Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekti
Projekti
"Vilenjacima" otvoriti štedne račune
Željka Mandić   
Četvrtak, 06 Listopad 2011
Image
Inovativnom idejom do boljeg sutra - ARTUSI
Ne vjerujete u vile i vilenjake? Samo jedan pogled na neku od fotografija koje je napravila Iva Lulić uistinu bi vas mogao razuvjeriti – ukoliko je, naravno, vaš spreman odgovor na to  pitanje bio: „ne!“. Na njezinim fotofrafijama vile i vilenjaci toliko su vjerni, toliko stvarni... I tako je lako „otploviti“ u svijet bajki. A u ovaj svijet bajki Iva Lulić nije došla baš bajkovitim putem. Već kroz vrata Doma za nezbrinutu djecu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici. „Mogu reći da sam sasvim slučajno došla u Dom u Nazorovoj. Prijateljica je tamo imala neke likovne aktivnosti s djecom, pozvala me da dođem vidjeti i tako sam, zapravo, ostvarila i ja prvi kontakt s tom djecom. I znate što? Mene su odmah, u mojoj mašti, podsjetili baš na vile i vilenjake“ – sjeća se fotografkinja Iva Lulić. A sjećanja su joj i draga i živa, pa brzo i zaneseno nastavlja svoju priču. Mogli bismo reći da je to priča o tome kako ideja, ponesena silnom pozitivnom energijom, ipak ima priliku postati stvarnost. Možda ne stvarnost kakvu bismo priželjkivali, ali zasigurno promjenu na bolje.
 
RURALNI RAZVOJ | Dalmatinska eko fešta spaja proizvođače s tržištem
Mirela Buturović   
Subota, 30 Srpanj 2011

Image
Ekoproizvodnja kao motor ruralnog razvoja
Projekt COAST Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Udruga ekoloških proizvođača Dalmacije Dalmacija Eko organizirali su 21. srpnja 2011. u Šibeniku, ispred katedrale sv. Jakova, Sajam ekološke hrane i ekološke poljoprivrede „Dalmatinska eko fešta“.

Dalmatinska eko fešta sa sloganom Zdravi i veseli bili, ekološku hranu jeli i pili!, prvi je sajam certificiranih ekoloških proizvoda u Šibeniku.

Na sajmu je svoje proizvode izložilo 15 dalmatinskih ekoloških proizvođača od kojih su većina dobitnici potpora Programa poticanja zelenog poduzetništva (uspostavljenog između UNDP - a i županijskih razvojnih agencija) koje su im omogućile unaprijeđenje i proširenje njihove ekopoljoprivredne proizvodnje.

 
ĐARA | Od ideje prema etno suveniru
Željka Mandić   
Srijeda, 29 Lipanj 2011

Image
U đarama se čuvalo maslinovo ulje
Kad je Vito Šimunović iz Slanog pokraj Dubrovnika vidio svog sumještanina kako vozi „tamić“, mali kamion pun razbijenog kamena s obližnjeg kamenoloma, pomislio je: ma, zar će toliko blago završiti kao otpad? I rekao mu je: Stani! Kako sumještaninu „otpad“ nije trebao, ostavio ga je Viti. A pod starinskim alatom i umjetničkim rukama Vite Šimunovića iz kamena su nastale prave dubrovačke „đare“ ili „kamenice“. Za slabije upućene poznavatelje južnog hrvatskog kraja, radi se o kamenim posudama, koje su se izrađivale ručno, klesanjem, a u kojima je svaka bolja dubrovačka obitelj čuvala maslinovo ulje koje se u takvim „đarama“ odlično održavalo. Danas police kućnih prostorija i blagavaonica rijetko krase prave, rukom klesane „đare“. Zahvaljujući Viti Šimunoviću, taj kameni predmet što za poznavatelje može ispričati brojne priče o nekadašnjem načinu života sve je prisutniji i vidljiviji.

