Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Monday
Apr 21st
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Blog arrow Odgovorni od malih nogu
Odgovorni od malih nogu
Karolina Krpeljević   
Petak, 23 Siječanj 2009
ImageVeć smo odavno primjetili da u društvu prolaze najbolje one akcije koje us vezane za djecu, jer smo na najmlađe i najviše osjetljivi. Osim toga što su imale najmanje kontroverzi, svako se ponaosob osjećao odgovornim pomoći onima koji se ne mogu za sebe izboriti sami. I bojkoti su bili najžešći kada je u pitanju bilo izrabljivanje djece kao što je to bio slučaj sa kompanijama koje su koristile djecu kao radnike u tvornicama. Noviji trendovi pokazuju suptilnije akcije koje su okrenute najčešće roditeljima, a koje osim nesebičnog cilja pomaganja djeci imaju još jedan, za kompaniju, daleko “važniji” cilj – stvaranje lojalnih kupaca.

Marketinški stručnajci pogađaju najosjetljivije djelove privatnog života

Svima je jasno da su mladi roditelji gotovo u potpunosti opsjednuti svojim novim članom obitelji i da će učiniti sve kako bi mu osigurali najbolje, te da paze na svaki i najmanji detalj pri kupnji i odabiru proizvoda za svoje najmilije. Visoka kvaliteta, sigurnost i nježnost izuzetno su cjenjene kvalitete proizvoda koje se traže bez obzira na cijenu. Upravo na ovakvoj ciljnoj skupini, sa ovim poretkom životnih vrijednosti, humanitarne i društveno odgovorne akcije imaju najveću mogućnost proboja. Svjetski lideri već su odavno tu ciljnu skupinu prepoznali i kao najlojalnije kupce pa se danas svi trude impresionirati ih i vezati uz svoj brand. Korištenje djece u reklamama stoga se sve više povećava kao i reklamiranje namjenjeno djeci, a razmjeri su toliki da u nekim zemljama postoje udruge roditelja koje se bore protiv reklama koje na nepriličan način koriste djecu kao mamac u svojim reklamama ili protiv onih koji na nedoličan način reklamiraju svoj proizvod djeci.

Hrvatski su roditelji iznimno socijalno osjetljivi

Hrvatska je oduvijek bila prepuna akcija vezanih uz djecu, poglavice uz Caritas te djecu u domovima, a sve češće su akcije vezane uz djecu koja moraju boraviti u bolnicama te djecu sa posebnim potrebama. Najnoviji trend su svakako i akcije koje targetiraju upravo roditelje. Roditelji u Hrvatskoj su se tako mogli prošle godine pridružiti jednoj predivnoj globalnoj akciji namjenjenoj djeci. Pampers se udružio s UNICEF-om u svjetskoj inicijativi za eliminaciju neonatalnog tetanusa i tetanusa rodilja u zemljama u razvoju. Od 1. listopada do 31. prosinca 2008 za svaki kupljeni posebno označeni Pampers proizvod u Hrvatskoj, Pampers je donirao sredstva kako bi omogućio UNICEF-u nabavljanje cjepiva protiv tetanusa za žene plodne dobi u neindustrijaliziranim zemljama. Inicijalno pokrenut 2006. godine u Ujedninjenom Kraljevstvu, program se proširio na druge zemlje zapadne Europe u 2007. kada je prikupljeno više od 50 milijuna cjepiva za UNICEF1. U 2008. kampanja se širi dalje u svijet uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, srednju Europu i zemlje Bliskog Istoka.

I domaće komapnije krenule u ozbiljno osvajanje svojih najlojalnijih kupaca

Koliko su roditelji u Hrvatskoj osjetljivi na humanitarne akcije pokazuju i rasprave na roditeljskim o istima koje je pokrenula upravo reklama za donaciju cjepiva. Najnovija akcija koja starta od ove godine, zasigurno će izazvati jednako zanimanje roditelja, kao i sudjelovanje, jer vrlo je teško ne kupiti proizvod koji je djetetu potreban za normalno funkcioniranje. DM iz godine u godinu pokazuje kako najbolje ukorporirati društvenu odgovornost unutar svojih poslovnih aktivnosti. Iako će mnogi aktivisti reći da je ova akcija previše profitno vezana i orijentirana, zbog njene kompleksnosti i broja dionika (dioničare, kupce, širu javnost, zdravstvene ustanove) koje ova akcija pogađa odnosno uključuje mislim da je izuzetno važno postaviti ju kao primjer kako zadovoljiti veći dio svojih dionika i biti relevantan i odgovoran u društvu. Cijela akcija nazvana dm babybonus sastoji se od nekoliko djelova, odnosno načina sudjelovanja:

 • Svakoj bebi rođenoj 2009. godine dm daruje paket dm-ovih pelena, veličine 3-6 kg.
 • Za sve roditelje dm je pripremio program dm babybonus koji sadrži brošure s korisnim informacijama o odrastanju djeteta te knjižice s bonovima uz koje dobivaju besplatne proizvode i ostvaruju znatne popuste pri kupovini
 • Prijavom u program dm babybonus automatski sudjeluju i u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti kupovinu u dm-u
 • Za svaku predanu prijavnicu dm u njihovo ime donira 20 kn za kupnju tandemskog spektrometra masa, dijagnostičkog uređaja za KBC Rebro, a za potrebe svih rodilišta u Republici Hrvatskoj, kojim je omogućeno rano otkrivanje velikog spektra nasljednih bolesti u novorođenčadi
Rijetko koja akcija ima vako dugi period trajanja i ovako kompleksno uređen sistem uključenja šire javnosti u akciju, te transparentan način doniranja (točno određen iznos koji se donira i jasan model kako donirati).Ovim putem i naši najmlađi svojim rođenjem mogu doprinjeti svojim vršnjacima, a i olakšati malo financijske kalkulacije svojih roditelja. Nadamo se da će ovo biti godina nataliteta, statistika kaže da su krizne godine obično one s najvišim natalitetom, te da će dm skupiti dovoljno prijavnica za donaciju potrebnog uređaja.
Hits: 1244
Komentari (2)Add Comment
...
napisao romana, Siječanj 26, 2009
ova djevojka je stvarno upućena u teme. to je jako zgodno i pohvalno
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Karolina Krpeljević, Siječanj 28, 2009
Hvala Romana, nadam se da će ti i nadolazeće teme biti zanimljive i informativne!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union