila 20 tisuća kuna koje dodijeljuje kreativna agencija Modra nit d.o.o.. Udruga za mlade Alfa Albona osvojila je nagradu za najbolju socijalnopoduzetničku ideju, dok je nagrada za osobu koja je najviše doprinijela promidžbi socijalnog poduzetništva uručena Višnji Grozdanić, prodekanici za studije Veleučilišta VERN'. 

 
Izabrani finalisti natječaja za najboljeg socijalnog poduzetnika 2012. godine
Tea Plenar   
Četvrtak, 14 Oľujak 2013
Image
Finalisti natječaja 2012

Izbor za najbolje socijalno poduzetništvo 2012. bliži se kraju. Žiri sastavljen od članova Foruma socijalnog poduzetništva: predstavnika Udruge Slap, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Modre niti d.o.o. od 27 pristiglih prijava odabrao je finaliste u svakoj od tri kategorije u kojoj će se ove godine tražiti najbolje organizacije, ali i pojedinci. Među prijavljenima nalaze se, zbog svojih dosadašnjih uspjeha, mnogima poznate organizacije, dok neke tek izlaze na scenu socijalnog poduzetništva Hrvatske s dobrim idejama. 

Najbolje socijalno poduzetništvo bit će nagrađeno s 20.000 kuna koje će iz svojih prihoda isplatiti Modra nit d.o.o. - agencija za marketing koju je na principima socijalnog poduzetništva osnovala Udruga za kreativni razvoj Slap, koja ovom nagradom doprinosi promidžbi socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Najboljoj socijalnopoduzetničkoj ideji stručni konzultantski tim Clustera za eko društvene inovacije i razvoj CEDRA pomoći će u koracima prema realizaciji zamišljenog pothvata. Ove godine uvedena je i nova kategorija: promicatelj socijalnog poduzetništva. Cilj joj je istaknuti pojedinca koji je svojim djelovanjem najviše doprinio popularizaciji socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, te mu dodijeliti javno priznanje za učinjen rad.

Nagrade će biti dodijeljene 21.03.2013. u Zagrebu, a tko je u najužoj konkurenciji za njihovo osvajanje po svakoj pojedinoj kategoriji pročitajte u nastavku. 

 
Otvoren natječaj za najbolje hrvatsko socijalno poduzetništvo u 2012. Prijavite se!
Udruga Slap   
Utorak, 26 Veljača 2013
Image
Prijavite se za najsocijalno poduzetništvo 2012.

Udruga za kreativni razvoj Slap u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Forumom socijalnog poduzetništva SEFOR raspisuje natječaj za Nagrade za socijalno poduzetništvo u 2012. godini. 

Nagrade za socijalno poduzetništvo ove se godine dodjeljuju u tri kategorije:

1. NAGRADA ZA POSTOJEĆI SOCIJALNOPODUZETNIČKI POTHVAT

2. NAGRADA ZA SOCIJALNOPODUZETNIČKU IDEJU

3. NAGRADA ZA PROMICANJE SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA

Kako europska unija definira socijalno poduzetništvo?

ŠTO JE SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO?
Socijalno poduzetništvo zasnovano je na vrijednostima; ono je pokretač društvenih promjena. Neovisno o pravnom obliku pod kojim djeluje ravnopravno spaja društvene, ekonomske i ekološke ciljeve. Dobit koju poduzetničkom aktivnošću ostvaruje, upotrebljava kao sredstvo za ostvarenje društveno korisne misije, a ne kao isključivi cilj svoga djelovanja.

Kod socijalnog poduzeća primarni cilj je rješavanje društvenih/ekoloških problema ispred ostvarivanja dobiti za pojedinca. Ono djeluje na otvorenom tržištu proizvodnjom dobara i usluga na poduzetnički i inovativan način, a stvorene viškove koristi za ostvarenje društvene svrhe. Njime se upravlja na odgovoran, demokratski i transparentan način, prije svega uključivanjem zaposlenika, članova, klijenata i ostalih dionika u procese donošenja odluka. 

Glavni kriteriji za dodjelu nagrada

INOVATIVNOST: Socijalni poduzetnici transformiraju tradicionalni način poslovanja inovativnim pristupom upravljanju, rješavanju lokalnih/globalnih problema i potreba, inovativnim proizvodom, uslugom ili primjenom novih tehnologija i ideja.