 
Besplatna pravna pomoć - pravo ili pravda
Mirela Buturović   
Četvrtak, 16 Lipanj 2011

Image
Rijetki dođu do besplatnog savjeta
Radniku zaposlenom na neodređeno vrijeme poslodavac je nakon mjesec dana bolovanja usmeno otkazao ugovor o radu. Tim je jednostranim potezom poslodavac počinio povredu niza odredbi Zakona o radu, radnik ima pravo na sudsku zaštitu prava iz radnog odnosa, ali pokretanje takvih postupaka zahtjeva profesionalnu pomoć koju si radnik s minimalnom plaćom ne može priuštiti, to je potreba za besplatnom pravnom pomoći u ovoj i sličnim situacijama neophodna. Navedeni primjer samo je jedan u nizu primjera građana koji nisu u mogućnosti zaštititi svoja prava uslijed materijalne nemogućnosti angažiranja stručne pravne pomoći. Stoga je pravovremena primjena odredbi zakona o besplatnoj pravnoj pomoći neophodna za zaštitu njihovih temeljnih ljudskih prava. A u razvijenim demokratskim društvima, kakvima težimo postati, uređen je sustav pružanja besplatne pravne pomoći najugroženijim kategorijama građana, kako bi im se omogućilo kvalitetno i pravodobno realiziranje njihovih prava. 

Gdje je u cijeloj priči Hrvatska?

Republika Hrvatska u postupku implementacije pravne stečevine EU, tijekom 2008. godine donijela je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći (NN 62/08) kojim se uređuju oblici i načini pružanja besplatne pravne pomoći. Između ostalog, tim zakonom se definiraju ovlaštenici (osobe lošijeg imovinskog stanja, djeca u postupcima za uzdržavanje, azilanti,..), te ovlašteni pružatelji besplatne pravne pomoći (odvjetnici, pravne klinike, sindikati i udruge građana registritane pri Ministarstvu pravosuđa). Popis ovlaštenih pružatelja besplatne pravne pomoći može se pronaći na stranici Ministarstva pravosuđa RH

 
U Rijeci otvorena prva socijalna samoposluga
Karolina Krpeljević   
Utorak, 10 Svibanj 2011

Image
S otvorenja socijalne samoposluge
Potaknuti odličnim rezultatima listopadske akcije "Mladi protiv gladi" povodom Dana borbe protiv siromaštva, Franjevački svjetovni red (FSR) i Frama grada Rijeke otvorili su u Rijeci prvu trajnu socijalnu samoposlugu za najsiromašnije građane.

Tako su uoči Uskrsa na vrata prostora na adresi Brajda 7 na tržnici pokucali prvi korisnici stalne pomoći Centra za socijalnu skrb Rijeka, da bi dobili besplatnu hranu, higijenske i kućanske potrepštine, ali i ono što je za neke od njih puno važnije: osmijeh i lijepu riječ volontera, koji su s njima ispunili upitnik s mogućnošću da se ljudima sa svega 500 kuna mjesečne državne pomoći, a takvih je nešto manje od tisuću na ovom području, pomogne u rješavanju pravnih, zdravstvenih i drugih egzistencijalnih problema, kanalizirajući ih prema pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje mogu pomoći. 

 
Do slavonske ekohrane putem interneta
Eleonora Dukovac   
Ponedjeljak, 09 Svibanj 2011

Image
Predstavljena je skica web stranice
Organski uzgojeno povrće i voće, ekosokovi, džemovi i drugi proizvodi uskoro će izravno na vrata stizati Osječanima i stanovnicima okolnih naselja. Ljubitelji ekohrane koji vode računa o svome zdravlju, dostavu svježeg i prerađenog voća i povrća moći će naručivati putem web trgovine Budieko.com u kojoj će odabirati proizvode po svojoj želji i ukusu. Finalni dogovori s desetak proizvođača iz Slavonije i Baranje zaokruženi su 6. svibnja na ekogospodarstvu Orlov put gdje je održan Ekoforum s temom Internet prodaja regionalnih organskih proizvoda, u organizaciji osječke Udruge Slap i ekogospodarstva Orlov put koji su partneri u ovoj ekopriči - dijelu projekta EcoCompetitive koji financira Flamanska vlada, a za cilj ima podizanje konkurentnosti malih ekoproizvođača u Slavoniji i Baranji. 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 49 - 54 od 100
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union