ODRŽIVOST: Organizacija postiže određeni stupanj organizacijske i financijske samoodrživosti kroz prihod koji ostvaruje te stvara održivi model socijalnog poduzetništva.

IZRAVNI DRUŠTVENI UTJECAJ: Organizacija svojim djelovanjem uključuje marginalizirane skupine i/ili stvara izravan i mjerljiv učinak u zajednici.

RAZVOJNA PERSPEKTIVA: Menadžment ima jasnu viziju te realni plan razvoja zasnovan na postojećim i realno dostupnim resursima.

Prijava na natječaj

Na natječaj se možete prijaviti ispunjavanjem kratkog upitnika klikom na link NAGRADE ZA SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO 2012.  Rok za prijavu na natječaj je 10. ožujka 2013. godine.

Nagrade

Najbolji socijalnopoduzetnički pohvat u 2012. godini osvojit će novčanu nagradu u iznosu od 20.000 kuna. Nagradu dodjeljuje Modra nit d.o.o., marketinška agencija u vlasništvu Udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, u sklopu vlastitog programa društvene odgovornosti.

Tri najbolje socijalnopoduzetničke ideje osvojiti će paket marketiniških i konzultantskih usluga regionalnih centara podrške Clustera za eko-društveni razvoj Hrvatska - CEDRA HR.

Osobi koja je u protekloj godini svojim radom i djelovanjem najviše doprinijela promidžbi socijalnog poduzetništva bit će uručeno posebno priznanje.

O dobitnicima nagrada odlučivat će komisija kojeg čine predstavnici Foruma socijalnog poduzetništva kao neformalne mreže koja radi na stvaranju poticajnog okruženja za razvoj socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Finalisti će biti obaviješteni o rezultatima natječaja do 15. ožujka pismenim putem, a svečanost proglašenja pobjednika i uručenja nagrada održat će se u Zagrebu, 21. ožujka 2013. godine.

 
London upoznaje hrvatsko socijalno poduzetništvo
Ante Vekić   
Petak, 11 Siječanj 2013
Image
Ijuju! i Mira Anić

Dva slavonska i dva zagrebačka socijalnopoduzetnička branda otvorila su vrata međunarodnog tržišta predstavivši se na izložbi pod nazivom Extraordinary Design Workshops u Londonu.

Riječ je o izložbi koja je, kao prvo u nizu događanja Welcome Croatia Festivala kojim Velika Britanija pozdravlja ulazak Hrvatske u EU, prikazala radove nastale tijekom radionica inkluzivnog dizajna održanih tijekom proteklih godinu dana u Hrvatskoj. Podsjetimo, ideja radionica bila je povezati dizajnere sa socijalnim poduzetnicima i zajedničkim radom iznjedriti tržišno atraktivne proizvode čija bi prodaja bila temeljena na uporabnoj i estetskoj vrijednosti, a ne pukom humanitarnom činu.

Nastali su tako u Zagrebu keramički proizvodi zaštitne radionice URIHO, te brandovi Jupi za Upi, Ijuju! Udruge Zvono iz Belišća, te OSH? Zadruge NEOS iz Osijeka.

 
Švedska "škola" socijalnog poduzetništva na baranjskoj "Panoni"
Blanka Turza   
Četvrtak, 27 Rujan 2012

Image
Šveđani se učlanjuju u knjižnicu odjeće
Da inteligentna rješenja dolaze iz Švedske i kada je socijalno poduzetništvo u pitanju, bilo je prilike uvjeriti se na Panona festu. Dokazao je to veseli i dinamičan dvojac, Hannah Ohm i August Nilsson i to prezentacijom nekoliko socijalnih inovacija i trendova socijalnog poduzetništva u Švedskoj.

Interes publike nije izostao. Ovi su mladi socijalni poduzetnici ujedno i suradnici visokog učilišta Glokala u Mälmou, obrazovnoj instituciji čije je ime složenica riječi globalno i lokalno, a koje nudi brojne programe obrazovanja i osposobljavanja za socijalne poduzetnike. Surađujući sa sveučilištem, Hannah i August su u svojoj kratkoj, ali sadržajnoj karijeri sudjelovali  u pokretanju brojnih projekta i iniciranju socijalnih poduhvata.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 37 - 42 od 155
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union